DECALOGUL TRIST

"Mama natura este o catea!" 

Acest lucru ni-l zice noua Murphy si ii dau perfecta dreptate. Decalogul, de la aparitie si pana in prezent a ramas doar un deziderat. De aceea va spun cu toata convingerea  ca situatia este la fel de trista ca si atunci cand Moise s-a ostenit sa coboare cu tablele de legi de muntele Sinai. Cum ar fi  aratat astazi omenirea daca oamenii ar fi respectat peste veacuri, toate cele zece porunci? Fara sare evident si foarte trista, traind intr-o armonie si o buna stare gretoasa, fara bancuri - inafara celor cu prosti, evident, fara stiri proaste la televiziune si presa, fara conflicte, fara barfe, fara clasa politica, fara interlopi, fara politie, armata si securitate. Nici nu mai doresc sa continui pentru ca ajung in comunism.  Asa ca situatia este trista pentru ca decalogul nu este respectat si este inca in vigoare si s-ar transforma intr-una la fel de trista daca nu ar mai fi necesar.

Vazute si Nevazute

Hai acum sa vedem, macar de curiozitate, cata rezonanta are decalogul in constiinta voastra. Cate din cele zece porunci stiti sa reproduceti imediat? Mai mult de cinci? Ei, daca reusiti sa va amintiti macar sapte dintre ele, inseamna ca sunteti omeni morali. Sa scoatem din discutie primele patru porunci care reglementeaza relatia cu nevazutul, cu divinul si sa ne uitam putin in poruncile lumesti. Fac aici o paranteza, caci decalogul ne ofera o informatie absolut senzationala. Daca din zece porunci, patru sunt dedicate lumii care nu se vede, inseamna ca omul antic isi lua deciziile si actiona in viata cotidiana, in proportie de cca.60% ancorat in realitatea palpabila, vazuta, iar in proportie de 40%, era pendinte de cea nevazuta. Si-acum sa revenim la legi. Cu exceptia lui "sa nu preacurvesti" care este mai toleranta decat celelalte noua porunci, restul mi se par prea drastic formulate si in consecinta si foarte greu de tinut. De aceea, in vechime, omenirea  nu s-a omoarat deloc cu tinerea lor si nu se prapadeste dupa ele nici astazi. Daca formularea legilor ar fi fost mai permisiva, cu siguranta ar fi avut o mai mare sansa de reusita. Cum ar fi sunat de exemplu "sa nu prea minti" sau "sa nu prea furi"?( nu vi se pare ca formulate astfel, poruncile parca s-ar adresa in exclusivitate poporului roman?:))

Incearca "sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti!" 

Indemnul biblic: "iubeste-l pe aproapele tau ca pe tine insuti", a venit prin Isus la un moment in care a fost nevoie de o astfel de lege care sa reglementeze un anume tip de conduita izvorata dintr-un egoism exagerat. Iubirea este sau nu este, pentru ca nu poti accesa la comanda un sentiment. Nu poti porunci cuiva: "acum iubeste!" si "acum uraste!". Sentimentul, ca sa fie viu, trebuie sa se nasca din ceva, sa aiba o cauza naturala, nu una imaginara, autoimpusa... caci aceea nu mai este iubire, este o silnicie, o mascarada. Asa ca, intre un sentiment real, natural si unul intentional, impus, se va casca intotdeauna o prapastie. De aceea nici nu ne iese noua prea bine chestiunea cu iubirea de aproapele iar legea naturala a Talionului functioneaza in continuare fara cusur. Orice lege vine sa indrepte sau sa opreasca un fenomen si sa-l aseze pe alte baze. Legea presupune un anumit tip de "impunere", este imperativa, dar tocmai acest lucru deranjeaza, pentru ca instinctual, omul se iubeste doar pe sine iar instinctul lui trece foarte rar mai departe de familia lui. Asa era si atunci, in vremurile vechi si asa este si astazi. Iubirea de aproapele ramane in continuare un deziderat, o tendinta si nici macar in viitor nu va reprezenta o realitate generala. Unii reusesc sa-si iubeasca aproapele. Altii se straduiesc. Celor mai multi, din pacate, nu le  pasa si isi indreapta afectul catre caini, pisici sau alte animale. In conditiile actuale, eu unul nu as mai impune in mod dogmatic iubirea de aproapele, pentru ca daca aruncam o privire inapoi peste umar istoriei, vedem limpede ca dogma nu a avut succes, si-atunci, mai degraba i-as invita pe oameni macar sa incerce.

