CINE MERITA SA TRAIASCA?


IUBIREA DE ANIMALE - INCOTRO?
V-ati intrebat vreodata cum functioneaza iubirea umana in raport cu cea universala in ceea ce priveste chestiunea iubirii de animale? Auzi astazi pana la saturatie, din toate partile, ca "Dumnezeu este iubire". Si mai auzi uneori din partea unor oameni si chestiunea acesta: "fie ca toate fiintele din Univers sa fie fericite"! Daca ar fi sa alegem dintre fiinte doar animalele, ati putea fi de acord cu sintagma "fie ca toate animalele din Univers sa fie fericite!" ca un corolar al celei de sus,  sau ar fi mai corect sa zicem: "fie ca numai animalele de companie ale omului sa fie fericite!" ? Cum credeti ca ar fi mai corect?


Iubiti furnicile? Dar limbricii si tenia? Iubiti cainii? Porcul si rechinul, nu-i asa ca sunt simpatici, dragalasi si trebuie protejati? Ce facem cu iubirea pe care o manifestam sau nu fata de animale: le iubim pe toate deopotriva sau numai pe acelea care ni se par noua mai simpatice? Toata suflarea din Univers in principiu ar avea dreptul la viata. De ce sa luam apararea doar a unora dintre ele? Exista yoghini care isi ung picioarele cu miere ca sa hraneasca furnicile, anumiti budisti se uita foarte atent pe unde pasesc, ca sa nu calce pe furnici.


SCURT PROCES DE CONSTIINTA
Asociatiile pentru protectia animalelor sunt foarte selective in protectia lor si de aceea fariseismul lor ma deranjeaza... Dupa teoria lor, numai unele animale ar avea dreptul la viata, numai unele trebuie sa traiasca, de celelalte ar trebui  sa se aleaga praful. Credeti ca ei, aparatorii drepturilor animalelor, nu se bucura de cate o ciozvarta de  miel la gratar, sau de un somon fume? Nu executa ei oare fiinte vii, atunci cand fierb ouale? Credeti voi ca iubitorii de animale cand se duc la veterinar, nu provoaca adevarate genocide cu ploshnitzele, teniile si limbricii preferatilor lor? Va dati seama ce strigate de disperare se revarsa in Univers cand puii de capushe mor in chinuri groaznice si realizati cum mamele lor asista agonizand neputincioase si neputincioase la agonia propriilor progenituri! Realizeaza ei, dragii de iubitori de animale, ce grozavie inseamna deratizarea si dezinsectia?  Isi imagineaza ei cate miliarde de suflete se distrug imprastiind pesticide pe ogoare? Au vreo clipa in minte cata viata se smulge din mari si oceane si aterizeaza in farfuriile lor, cate miliarde de suflete trec pe sub cutitele macelarilor si cate alte miliarde ajung in oala, uneori de vii? Da' la suferinta lor nu va ganditi dragi iubitori de animale! Numai la catei si pisicute?

Desigur ca v-am supus unei tirade de intrebari mai mult sau mai putin retorice.Foarte putini oameni judeca lucrurile in acest fel si se si comporta in consecinta. Credeti ca sunt smintiti? Omul a ajuns sau a fost pus, nu stie exact, in varful lantului trofic. El, omul, in nesabuinta lui socoteste ca are drept de viata si de moarte asupra oricarei alte fiinte vii de pe aceasta planeta si se considera indreptatit sa hotarasca cine trebuie si cine nu trebuie sa traiasca. Si mie imi plac cainii si pisicile mai mult decat  celelalte animale, dar ca sa mentinem un echilibru in acceptarea iubirii selective doar a anumitor specii, trebuie sa va marturisesc ca si mai mult imi pasa de victimele cutremurului din Haiti.

