Declinul ... culturii ....

Se făcea că era o zi de 2008. Era aşa o zi faină, pierdeam vremea ca de obicei la birou pierdut în gândurile mele ca în nisipurile mişcătoare... Devin prea siropos. Vine acasă mama cu o surpriză magnifică. Avem bilete la O Noapte Furtunoasă cu Maia Morgenstein, Gyuri Pascu, Ivaşcu. Am zis că o să fie ceva magnific, superb, o punere în scenă de zile mari. Aşa a fost. Ne-am dus noi pregătiţi, predăm biletele(50 de lei fiecare) şi intrăm în sală. Pe scenă se punea fundalul de secol XX, mai pe la început. Aşteptam entuziasmat să fiu transportat în acel secol(că într-o comedie Carageliană deja trăim toţi). Începe piesa. Dezamăgire completă. Pe scenă marii actori au devenit exponenţii jegului în care colcăie cultura noastră. Actorii au avut grijă să termine piesa(nu detailiez, dar zic că au fost scene +16). Am plecat profund scârbit de marii actori. După două săptămâni teatrul local, Toma Caragiu, a pus ăn scenă aceeaşi piesă, cu actori locali de această dată, inclusiv cu un om pe care nu îl aveam la inimă, Mihai Coadă. Aceea reprezentare am revăzut-o cu plăcere de 3 ori şi Mihai Coadă, în ochii mei, a devenit un mare actor.
Mă întreb aşa ce e cu noi? Noi, ca oameni culţi, cerem cultură şi primim îndobitocire? Cerem prea mult dacă dorim să revedem teatru adevărat, filme adevărate, muzică adevărată şi nu sânii mult iubiţii si proslăviţi în toate mediile "culturale" româneşti?

Trăiască Coadă, Trăiască Birlic, Trăiască teatrul adevărat...

14 comentarii:

  1. Bun gasit!
    Am avut si eu experienta similara.
    :)
    Tot cu Maia Morgenstein... o piesa "interactiva" (in sensul ca scaunele spectatorilor erau dispuse in jurul scenei rotunde, foarte aproape de suflarea actorilor.
    Nu-mi amintesc cum se numea, insa imi amintesc repulsia care m-a determinat sa ies afara dupa 20 de minute de spectacol. Tema era, evident, despre evrei.
    Aceiasi goliciune despre care vorbesti tu.
    De-atunci eu nu am mai calcat intr-o sala de spectacol.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am o intrebare Paranoid Man: la ce teatru te-ai dus? Puneri in scena clasice gasesti la TNB.Trebuie sa fi atent la selectie.

    In ultimii ani teatrul a evoluat intr-o directie putin diferita de cea clasica. Ceea ce e normal: gusturile si oamenii s-au schimbat! O interpretare contemporana a unei piese clasice nu este echivalenta cu declinul culturii, din contra. Iti ofera o perspectiva noua, o alta viziune. Icon-uri ale lumii contemporane sunt incluse in scena. Eu am vazut re-interpretari formidabile. Teatrul este o arta si ca in orice arta exista curente, influente, schimbari...

    @Andrei Radu. Si eu am vazut doua piese interactive cu Maia Morgenstein. Este formidabila. Expresivitatea acestei femei si forta pe care reuseste sa o trasmita prin orice rol este incredibila.

    Iar cu tema - "evident" despre evrei... scuza-ma te rog, dar nu inteleg ironia. Care e problema? Esti cumva antisemit?

    RăspundețiȘtergere
  3. Valentina, ai dreptate!
    Maia Morgenstein este formidabila, incontestabil.
    Vorbeam de pervertirea unui act cultural.
    Ii "bagam pe gat" romanului goliciune multa, ca asa este trendul.

    "Evident" nu reprezinta o ironie, ci o constatare.
    Nu sunt antisemit. Daca ar fi dupa cum gandesc eu... toate granitele ar fi sterse de pe fata pamantului. Nu ar mai exista romani, bulgari, evrei, africani etc... ci doar oameni!

    RăspundețiȘtergere
  4. :) Pe andreiradu l-am intrebat daca este antisemit. Citeste comentariul pe care l-a lasat.