Si totusi... iubirea

Fata de cele ce am exprimat mai inainte sunt convins ca spiritualistii vor avea alta opinie si sunt indreptatiti sa o aibe. Cand vorbim de vibratii comune, joase, lucrurile arata ca mai sus. Altfel insa se pune problema iubirii aproapelui cand se ridica nivelul vibratiilor. Mai departe nu doresc sa mai dezvolt chestiunea pentru ca m-as impotmoli in ea, dar o voi invita pe buna mea prietena si colega noastra, Cristiana Antonovici, daca va avea ragazul si disponibilitatea, sa-si exprime opinia printr-un articol. Cand va voi ea. Daca accepta, atentie, nu ratati acel articol! :) Ce zici Cristiana? :)

30 de comentarii:

  1. Antiignorantul asta e telegrafic tare! Mai mult de 2 cuvinte n-a lasat niciodata...si alea fara subiect si predicat.. ;))) A se observa sensul cuv. "asta" si "alea" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. legile sunt date pentru ființe superioare cu capacitate de a înțelege, nu pentru boi tâmpiți!
    pentru boi există gardul pe care nu-l pot surmonta!
    că mai avem și boi printre noi nu este vina ființelor superioare ci spre elogiul lor, dau dovadă de iubire masivă pentru că nu îi elimină pe cei ignoranți în ale legilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumosilor, chiparosilor, bun gasit!

    Bunule ai desfiintat frumusete de "idealism spiritual"!
    :)
    Articolului tau i-as adauga un antonim - motto-ul pe care-l regasim tot mai des pe blogurile celor ce cred ca au inteles esenta umana si au trecut direct in cea divina.
    Motto-ul suna ceva de genul:
    "Nu suntem fiinte umane care au o experienta spirituala, suntem fiinte spirituale care au o experienta umana(in trup material)." citatul cu pricina apartine lui nenea Pierre Teilhard (spus de catre el intr-un context anume).

    Prin acest articol ai aruncat "pisica moarta" in curtea vecina.
    Realismului i se va opune idealismul. Explicatiile vor curge suvoaie din nucusoara infierbantata de iluzii transformate in deziderate.

    :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Selena, rogu-te in modul cel mai frumos si politicos cu putinta - ia-ti mizeriile verbale si muta-le pe blogul tau, acolo ai loc suficient pentru ele.
    Comentariul tau vorbeste despre tine, insa ai gresit genul: feminin!
    Ca esti sau nu o fiinta superioara, nici nu mai are importanta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar e bun articolul!:)

    Pornind de la porunca "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti!" eu as studia ultimul aspect CA PE TINE INSUTI...pe primul l-ai detaliat tu, foarte bine, Dan.(iubirea de mâţi, câini, numai de oameni, nu!)

    Am avut norocul sa intalnesc in viata mea multi oameni milostivi, buni, darnici, unii chiar iubindu-si aproapele, in special familia, chiar mai mult decat pe ei insisi.
    Dupa cum spune si porunca, intai trebuie sa te iubesti pe tine, ca apoi, la fel cum te iubesti, sa-l iubesti si pe celalalt.
    Dar daca tu, din prea mult devotamnet, te neglijezi, uiti de tine, de sufletul tau, atunci te pierzi...iar sacrificiul tau nu mai are niciun rost.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ah! sunt deocamdata fericiiiita(!) ca am net!!
    Sincer??!! Cand am citit primele randuri am zambit, caci ma gandeam sa-ti spun asa: Dan, te rog sa tii minte aceste randuri ale tale: "Cum ar fi aratat astazi omenirea daca oamenii ar fi respectat peste veacuri, toate cele zece porunci? Fara sare evident si foarte trista, traind intr-o armonie si o buna stare gretoasa, fara bancuri - inafara celor cu prosti, evident, fara stiri proaste la televiziune si presa, fara conflicte, fara barfe, fara clasa politica, fara interlopi, fara politie, armata si securitate. Nici nu mai doresc sa continui pentru ca ajung in comunism. "
    Eee... si cele care le urmeaza, biniiisor!!
    Sa tii minte si sa imi spui ce vei simti cand iti voi povesti ce faceau oamenii in Lemuria si in Atlantida...
    Deocamdata o sa tin eu minte propunerea ta, multumesc, dar am un ..job de la Feri!! Asa ca muncesc aici pe cat pot si eu, sa nu ne facem de rusine!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara dragi prieteni,
    Se pare ca nu v-ati plictisit... :))