48 de comentarii:

  1. vraiment ... vous avez fait le point sur les i ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Xia, gandesc asa dar din inertie si din rutina ma comport ca toata lumea. Din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Antiignorantule, iti multumesc frumos ca ai citit dar comentariul tau este ermetic. Totul pe lumea aceasta "cunoscuta" se supune acestui principiu. Specifica te rog ce ai dorit sa spui exact, pentru ca nu iti pot raspunde tot cu un comentariu echivoc gen "mandrie si prejudecata" sau al "treilea principiu al termodinamicii" pentru ca nu ajungem nicaieri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dane,
    imi pare rau, dar nu pot iubi taote sufletele universului.
    Iubesc foarte tare pisicile,(cresc una si puii ei)m-ie teama de ciini,si mai iubesc pasarile cerului, mai ales rindunicile="pasari sfinte la romani", cel putin unde am crescut eu, se zicea ca e mare pacat sa omori o rindunica.:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu omor orice paianjen care imi iese in cale pentru ca am o fobie crancena peste care nu am reusit sa trec. In cazul asta, constiinta mea e oarba si mult depasita de frica. Mai conteaza ca in casa am trei soiuri de animale, respectiv cinci sufletele pe care cresc cu drag? Stiu ca nu, era retorica...

    RăspundețiȘtergere
  6. iubeste cine stie adevarata valoare a iubirii ..:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Bun gasit, tuturor!

    Un frumos proces de constiinta!
    Bunule, iti multumesc de o mie de ori si tot nu e suficient.
    Articolul tau prezinta o fatata a ipocriziei umane.
    Fireste ca omul, siret, viclean, va gasi suficiente justificari pentru orice.
    Nu justificarile, din fericire, sunt cele ce conteaza acum, ci fata reala a "intelegerii iubirii" de catre bipedul-zeu!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vezi,acum realizez ca poate am gresit cand spuneam "iubesc animalalele"sincer,n-am sa mai generalizez,pentru ca prin exemplele date de tine,ajung sa spun ca le iubesc doar pe cele care fac bine omului....atat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mariana,
    Cred ca este un sacrilegiu tot ceea ce omori, atata timp cat nu ai scuza naturala, fireasca a supravietuirii. Am citit pe descopera.ro ca stramosul cainelui, provine dintr-o specie de lupi din China, si a fost domesticit in dublu scop: paza si hrana. Ei il mananca si in ziua de azi. Sunt tari in Asia unde si pisicile sunt de mancare. Unii mananca delfini, altii maimute, altii melci, broaste, serpi, furnici, viermi, lebede. Cam tot ce a putut fi taiat a intrat in oala si a fost bun de mancat. Inclusiv elefantii :)si chiar oamenii insisi. Dincolo de aceasta, iubirea de animale reprezinta un atribut subiectiv, desi obiectiv vorbind, suntem cu totii fiinte ale Creatorului cu drept la viata.

    RăspundețiȘtergere
  10. "Intelegerea iubirii" depinde in mare parte, cred eu, de pozitia in lantul trofic. Din pozitia in care ne aflam in acest lant trofic, putem discuta aici, la un pahar de pixeli si megapixeli, despre cine merita sa traiasca. In aceeasi ordine de idei, sunt oameni care blameaza preocuparea intensa a unor asociatii de animale in detrimentul unor case de copii. Este multifatetata chestiunea si difera in functie de optica privitorului.

    RăspundețiȘtergere
  11. Oana draga,
    teoretic putem orice. Practic facem numai ceea ce putem face. Iubirea este un sentiment care nu se educa. Iubirea este. Sau nu este. Intelegerea insa ar putea duce la actiuni care sa nu strice un echilibru natural. Omul este bezmetic de multe ori in actiunile sale si strica echilibrul natural. Sunt specii intregi pe care le-a distrus din cauza primitivismului gandirii sale. Prostia este cea care va duce la pierderea irecuperabila a planetei si a speciei umane.
    Nu se supara nimeni ca omori paianjeni. Frica exagerata de paianjeni se numeste arahnofobie si se datoreaza unui comportament indus, invatat in copilarie. Cu un psiho;og sau chiar si singura poti scapa de ea. Copilul invata de la parinti sau de la altii de ceea ce trebuie sa-i fie frica.
    "Una din trei femei si unul din cinci barbati recunosc faptul ca se tem de paianjeni. Fobia se regaseste in credinta impamantenita conform careia astfel de insecte sunt otravitoare". cauta pe net, lamureste-te tu cu tine insati si-ti va trece. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Antiignorantule,
    Chestia asta cu:
    "iubeste cine stie adevarata valoare a iubirii ..:)
    Presupun ca este o gluma si nu te intreb daca ai gandit-o singur sau daca te-a ajutat cineva. Afirmatia ta este tot atat de adeevarata ca si astea:
    Se scarpina doar cel care cunoaste adevarata valoare a mancarimii sau vomita cel care cunoaste adevarata valoare a regurgitarii. Si exemple de-astea "inteligente" pot sa-ti dau la infinit.
    Nu vrei tu sa cobori putin din inalt si sa ne luminezi si pe noi cu ceea ce ai vrut sa spui? Sau n-ai vrut?

    RăspundețiȘtergere
  13. M-am documentat, dar recunosc, am preferat sa ma limitez la ce stiam sa fac mai bine pentru a-mi inlatura frica: am continuat sa-i omor. Asta ca tot vorbim de 'specia umana'. Multumesc pentru articol Dan!

    RăspundețiȘtergere
  14. Adriana D.
    cum spunea si Dan:"este un sacrilegiu tot ceea ce omori, atata timp cat nu ai scuza naturala, fireasca a supravietuirii" - aceasta ar trebui sa fie "intelgerea iubirii" restul sunt justificari menite sa ne puna constiinta in repaus.

    RăspundețiȘtergere
  15. Bine ai venit Tzuguleo! :)
    Stiu bine ca un Tzugulea multumit valoreaza cu o postare daca nu reusita, macar sincera. :)

    Exact despre ipocrizie a fost textul meu. Animalele de companie au fost mai inteligente decat omul care le-a domesticit. Fara sa aiba o gandire prea complicata si fara sa stie limba franceza, au inteles ca "tendresse oblige" le asigura tainul de mancare fara efort. Au supravietuit oferind tandrete, sau prestand diverse servicii "zeului biped" care le mai arunca colo, cate-o firimitura de la masa lui. Omul a rupt lantul trofic in privinta animalelor de companie si intr-o anumita masura si acelor crescute cu scop alimentar.

    Iti multumesc frumos ca ai trecut. Vizitele prietenilor sunt intotdeauna cele mai placute.:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Bunule, indraznesc sa-ti cer favoarea de a prelua articolul tau in scopul de-al posta pe blogul meu (cu trimitere catre sursa)
    Imi permiti acest lucru?

    RăspundețiȘtergere
  17. căpușele nu sunt animale ...
    paraziții trebuie exterminați!
    în asia nu se mai mănâncă oficial câini de mult timp ...
    ce să mai zici că unii mănâncă și maimuțe ...
    nu îmi plac șerpii ... bleah ... mi-e frică și scârbă de ei, i-aș extermina dacă nu ar fi atât de buni pentru pantofiori ...
    șerpii nu sunt animale ...
    animalele sunt mai superioare ( :) ce mă vor critica unii) organismelor uni sau mai pluricelulare ...
    șerpii nu suferă, peștii asemenea, așa că nu știu de ce mi-aș face probleme că cineva nu-i iubește și îi mănâncă, nu simt durerea ...
    de copii să aibă grijă cine și-i face, dacă o șleahtă de ... își asumă riscul să repopuleze Sahara și nu au cu ce să-i hrănească nu mă văd obligată să am grijă de progeniturile lor, să și-i hrănească ...
    dacă oamenii schimonosesc habitatul animalelor cauzând dispariția lor cred că e a dracului responsabilitatea noastră să le protejăm ... vz. Noe, potopul ... nu cred că în lista lui Dumnezeu au fost și căpușele

    @ grossomodo: păianjenii sunt niște creaturi fascinante, eu de când m-am apropiat de unul inofensiv și l-am privit de aproape am rămas fascinată de ei ...

    RăspundețiȘtergere
  18. Oana,
    Esti minunata! :)))

    Cei 10-15 paianjeni pe care ii omori tu intr-o viata de om nu strica echilibrul ecologic. :)
    Chestiunea este ca din aceleasi motive induse in copilarie "nu pune mana ca..." oamenii omoara de spaima serpi de casa, care sunt inofensivi, soparle, viespi, lilieci, radasce, coropishnitze, soareci... ma rog, cam tot ce prind, de frica sa nu le faca rau. :)
    Fat Frumos a rapus Ghionoaia. :) Biata Ghionoaie. M-am uitat pe net sa vad si am constat ca in popor ghionoaia este o biata ciocanitoare. Desigur ca acolo in povesti capata cu totul alte dimensiuni.

