DACI, TRACI SI VARCOLACI - 1

UN RASPUNS DE BUN SIMT LA ARTICOLUL "LECTIA DE ISTORIE" AL DOMNULUI DR. NAPOLEON SAVESCU cu privire la "adevarul" despre daci, postat de Doar Eu


Argumentatia aceasta pe care am primit-o si eu de vreo trei ori pe e-mail are niste fisuri cat niste crevase.:) Regret, dar ma simt obligat sa-l parafrazez pe stimatul domn doctor si sa-i atrag atentia ca avertismentul de la inceput i se potriveste in egala masura si domniei sale. Si atunci: "Dacă dogma crede şi nu cerceta, vă caracterizează, nu citiţi aceste rânduri". Cu regret trebuie sa va spun ca nu este o dogma ci o sintagma atasata unor dogme religioase iar acest articol are sansa de a transforma problematica dacilor intr-o noua paradigma dogmatica. Sa vedem fisurile:

1/Dacia despre care vorbeste domnu' doctor a cunoscut gloria teritoriala DOAR in vremea lui Burebista prin impingerea fortata a granitelor dincolo de habitatul natural al dacilor. Burebista numit si Celtoctonul.... Mai bine sa-l lasam pe Strabon:
"Boerebistas, barbat get, luand conducerea neamului sau, a ridicat pe oamenii acestia ticalositi de nesfarsitele razboaie si i-a indreptat prin abstinenta si sobrietate si ascultare de porunci, asa incat, in cativa ani, a intemeiat o mare stapanire si a supus getilor cea mai mare parte din populatiile vecine; ba a ajuns sa fie temut chiar si de romani pentru ca trecea Istrul fara frica, pradand Tracia pana in Macedonia si Iliria, iar pe celti, cei ce se amestecasera cu tracii si cu ilirii, i-a pustiit cu totul, iar pe boiii de sub conducerea lui Critasiros, precum si pe taurisci, i-a nimicit cu desavarsire...” – Strabon, Geographia.
Ce trebuie sa intelegem de-aici? Ca dacii au ocupat si stapanit vremelnic niste teritorii ale unor vecini dincolo de granitele lor naturale. Este vorba de o Dacie expandata, ulterior divizata in patru regate, retrase in cele din urma granitele naturale initiale la urcarea pe tron a lui Decebal.

2/ teritoriul ocupat de Dacia in acea vreme ne-ar placea noua, ca urmasi ai lor sa fi ajuns pana acolo dar e o aventura sa afirmi ca se-ntindea din Elvetia pana la Nipru. Domnul Dr. Napoleon Savescu are pareri proprii care nu au legatura cu ce spun ceilalti istorici.
Va rog sa nu faceti niciodata apel la nici un fel de enciclopedie. Veti gasi inauntru numai minciuni sfruntate. Uite ce zice Wikipedia:
Dacia era în antichitate ţara locuită de geto-daci, care erau împărţiţi într-un număr mai mare de triburi şi ocupau un teritoriu cuprins între: râul Tisa (vest), râul Nistru şi Marea Neagră (est), Dunăre (sud) şi Carpaţii Păduroşi (nord). În anumite părţi chiar depăşeau aceste hotare: spre est peste Nistru, "înaintând până spre Bug", iar spre vest, "ajunseră până la Dunărea panonică".[1]
Regatul dacic a ajuns la cea mai mare întindere a sa în timpul regelui Burebista, având ca hotare: ţărmul Mării Negre şi Bugul - spre est, Cadrilaterul boem, Dunărea panonică şi Morava - spre vest, Carpaţii Păduroşi - spre nord, iar Muntele Haemus (lanţul Balcanilor) - spre sud. Capitala regatului era oraşul Argedava.[2]
Asa ca toate procentele acelea avansate de Domnul Dr. Napoleon Savescu sunt imaginare, iar trimiterea la studierea hartilor ascunse este o treaba incurcata si ascunsa. Hartile nu sunt de gasit in siteul indicat. Procentele mai realistice ar fi in aceste conditii de cca 60% ocupat si 40% neocupat de romani. Iata ce harta ne ofera Wikipedia!
3/Cum ii deosebim pe getodaci de traci?
Iata ca o inscripţie grecească din Dionysopolis (Balcic) îl descrie pe Burebista ca fiind: "cel dintâi şi cel mai mare dintre regii din Tracia".
Pai sa ne intelegem... Dacia sau Tracia? Alexandru Macedon, tracul era dac? Daca da, inseamna ca dacii inainte de Burebista au avut cel mai mare imperiu din istoria antica.
Va urma