    Alina,
    Poate ca ar fi bine pentru toti daca ai dezvolta comentariul intr-un articol. Cateodata mie mi se-ntampla acest lucru, dovada si articolul de fata care fusese in germene raspunsul la comentariul cuiva.
    Chestiunea iubirii de sine pe care ai inceput-o este foarte ofertanta si chiar merita dezbatuta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Selena,
    Cred ca tocmai pentru boi se milostivise Domnul cu niscai porunci. Cand a coborat Moise cu qintalele lui de legi in spinare poporul lui Israel tocmai se deda la niste petreceri orgiastice in cinstea zeului Baal.
    Parerea mea este ca lipsesc niste porunci de-acolo, care astazi ar fi foarte necesare, de genul:
    Nu distrugeti planeta !
    Nu mai inventati gripe!
    Nu mai risipiti resursele neregenerabile!
    ma rog, chestii de-astea... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Dragilor,

    Cumva tot in spiritul celor discutate aici, v-ati gandit vreodata ce-ar fi daca TOTI am respecta fie si doar cerinta aceea conform careia "atunci cand esti lovit sa intorci si obrazul celalalt"?! Daca TOTI am intoarce obrazul, cine ar mai lovi si de ce?!...:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Erata: quintale :0

    Tzugulea,
    Realitatea este intotdeauna o oglinda cu doua sau mai multe fetze. Evidentele de la care pornim in Marea Revolutie Spirirituala din Decembrie 2012, daca va fi vreuna vizibila, bineinteles, sunt triste si este imposibil de dres busuiocul pe ultima suta. Efectele impotentei spirituale ale maselor se vad cu ochiul liber. Cum se vad insa chestiunile acestea cu ochii mintii... ei acest lucru este extrem de interesant... Nima daduse la un moment dat un citat, iar citatul acum se afla pe blogul lui Iris.
    Zice acolo Parintele Rafail Noica – "Toate se leaga si se dezleaga in Duh si in nevazut."

    RăspundețiȘtergere
  11. Alesiaaaaa... Ne-ai prins! :)
    Draga Alessia,

    Masochismul acesta al smereniei la care ne-mpinge Isus, in absenta sadicilor care se vor converti la masochism conform remarcii tale, va transforma fiintele umane obediente in niste auto-sado-maso.
    Dupa ce iti tragi palme singur, intorci imediat si obrazul celalalt... :)))
    Logic, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Dan mie mi-a placut articolul. Totusi sa ne gandim ca daca idealismul este total opus realismului...el totusi exista, in acelasi timp sunt si oamenii care cred ca ei lupta pentru binele lumii. Eu mereu m-am intrebat ce inseamna pentru ei binele lumii? Si am avut ocazia sa vorbesc cu cativa oamenii care cauta binele asta al lumii si mai ales il vor din punct de vedere strict religios si vedeau binele ala pt care lupta ei manturirea sufletului lor. Si eram curioasa cum vad ei binele lumii daca il lipesc de mantuirea lor si imi ziceau ca se roaga pentru cei rataciti ca mine!!!
    Ik, asta nu e ceva nou pentru mine sa fiu ratacita din punct de vedere religos...dar de ce oare toti oamenii astia vor sa ne implementeze toate ideile astea in capul nostru si in desfasurarea vietii noastre?

    Am avut si eu un episod din asta complet de a adera complet la ortodxism si ma fortam sa mi implemetez totul in mintea mea, credeam teoriile alea si am sfarsit prin a-mi da seama ca nu stiu cine sunt, ca mi formez in mintea mea un Dumnezeu fals care nu are leagutra cu ce simt eu in sufletul meu...M-am revoltat, am citit, am cautat si mi-am dat seama ca degeaba aderezei la ceva in ce nu crezi total!!! Ca e mai bine sa fii sincer total in cautarile tale ce tin de spiritualitate decat sa joci teatru ieftin de smerit si religios complet....