    RăspundețiȘtergere
  19. Iata un exemplar autentic de GVHD - Selena!
    GVHD - graft versus bost disease!
    Nu toate exemplarele beneficiaza de un final reusit, cauza fiind tot absenta de pe lista lui Dumnezeu.
    Felicitari selena pentru supravietuire, totusi.

    RăspundețiȘtergere
  20. Selena draga,

    Cum soro nu sunt capusele animale? Nu fac parte din regnul animal? N-au si ele mame, tati, veri, cumnati? :)
    Cum nici serpii? Cum adicatelea nu simt durerea? Ia inteapa tu un sarpe cu un ac si vezi cat de insensibil la durere este bietul de el!:)

    :))))) Esti extraordinara! Raspandesti buna dispozitie! :) Mi-ai luminat dupa-amiaza!

    Desigur, nici eu nu cred ca au fost pe lista lui Noe. Si mai cred ca si parazitii in general au trecut mai mult de doua perechi de-un fel. Cred ca noe si copiii lui erau plini de paduchi, lindeni, jardia, tenie, ploshnitze, capushe.... :)))
    Vai, daca m-ai vedea cum scriu cu gura pana la urechi!
    Din punctul meu de vedere
    TOT CE MISCA ARE DREPTUL EGAL LA VIATA. Vertebrat sau nu!

    VIATA ESTE CEL MAI FRUMOS CADOU AL UNIVERSULUI SAU AL LUI DUMNEZEU.
    Si nu numai pentru om, caci nu trebuie sa raportam totul la noi, ci in special cadoul este PENTRU TOATA MATERIA INERTA.

    Uite selena, ai reusit sa-mi dai ideea unui nou articol. Iti multumesc frumos! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Adriana D
    Bine ai venit! Din pacate trebuie sa-ti dau dreptate. Situatia in momentul de fata este asa cum o descrii tu dar de aceea inca nu si-a gasit rezolvarea sau ma rog, o rezolvare stimabila: "Este multifatetata chestiunea si difera in functie de optica privitorului."

    Hai sa impingem situatia la extrem. Sa convenim ca "privitorul" naufragiaza pe o insula pustie impreuna cu un caine si un copil, dar din pacate nu poate hrani decat doua guri. Daca tu ai fi "privitorul" naufragiat, pe cine ai lasa sa moara?

    RăspundețiȘtergere
  22. Tasha, :)
    Luat de tavalugul comentariilor nu ti-am zis bine ai venit! :)
    Dar iti urez acum.:)
    Din pacate functionam la fel. Si mie imi plac animalele in general si in special doar unele. Altele ma lasa indiferent iar cele periculoase imi dau fiori. Ma gandesc la bietul Mowgli.... :)
    Cum s-o fi descurcat el in jungla?

    RăspundețiȘtergere
  23. Dan, lasa-ma sa imi fac mici procese de constiinta, macar acum. Nu fac nimanui numai bine, mai ales daca mai scapa cate un paianjen! :))

