29 de oameni, prea mulţi

Put your hands in the sky                                  Put your hands in the sky           
Put your hands in the air                                    Put your hands in the air
If you're the brave and kind                               If you're the brave and kind
Turn this song into a prayer                               Cause we're not going back there


Duminica Însângerată (Bloody Sunday) este denumirea dată zilei de 30 ianuarie 1972 şi reprezintă o pată roşie în istoria recentă a Irlandei de Nord. Timp de 30 de ani, între 1968 şi 1998, Irlanda de Nord a fost măcinată de lupte (la propriu) între Comunitatea Naţionalistă (Romano-Catolică) şi Comunitatea Unionistă (Protestantă). Pe scurt, prima era pentru păstrarea valorilor culturale şi obţinerea independenţei Irlandei de Nord faţă de Regatul Unit al Marii Britanii, iar cea din urmă pentru întărirea legăturilor culturale şi politice între acestea două.
În data de 30 ianuarie 1972, în timpul unui marş paşnic al Asociaţiei pentru Drepturile Civile din Irlanda de Nord, în oraşul Derry, un regiment de paraşutişti aparţinând armatei britanice a deschis focul asupra mulţimii, 29 de protestatari fiind împuşcaţi. 13 dintre aceştia au murit pe loc şi un altul 4 luni mai târziu din cauza rănilor suferite. Teoretic gloanţele trebuiau să fie din cauciuc, însă soldaţii englezi au decis să le înlocuiască cu muniţie adevărată. Mărturiile celor prezenţi spun că niciunul dintre cei împuşcaţi nu era înarmat, mai mult 5 dintre aceştia fiind răniţi în spate în timp ce fugeau.
În urma a 2 investigaţii derulate de Guvernul Britanic niciun soldat sau alt membru al armatei nu a fost găsit vinovat de incidentele petrecute, deşi însuşi şeful de personal al ex-premierului Tony Blair, Jonathan Powell a declarat că totul este o muşamalizare.
6 dintre cei care au decedat în Duminica Însângerată aveau 17 ani, ceilalţi având vârste cuprinde între 19 şi 59 de ani.
Nu văd acest post ca pe o lecţie de istorie, nu sunt în măsură de a da lecţii de istorie. Doar că...pur şi simplu anumite lucruri nu trebuie uitate niciodată.
Pentru o oarecare portretizare a evenimentelor din acea zi, vă recomand Bloody Sunday (2002) regizat de un celebru cineast englez, Paul Greengrass. Pentru mai multe detalii...Bono şi U2.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu