Dacă baţi destul la uşa diavolului...

Pe 12 ianuarie a.c.un cutremur cu magnitudinea de 7.0 grade pe scara Richter a lovit capitala Port-au-Prince a Republicii Haiti. Numărul de victime s-a învârtit în jurul a 50.000, apoi 100.000 pentru ca senatorul haitian Youri Latortue să îl estimeze la 500.000, deşi a recunoscut că nimeni nu ştie cu adevărat.
Dacă e să îi intrebi pe specialişti de cauzele acestui cutremur îţi vor replica ceea ce poate ai învăţat în primară şi ţi s-a repetat în generală: plăcile tectonice s-au deplasat, s-au ciocănit şi...bum! 500.000 de morţi, 3 milioane (1 treime din populaţia Republicii Haitiene) de persoane au nevoie de asistenţă medicală. Nu mă interesează numărul real de victime atâta timp cât acesta depăşeşte 0. Joseph Stalin spunea că moartea unui om este o tragedie, în timp ce moartea a milioane reprezintă statistică (din partea unui om căruia îi mureau femeile de foame şi supra-muncă în uzinele de producţie de armament). Nimeni nu are voie să zică "Doamne ajută că au fost doar 10 victime şi nu 500.000".
Dacă ar fi să mă întrebe pe mine care au fost cauzele, aş da-o pe ocolite. În nopţile lungi petrecute în faţa monitorului dau deseori peste reportaje, documentare, filme făcute de amatori care în funcţie de conţinut îţi pot lăsa un "gust" cu care să te şi trezeşti. Am văzut mai demult un reportaj despre un tip prin nu ştiu ce ţară exotică cu crocodili care făcea pe ghidul turistic. Lua oamenii cu barca, îi ducea pe lângă un crocodil, după care îl ademenea pe acesta cu un nenorocit de pui (mort), toate astea ca să vadă turistu' crocodilu'. Evident, când sărea şopârla, ghidul nostru trăgea de pui şi repeta acţiunea. Bineînţeles că la un moment dat s-a supărat crocodilul şi i-a făcut mâna franjuri turistului nostru. Este exact aceeaşi poveste şi cu toreadorii, pe care sunt sigur că îi vedeţi mai des la TV şi la care vă încruntaţi când îi vedeţi tăvăliţi de tauri.
Care este morala? Păi morala este (sau ar trebui) cunoscută deja: când te joci cu focul, faci pipi-n pat sau când te mănâncă-n cur, te scarpină altul. Veţi fi surprinşi să aflaţi că cea mai mare vieţuitoare din lume nu este elefantul sau balena ucigaşă, dar arborele sequoia Hyperion măsurând nici mai mult nici mai puţin de 115 metrii înălţime. Nu faceţi greşeala de a desconsidera flora doar pentru că nu se gudură pe lângă noi sau nu sare când intrăm în casă.
Dacă mă mai întrebaţi o dată care au fost cauzele cutremurului din Haiti, de data asta aş spune că noi. Cei care au văzut filmul The Happening (2008) vor zice că merg pe teoria de acolo. Nu, filmul ăla e o porcărie. Dar spun că natura poate să riposteze la...atrocităţile de care dă dovadă omenirea. Nu contează că locuitorii din Haiti n-au nicio vină, suntem toţi o apă şi-un pământ. Nu prevăd niciun viitor apocaliptic, dar nu pot să nu mă întreb oare cât vom mai continua aşa? Mulţi vor zice "lasă, bine că nu se petrece în România". Eh, lasă că o să vedem după ce o să demareze proiectul de la Roşia Montană.
"Dacă baţi destul la uşa diavolului, cineva va răspunde până la urmă". Nu, nu sunt religios, dar asta nu înseamnă că expresia e mai puţin adevărată.




P.S. Aţi văzut că Prigoană vrea să transforme Casa Poporului în cel mai mare mall din Europa? Cu mâna pe inimă spun că nu-mi vine să cred în ce ţară trăiesc.

3 comentarii:

  1. da, așa e, de ce să nu ne explicăm mai ușor decât să ne scrântim creierii cu ceva peste puterea noastră de a înțelege și fi ... Dumnezeu;
    așa este? n-am știut că „când te mănâncă-n cur, te scarpină altul”, l-a mine nu se verifică, așa este la tine?
    cât despre stalin îl înțeleg, de ce să nu moară de foame încercând să-și protejez țara, doar nu voiai să moară de foame din cauza ciumei naziste. doar ai văzut ce predispoziție pentru oase aveau.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred cu convingere ca unele raspunsuri sunt mult mai usoare decat vrem noi sa credem.
    Cat despre Stalin si Hitler...mi-e cam tot una. Au semnat pact? Au semnat. Si-au impartit Europa frateste? Si-au impartit. Numai ca Hitler s-a dovedit mai cordoi.
    Cat despre scarpinici, cel putin in cazul meu, m-au scarpinat altii de m-au luat dracii.

    RăspundețiȘtergere
  3. au semnat pact de neagresiune, și hitlerică s-a dus peste ei.
    =)) au mai admis și alții ... asta este, fiecare „doarme” cum își așterne :) dormim cu de cine nu știm să ne descotorosim ...

    RăspundețiȘtergere