In aceasta sectiune:

7 comentarii:

  1. De ce oare eram convinsa aseara ca asta a fost motivul pentru care ai sters comment-urile tale la articolul scris de Doareu?...stiam ca vei veni cu un articol personal in care sa-ti expui punctul de vedere...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Stii cum spuneai tu ca suntem bucuricul pamantului si ca Dumnezeu e roman? Ei nu! E dac! :))))
    E frumos sa credem ca am fost odata stapanii lumii...
    Si totusi d-l dr. are o logica ce se naste din lipsa izvoarelor scrise. Sunt simple presupuneri, fara dovezi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna dimineata doamnelor! :)

    Tasha draga,
    Asa am procedat, exact cum spui. Am pornit la drum in comentarii cu cea mai buna credinta dar cand am vazut cat de mult trebuie sa comentez si in ce polemica as putea sa intru ulterior am hotarat sa aduc polemica, felie de felie prin postari succesive. Ar fi fost mai usor. Dar acum stiu ca nu va fi nicio polemica pentru ca nu e timp. Avalansa de postari impiedica agatarea de o idee.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alina,
    Mmmmoahaha...haha!!! Esti minunata! Esti o Dacoaica! :)) Mi-ai luminat dimineata!
    Zici:
    "Si totusi d-l dr. are o logica ce se naste din lipsa izvoarelor scrise. Sunt simple presupuneri, fara dovezi."
    Pai tocmai asta incerc si eu sa arat. Daca nu reusim sa tinem un echilibru in logica riscam sa credem in povestile cu Mos Craciun, pentru ca si ele au logica.:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt de acord cu tine, Dan!
    E o exagerare! Am vrea noi sa ne credem buricul pamantului, dar asta nu inseamna ca si suntem.

    Totusi, o ideea de acolo mi-a starnit si mie interesul. Desi ocuparea a durat , sa spunem aproximativ 300 de ani, ramanand si teritorii cu daci liberi, cum se explica asimilarea totala a lb latine, ca au mai fost si grecii si maltezii ocupati de romani, dar si-au pastrat identitatea. Bineinteles ca teoria ca dacii sa fi fost latini e de domeniul fantasticului....

    Sunt interesata de punctul tau de vedere!

    RăspundețiȘtergere
  6. Alina,
    Nu s-a asimilat limba latina total. Atentie TOTAL. Acestea sunt presupuneri. Limba s-a relatinizat de la pashopt incoace prin intrarea frantzuzismelor in limba romana. Acum trei sute de ani avea foarte multa influenta slava. Acum 1500 de ani nu stie nimeni cum arata si ce fel de limba "latina" se vorbea. Ia orice text de latina si vezi cum te descurci in el. Latina culta nu avea cum sa fie atat de departe de latina populara, vulgara, cum nici romana culta nu este departe de cea populara.
    Maltezii sunt un popor mai nou. Iar greaca veche a disparut. Acum e vorbit altfel de greaca, moderna. Nu spune nimeni ca nu au fi veri. Ceea ce contest este ca dacii cu romanii sunt frati. Stai ca o sa ajung si-acolo....

    RăspundețiȘtergere
  7. Cinismul unor oameni nemunciti si frustrati de "inteligenta lor| mereu ne-a tras in jos.Romani nu au stat 300 de ani..nu au stat nici 170 fiindca nu mai puteau sa steie s rau mereu atacati de daci.Astea sunt chstii cunoscute d mai marii documentati ai lumii...dar oamenii ca voi sunt obisnuiti cu cei din suburbie incat va si place.S-ar chma si parazitism...totusi si suedezii se considera traci fiindca se trag din Troieni...iar din troieni se trag romanii.Ideile sunt fantastice ?...voi oamenii sunteti pervertiti daca credeti ca romanii au facut aici ce nu au facut in Britania vreo 500 de ani(unde erau niste salbatici culegatori care traiau din vanat si nici haine nu prae aveau)

    RăspundețiȘtergere