    RăspundețiȘtergere
  24. Dragii mei, ma bucur de cele citite aici!!
    In plus, as mai avea ceva de spus repejor: problema eu o vad atinsa colateral de tine, Dan: noi cream conditii, noi crestem prin ele valuri de molii, gandaci de gunoi, soareci si sobolani, paianjeni, broaste, serpi de apa (un caz inimaginabil: de o parte si de cealalta a gradinii prietenei mele de la Buftea vecinii au incercat sa faca.. iaz in propriile curti, incercare esuata, peste tot serpii de apa, incantatorii brotaci, terenurile se prabusesc, totul este urat mirositor caci aduc pesti mari vii si se distreaza dand cu undita pe malul iazului.. In perioada ploilor panza freatica creste, apa da pe dinafara, deversand pestii care mor in soare, putrezind, caci le... e scarba sa ii culeaga de pe maluri.. Asa ceva nu credeam ca am sa vad vreodata..).
    Crestem ca sa avem ce face, totul este implicit cu viata pe care o avem, apoi omoram.. De aceea, tot implicit, lucrurile se "pun la punct". Nici nu mai concepem sa prevenim, ne-am obisnuit sa "traim". Si daca nu traim ca cel de alaturi, ni se reproseaza ca nu traim "normal".
    Daca nu lasam cainii sa moara de foame pe strazi, Doamne fereste sa i mai si iubesti, pt ca ei "simt" ca nu esti un om rau, ba mai ai si disponibilitate sa-i mangai un pic, suntem tavaliti in noroi (atentie! nu ma refer la articol, ci la oamenii care apostrofeaza pe strada ca nu-i lasam sa moara de foame..)
    Eu stau la parter, inconjurata de oameni care nu arunca plapumile vechi de 50, 60, 70 ani ("de lana pura, omule!! nu mai gasesti in ziua de azi..") si deci invadata de molii, apoi subsolul este in fiecare primavara invadat de gandaci mari, negri (de cei rosii am scapat, fie-le tarana usoara) mustele mari si negre dau buzna vara in balcon de la pubelele de gunoi negolite de RA..parcaSUB..
    Na, asta este!! Paianjenii sunt la ei acasa, nu mai stiu din ce motiv... poate ca nu sunt dintre femeile acelea care stau cu mopul in mana toata-ziua-buna-ziua ( :)) scuze ca rad!!). Plesnesc un paianjen din 3, o molie din 4, restul le spun "Hai sa traiesti!!" si mama tipa la mine ca sunt nebuna!! Oi fi, mai stii ??!!!
    Asadar.. Dane, sfaturi!! Da' sa nu-mi spui ca "Vai..Criiiistiaaaana, da' nu-i spiritual.." ca pun mana pe plici!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Dan :)
    Bine te-am gasit... ai mereu articole de mare interes,ce ne-am face fara tine?
    Da,Dane,curajos puiul de om...deh! fictiune curata..
    Ma mai uit si eu la desene animate din cand in cand...unele chiar sunt reusite si copilul din noi le gusta cu placere.

    RăspundețiȘtergere
  26. Mmmmmoahahaha...!!! Cristiana! :)))))
    Ai dreptate! Teoria ca teoria dar practica ne(le) omoara!
    Pai paianjenii pana la urma sunt buni ca mai curata casa de molii si de tantari.:)

    RăspundețiȘtergere
  27. Tasha, :)
    Toate articolele de-aici scrise de toata lumea, sunt gustate de toata lumea. Gusturile ca si preocuparile noastre sunt diverse, iar articolele reflecta acest lucru. Nu cred ca ale mele sunt mai cilibii. Sunt uneori poate din alt registru de preocupari. Esti tu dragutza, ca de obicei. :)
    Si-ti multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  28. Opaaa!! Zau daca mai omor vr'un paing vr'odata!!
    De fapt am observat si eu ca atunci cand dispareau gandacii rosii, musai ca venea Valul Negru!! (Flacaii Negri!!)

    RăspundețiȘtergere
  29. Vorbesti de cucaracha? De gandacii de bucatarie? Stiai ca gandacii de bucatarie sunt mult mai curati decat mustele?

    RăspundețiȘtergere
  30. Cei rosii? De fapt aveam la serviciu rosii, maronii si ...albi!! cei de hartie!! nu am vazut nicaieri ceva care sa se adapteze in asemenea fel!! Dar despre aventurile mele cu insectele pot sa scriu un blog intreg!!!!
    Ca sunt curati ... o demonsreaza cei albi!! Erau imaculati!!

    RăspundețiȘtergere
  31. Din pacate la astfel de intrebari nu am sa pot raspunde niciodata. Nici la alte intrebari, cum ar fi "ce i-ai face criminalului parintilor tai". De asemenea, nu as vrea in veci sa fiu pusa in astfel de situatii; psihic imi este imposibil sa conturez. Ca sa dau totusi un raspuns, mai in gluma, as pescui, ca doar, pana una-alta, sunt zeu biped.