    Cati din religiosii devotati respecta ceea ce spuneai tu in articol, si cati fac asta cu sufletul deschis si impacat si NU PENTRU CA TREBUIE, PENTRU CA ASA LI S-A IMPUS...???????

    RăspundețiȘtergere
  13. Cristiana draga, iti multumesc din suflet ca ai acceptat.:)
    Astept articolul cu nerabdare.

    RăspundețiȘtergere
  14. Daca s-ar fi respectat decalogul ma gandesc ca lumea ar fi ajuns aproape de perfectiune,stiu si eu daca ar fi fost bine?poate ar fi devenit plictisitor,pentru ca nu intamplator se spune ca ti se apleaca si de la prea mult dulce...poate cite-o mica nebunie ajunge sa fie sarea si piperul vietii....(ma refer acum la porunca:. Fii credincios bărbatului sau soţiei tale (Exod 20:14)si Fii mulţumit cu ceea ce ai (Exod 20:17)....:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga Monica, :)
    Ai scapat de sesiune sau inca mai ai examene?
    Bine ai venit!

    Doar idealistii sunt cei care incearca sa impinga societatea(si uneori chiar au reusit in istoria omenirii). Realistii vaneaza oportunitati si doar atunci se implica.
    Cum putem cataloga astazi biserica privita ca o institutie? Idealista sau realista?
    Credinta e una, haina religioasa este alta, iar institutia... sa ma ierte Dumnezeu! Isus a fost un idealist, caci daca ar fi fost realist, (dat fiind ca era inainte vazator), si daca ar fi vazut sau macar daca si-ar fi imaginat ce baie de sange va aduce peste secole noul concept al iubirii grefat pe religia iudaica, poate decidea diferit.
    Nu-ti face probleme cu religia. Daca va fi sa fie sa vina momentul unei deschideri reale, lucrurile se vor petrece de la sine. Pana acum patru-cinci ani eram ateu convins. Ei, uite acum nu mai sunt chiar atat de convins si nici chiar atat de ateu. :) Nu frica de moarte m-a facut sa ma apropii de El, ci o altfel de intelegere a lucurilor.

    O mare parte dintre religiosi au ochelarii de cal asezati de catre educatorii lor si s-au obisnuit asa de tare cu ei, incat considera adevar, tot ce aud de la popi.

    RăspundețiȘtergere
  16. Tasha draga, si eu am socotit la fel. Ca zice romanul:
    "naravul din fire n-are lecuire" :) Celor cu fire naravasa poti sa le fluturi pe la ochi toate caznele si flacarile Gheenei, ca naravului nici ca-i pasa. Ai vazut cate nume de Apopi (a popii) sunt prin Moldova? :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Decalogul,dupa parerea mea ne arata o cale catre o lume ideala,fara razboaie,foamete,rautate.Ne arata in 10 pasi simplii cum sa avem o viata fara griji,o viata in care sa iubim si sa fim iubiti...E atat de simpla calea...si e la indemana fiecaruia.

    DAR TOTUSI, (APROAPE) NIMENI NU URMEAZA CALEA.

    Tocmai pentru faptul mentionat de tine, ca iubirea nu poate fi autoimpusa.Eu cred ca,daca am putea controla acest lucru,multa lume care acum nu respecta "legile" s-ar schimba.Eu cred ca multa lume vrea,dar nu poate...
    Sau oare nu vrea din tot sufletul?

    RăspundețiȘtergere
  18. :) scuze,trebuia sa scriu simpli in loc de simplii....

    RăspundețiȘtergere
  19. Dane,
    Intamplator, articolul e un raspuns la comentariul meu despre o persoana apropiata mie care iubeste si ingrijeste cainii mai mult decat oamenii in nevoie!!!! :)))) De aceea nici n-am mai comentat partea cu aproapele, ci pe cea cu "tine insuti"...
    Cat despre articol... trebuie sa am inspiratie si liniste ..iar acum am fff. multe teste de corectat, ca se incheie semestrul sapt. viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  20. eu cred in Dumnezeu, simt ca exista dar ceea ce simt eu nu prea corepsunde cu gandirea celor care traisc intr EL...si nu vreau sa fortez lucruile vreau doar sa fiu sincera...asta e tot ce caut. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Mai spun eu una si ma duc ;))))

    Sa raspund si eu la intrebarea ta "Cum ar fi fost lumea daca ar fi respectat Decalogul?"