    In alta ordine de idei, nuditatea e o forma de exprimare. Si nu cred ca in teatru iti este bagata pe gat. Ai permanent optiunea de-a refuza. Nuditatea face parte deja din viata noastra, de zi cu zi. In teatru apare episodic, si foarte rar gratuit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Valentina, eu sunt si andreiradu (alias tzugulea)!

    Din moment ce ai cumparat un bilet, iti este "bagata pe gat" nuditatea... optiunile: ramai sau pleci de la piesa de teatru (ultima optiune este asezonata cu "injuraturi" in barba ca ai aruncat niste bani pe "apa sambetei").
    De nuditate avem parte la tembelizor, in reviste, ziare, reclame etc.
    Trebuia infestat si acest spatiu?
    Da!
    Pentru ca sunt oameni care au dezvoltat o anume dependenta fata de aceasta "forma de exprimare".

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt doua abordari diferite. Nuditatea a existat pe scena de teatru inca din Antichitate... Si cu incarcatura artistica e altceva. Nu exista acel context vulgar ca in mass-media.

    Cred ca ar trebui sa detaliem punctele astea de vedere in niste texte mai mari... despre nuditatea in arta, nu in mass-media (acolo deja vorbim de excese si orori anti-estetice).

    RăspundețiȘtergere
  7. p.s. De ce nu te informezi omule? Asa nu iti pierzi timpul cu lucruri care contravin vaalorilor tale sau pur si simplu nu iti plac...

    RăspundețiȘtergere
  8. Valentina, dupa ce am experimentat vulgul pe scena, am renuntat sa mai merg la teatru!
    Romania ofera spectacol de teatru GRATUIT, de la orice colt de strada pana la Casa Poporului si Cotroceni!
    :)

    Argumentul ca "in antichitate exista nuditate" este un fel de "si Nelutu face, eu de ce sa nu fac". Puerila incercarea.

    In antichitate si homosexualitatea era privita cu frenezie si avea acces la ea doar cei bogati... nu era un fenomen de masa (doar "lumea buna" isi permitea); exista si incest foarte mult, si sex cu minori (trufandale) si multe altele de acest gen.
    Daca actionam in viata functie de ceea ce se facea in antichitate... :))) e de bine :)))

    Cand vezi pe scena, aproape de tine, suflandu-ti in fata goliciunea nu prea agreablia o actrita deja batrana, pentru mine inseamna vulgaritate maxima.

    Oroare estetica pentru mine inseamna un ceva dezagreabil ochiului meu.
    Nu trebuie sa-mi spuna un critic de arta sau sa vina insusi Patapievici sa-mi explice cum sta treaba cu falusurile si estetica in capodoperele artistilor in secolul XXI!
    Dupa cum nu trebuie sa-mi spuna un frizer cu titulatura de hair stilist cum sa-mi tund parul pentru ca asa se poarta.

    Este opinia mea si nu trebuie sa coincida cu a altuia.
    Fiecare serveste ce-i place.

    RăspundețiȘtergere
  9. ... corect. Intr-un fel gusturile nu se discuta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dar banii? Banii se discuta!
    Foarte rar se mai prezinta si pe la noi cite o trupa de teatru...
    Mi-ar fi placut sa o vad pe Magda Catone si pe cei care mai erau in afis. Am vrut sa-i fac surpriza sotului si am intrat sa cumpar bilete. Dar cind am intrebat pretul...m-am gindit ca facea un sfert din pensia mea si nu l-am mai dus pe sotul meu la teatru.

    RăspundețiȘtergere
  11. M-am dus la Casa Sindicatelor din Ploieşti. Menţionez că nu sunt din Bucureşti deci nu ajung la TNB des. Şi despre piesă nu am avut nici cea mai mică idee că va fi aşa...

    RăspundețiȘtergere
  12. @Paranoid Man - puteai sa intrebi. Viziunea in spectacolele de teatru s-a schimbat prin anii '50-'60 in SUA si in Occident. Era normal sa ajunga si la noi, chiar daca cu o jumatate de secol intarziere.

    @hermariana - In aceasta tara cultura este foarte ieftina. Tu te gandesti ca pretul unui bilet este scump pentru ca probabil nu-ti dai seama care sunt costurile pe care le implica o piesa de teatru... Nu vorbesc de eforturile oamenilor, care oricum sunt platite mizerabil.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ni s-a spus că va fi o reprezentaţie foarte bună. A fost, nu glumă :))

    RăspundețiȘtergere