    RăspundețiȘtergere
  32. Cristiana, poate nu ai inteles miezul problemei, trecand datorita rutinei in extreme... care sunt numeroase, functie de habitatul in care-si desfasoara existenta fiecare persoana in parte.

    "este un sacrilegiu tot ceea ce omori, atata timp cat nu ai scuza naturala, fireasca a supravietuirii"

    Faptul ca oamenii aduna deseuri in habitatul lor si ii napadesc gandacii, moliile, sobolani reflecta cat de bine au inteles sa-si protejeze mediul in care-si duc existenta si cat de mult pun pret pun pe sanatatea lor.
    Astfel ca, mai in gluma, mai in serios: paduchii, plosnitele, lateii, sobolanii participa activ la trezirea bipedului intru' sanatatea lui.
    Daca bipedul nu constientizeaza ca-si face rau, il ajuta natura!
    :)

    Referitor la cainii de pe strada carora le arunci o bucata de paine, e un semn de "iubire" prost inteleasa, este si in detrimentul bipedului si in detrimentul patrupedului.

    Nu aruncarea cojii de paine denota intelegere si iubire, ci crearea mediului propice de vietuire a patrupedelor si impiedicarea proliferarii fenomenului.

    Oamenii de "bine" au inteles ca prin luarea de la "adaposturi" a patrupedelor au facut o fapta buna, aruncandu-le inapoi pe strada la "mila" trecatorilor.

    RăspundețiȘtergere
  33. :) bine v-am gasit oameni buni,imi scuzati absenta mea ,dar a vezit zapada si s-au ciocnit masinile,asadar am ce vopsi.....

    Chiar azi stateam si ma uitam la pisica din atelier,avem o pisica care cu timpul a devenit mascota service-ului,toata ziua e printre vopsele si diluanti,si parca ii place.Ma intrebam oare cum percep animalele lumea?Daca ai privi lumea cu ochii lor ,ce anume ai putea sa vezi?Oare animalele ne critica in gandul lor?Sau,animalele au ganduri rele?Au rautate,si egoism in permanenta,la fel cum avem si noi oamenii(aici nu ma refer la egoism in privinta mancarii din farfurie,eu cred ca acela este un instinct de supravietuire)?

    Parerea mea,este ca fiecare animal este o opera de arta,o minune a creatiei divine.Daca te uiti atent chiar si la un paianjen,iti vei da seama ca este o fiinta deosebita,si unica.Eu as susntine oamenii care sunt impotriva uciderii oricarui animal,dar atunci apar noi probleme.Ce facem cu porcii de exemplu? in 100 de ani nu ar mai exista porci,specia ar disparea din lantul trofic.Asta,pentru ca nu ar mai tine nimeni porci.Ca ce sa faci cu ei?Eventual daca ii inveti sa latre :P sau sa prinda soareci :) sau cine stie,i-ai dresa sa detecteze drogurile la granita....deci cam asa s-ar transforma lumea...

    "-Spargem casa lu' barosanu? Are 20 000 ca a vandut terenul.
    -Nu frate,nu vezi ce porc fioros de 200 Kg are in curte?"

    Deci iti dai seama,ca multe lucruri s-ar transforma,daca s-ar schimba mentalitatea oamenilor,si "s-ar apuca sa iubeasca toate animalele".
    Din pacate,cred ca acele vremuri nu vor veni niciodata,si ca situatia va fi tot mai rea....

    RăspundețiȘtergere
  34. gasesti amanunte pe blogul meu.... nu am timp de explicatii;:)

    RăspundețiȘtergere
  35. Antiignorantule, :)
    iarta-ma ca am indraznit sa te intreb lucruri la care nici pe blogul tau, (insolit de altfel, ca si personajul pe care ti l-ai compus) nu le-am dibuit intelesul. Inainte sa te intreb am intrat pe blog dar am iesit tot atat de nelamurit pe cat am intrat. E optiunea ta sa nu doresti sa explici nimic. Mie mi s-ar parea fair sa ne impartasim cunoasterea, multa putina, cat a patruns fiecare. Faptul ca sunt un ignorant in ceea ce si cum gandesti, nu-ti justifica fata de mine pozitia de "anti". Eu sunt cel care nu o gasesc justificabila... poate tu da. Iti respect opinia desi iti spun sincer ca nu sunt de acord cu ea.
    Tu chiar esti convins ca ai ce sa explici daca ai avea timp? :)