    Daca omul ar fi respectat poruncile, el n-ar mai fi evoluat.
    In momentul in care oamenii au incalcat cuvantul lui Dumnezeu, ei au muscat din Pomul cunoasterii, or cunoasterea inseamna sa experimentezi, sa inveti din experienta. Nu ai cum sa nu gresesti, insa acea greseala are un scop, de a te invata un lucru. D

    Imi vine in minte acum o analogie cu povestea lui Harap-Alb.
    Cum ar fi fost Harap-Alb fara Span? Ar mai fi putut el sa treaca atatea probe care i-au aparut in fata din cauza, dar mai bine spus datorita Spanului?
    Era Spanul un rau necesar pentru Harap Alb asa cum este nerespectarea poruncilor pentru oameni? A se intelege ca nu indemn la razvratire religioasa!!!

    Asa ca, din greseli invata si evolueaza omul, cu conditia de a nu mai repeta greseala!
    Si gata! Ma opresc!:)

    RăspundețiȘtergere
  22. Alina,invatam,nu invatam ,asta e! uite, eu una recunosc ca mai recidivez...;))
    Dar,poate ca ai tu dreptate raul cu binele fac casa buna cateodata(raul meu poate fi binele cuiva)..te asteapta un premiu pe blogul meu ca lui Dan n-am mai indraznit sa-l ofer pentru ca ultima oara mi-a spus ca se ascunde in padure...:)) daca "recidivez"!

    RăspundețiȘtergere
  23. Feri,
    Omul nu este capabil sa invete nimic din istoria proprie. Varsarile de sange continua. Batalia pentru resursele energetice neregenerabile, dincolo de orice precepte morale, se lasa cu morti si deocamdata inca n-a inceput sa se omoare pentru resursa alimentara.
    Ai dreptate. Nu ne trebuie prea mult ca sa ne fie bine.

    RăspundețiȘtergere
  24. Monica,
    Faci bine, ceea ce faci. Daca El este, totul este.
    Daca unii Il refuza viata se goleste de sens. Daca altii prefera sa se dea cu capul de podele, sa se autoflageleze, si sa cante in cor la biserica sau sa-si ia gatul in numele lui, este problema lor cum doresc sa se comporte. Nu cred ca Ii pasa de excesele de devotiune.

    RăspundețiȘtergere
  25. Alina,
    Poruncile reglementeaza doua chestiuni:
    1/relatia omului cu nevazutul
    2/relatia omului cu ceilalti.
    Omul fara semenii lui este pierdut. Ei toti impreuna fac un corp sanatos, un organism social. Chestiunea trista este ca aceste porunci au fost date DOAR POPORULUI LUI ISRAEL, in folosinta lor, pentru ca de ceilalti care rataceau cu mintile pe a alti zei nu i-a pasat. Iar triburile acelea semite le-au folosit doar in interiorul comunitatii lor. Pe ceilalti oameni cuu care au intrat in contact nu s-au sfiit sa-i omoare, sa-i jefuiasca, sa le violeze femeile. A venit momentul cand alte triburi semite si-au insusit religia si a aparut islamismul, care a functionat fix la fel. Apoi a venit Isus care a dorit universalizarea acelor legi.
    Asa e! Istoria construita cu "daca" inainte este intotdeauna alta istorie. Mai buna sau mai rea... nu putem decat sa ne imaginam raspunsul.

    RăspundețiȘtergere
  26. Tasha,
    Daca ai sti cat iti sunt de recunoscator pentru gestul tau.... Esti o adevarata prietena. :)

    RăspundețiȘtergere
  27. E un banc cu Decalogul.

    Se zice ca Dumnezeu s-a dus mai intai la rusi. Si le-a spus "Rusilor haideti sa va dau o porunca". Rusii: "Da' cine te crezi tu sa ne dai porunci?"
    Apoi a venit la romani. "Hai sa va dau o porunca". Romanii: "care?", "Sa nu furi". "Du-te ma de aici".
    Si a mai incercat Dumnezeu la mai multe popoare, nimeni n-a vrut porunca. In cele din urma se duce la evrei. Le propune sa le dea o porunca. Evreii intreaba: "E pe gratis?". Evident, Dumnezeu confirma ca e gratis. Atunci evreii: "Bine. Daca e gratis poti sa ne dai 10".

    RăspundețiȘtergere