    RăspundețiȘtergere
  36. Feri draga,

    Omul a facut si bune si rele pe parcursul "evolutiei" sale si neobosit face in continuare.
    In momentul de fata porcul domestic fata de porcul salbatic este o specie noua, selectionata artificial de catre om si nu natural - asa ca ideea ca Dumnezeu a facut si toate animalele domestice ca sa-i faca omului un meniu diversificat, este o poveste buna de adormit copiii. Daca omul ar opri ceea ce a inceput si ar da drumul porcului in natura ar modifica imediat tot lantul trofic. Pana sa ajunga animalul sa se salbaticeasca (asa cum se intampla cu porcii din Delta carora satenii le dau drumul primavara pe grinduri si ii lasa sa se descurce fara diurna, ca sa-i adune in toamna si sa-i manance:)) s-ar inmulti peste masura pradatorii naturali, corolarul ar fi ca prada lor naturala ar prolifera si ea caci porcii domestici sunt mai lesne de prins) si uite-asa se schimba peste noapte totul. Daca lumea s-ar opri din mancatul carnii de porc, numarul de animale ar scadea pana la o limita minima naturala... cine stie, s-ar salbatici creind o noua rasa de porci salbatici si s-ar adapta. La fel s-ar petrece lucrurile si cu celelalte rase domestice daca lumea s-ar deda peste noapte la vegetarianism, chestiune imposibila de altfel si chiar daunatoare metabolismului uman nepregatit pentru o astfel de hrana permanenta. Cale de intoarcere acum eu nu vad. Hrana e una, iar sacrificiul animalelor ramane un fapt natural. In natura, tot ce e viu si misca se mananca unul pe celalalt. Peste asta nu putem trece. Si pe noi, daca nu ne incinereaza rudele, ne mananca viermii. Tibetanii lasa cadavrele umane la cheremul vulturilor. Egiptenii au avut nevoie de morminte acoperite pentru ca trupurile decedatilor sa nu mai fie dezgropate de coiti si sobolani.
    Aici pusesem problema de principiu a iubirii diproportionate fata de anumite animale in detrimentul altora... Adica ori le iubesti pe toate, ori pe niciunul. Calea ipocrita aleasa de iubitorii de animale mi s-a parut demna de luat in colimator.

    RăspundețiȘtergere
  37. Dan, din ceea ce cunosc eu, mie mi se pare de cele mai multe ori o ipocrizie neconstientizata, si atunci nu as mai numi-o ipocrizie.
    Sunt de aceeasi parere ca totul se leaga de educatia noastra, de inconstiente purtate de la o generatie la alta... De tarele societatii noastre...
    Mai multe voi scrie candva, despre radacinile acestui obicei, degenerat, sigur ca da, mai ales privind concursurile de frumusete la caini si pisici... scuze! chiar concursurile de hipism, mi se pare o maltratare gratuita... Ca sa nu mai spun de spectacolele de circ... Ajungem foarte departe si nu este cazul.
    Le consider inconstiente, nu ipocrizie. Asadar nu critic felul in care ai pus problema, ci iti spun cum privesc eu problema in acest moment.

    RăspundețiȘtergere
  38. Mama!!!!
    Ce de pareri! Am lipsit si eu o zi si nu stiu de unde sa o iau :))

    Imi plac animalele! Le simt bunatatea pe care o emana! Dar nu stiu de ce imi plac la nebunie pisicile! Habar n-am de ce! Dar ma topesc dupa o pisica1 Am avut odata un motan si m-a ajutat la propriu, cand mi se facuse rau..se invartea in jurul meu atingandu-ma cu coada si luandu-mi raul.

    Cat despre faptul ca ori le iubesti pe toate, ori pe niciunul, trebuie lucrat la acest aspect. E ca si cum ai spune iubesc oamenii! Pe cati dintre noi auzi ca spun asa ceva? Si dintre cei care spun, cati aplica? Sa-i pui intr-o situatie de viata , uita de oameni si se iubesc intai pe ei.
    Asa si cu animalele! Iubesc animalele, dar daca se iau la bataie catelusul pechinez cu cainele maidanez, stapanul isi va apara mititelul.

    Soacra mea are un principiu cu care eu nu sunt de acord. Spune ca mai degraba hranesti niste caini, decat un om, pentru ca omul nu este recunoscator, pe cand animalul ii va fi tota viata dator ( are 3 caini pe care-i iubeste ca pe ochii din cap). Imi plac si mie, dar..pana la un punct..
    Am incercat de multe ori sa-i schimb ideea, dar nu merge!
    Intotdeuana cand am ajutat un om, fie el si cersetor, nu m-a interesat ce a facut cu ajutorul pe care i l-am dat. Daca si-a bautut joc de el, este pacatul lui, eu mi-am urmat sufletul si l-am ajutat. va spuneam ca imi place sa fac daruri, fie ele si spirituale..
    Dar intre un animal si un om, cu siguranta omul primeaza in ajutor! Nu exista comparatie intre suflete sau spirite.

    RăspundețiȘtergere
  39. din păcate nu înțep șerpi! ei nu percep durerea cum o percepem noi.
    dacă eu te-am făcut să zâmbești tu mă faci să plâng când scrii că tot ceea ce este viață este de protejat, așa o fi, după teoria ta indistructibilă, și cu virușii gripei porcine! tot animale după teoria ta.
    din păcate căpușele nu sunt animale. poate este o nouă modă să te referi la muscă ca animal. animalele se hrănesc cu plante sau alte animale, un sens secundar al cuvântului animal este mamifer ... când voi auzi pe cineva referindu-se la țânțar cu animal îmi voi aduce aminte de tine și voi zâmbi a pagubă!

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna dimineata tuturor!
    Draga Cristiana,
    Postarea pe care am facut-o ramane cantonata doar in prag teoretic. Poate cuvantul iubire este prea mult pentru a defini relationarea cu toate animalele, pentru ca se abstractizeaza. La fel si in privinta cainilor si pisicilor. Mai corect mi se pare sa spunem: imi plac cainii si pisicile, le prefer celorlalte animale dar iubesc pisica X si cainele Y. Am intrat prea tare inauntrul fenomenului si eu greu sa mai nuantez la suprafata.
    Da, cuvantul "inconstient" poate ca defineste mai clar.

    RăspundețiȘtergere
  41. Draga Alina,
    Asa e cu iubirea de animale. Poate ca verbul "a iubi" este un cuvant mult prea pretentios si angajant pentru a descrie o atitudine. Mai degraba ar trebui inlocuit cu verbul "a-ti pasa", sau cum ii ziceam Cristianei, a-ti placea" .
    Soacra ta n-ar trebuie sa se astepte la recunostinta cand face unui om un bine. Tu ai dreptate. Inseamna ca binele il face tocmai pentru captarea acelui sentiment. Asa cum zici si tu, binele il faci pentru ca simti ca asa trebuie sa faci. Daca astepti ceva in schimb inseamna ca faci un troc si nu un bine.

    RăspundețiȘtergere
  42. Draga Selena.
    Hai sa zambim impreuna, nu separat! :)
    Vorbind despre lumea noastra, asa cum stii si tu, ea este compusa din mai multe lumi intrepatrunse:
    lumea minerala, vegetala si animala. Plus fireste inca una proprie omului, lumea spirituala.
    Intre regnul vegetal si cel animal, tu unde plasezi capushele?

    RăspundețiȘtergere
  43. este diferență între regn animal și animale, nu poți numi o căpușă animal, cel puțin eu nu, tu, faci cum consideri.
    oricum eu nu sunt babeș care să pună în evidență animalele astea de bacili turberculoși. și nici nu mă pasionează dintre „animale” bacilii, protozoarele, amoebele, țânțarii, muștele sau căpușele, mi-s indiferente atâta timp cât bâzâie, sug sau mișună pe la alți iubitori de „animale” ca ele. Fie la ei, nu la mine! Cine iubește bacilul tuberculozei nu are decât să susțină organizația lui de protejare a animalelor ca ele.

    RăspundețiȘtergere