:: Definim, Maria Ta!

Titlu: Definim, Maria Ta!
Autor:: http://simioncristian.wordpress.com/2010/01/26/definim-maria-ta/
Articol: V-aţi întrebat vreodată ce înseamnă să fii cult? Sau incult? Aud tot mai des afirmaţii referitoare la cultura sau incultura românilor. Oameni culţi, membrii ai Academiei Române, etichetează indirect nivelul cultural al românilor, în rarele lor apariţii în presă. Nu am auzit însă pe niciunul până acum să explice norodului ce înseamnă să fii cult. În DEX găsim următoarea definiţie pentru cultură:

"Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. ♦ Faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoștințe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva. ♢ Om de cultură = persoană cu un nivel intelectual ridicat, care posedă cunoștințe universale multe și temeinice. "

Repet! Totalitatea valorilor! Am impresia că la noi cultura este percepută ca totalitatea ştinţelor umaniste. Antropologia, arheologia, comunicarea, critica literară, demografia, dreptul, economia, etnologia, filozofia, geografia, istoria, lingvistica, psihologia, sociologia, ştiinţele administrative, ştiinţele politice sunt hainele ce primenesc cultura română. Pentru omul de rând a fi cult este sinonim cu a citi o carte. Ştiinţele reale sunt percepute ca matematică iar asta e mai grea decât carnea de porc, zice o vorbă din popor!

Culturalizarea trebuie aplicată matematic, cred eu! Trebuie început cu începutul, zice o altă vorbă… Începutul este definiţia!
--
Visitor Ip: 86.35.6.50

7 comentarii:

  1. Sigur ai citit atent definitia din dictionar si ai inteles-o?

    "Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire" - aici sunt implicate prin folosirea verbului "a crea" stiintele umaniste. Matematica nu creaza nici valori materiale nici spirituale. Sintagma valorile materiale&spirituale se refera la patrimoniu.

    Cunostiinte variante in diverse domenii - aici poti sa incluzi si stiintele exacte, dar nu prin excluderea celor umaniste.

    Oricum: nu cred ca a zis nimeni ca matematicienii sunt inculti.

    Nu vreau sa intru intr-o polemica despre cult/inclut. Mi se pare deplasat. Am o curiozitate. Ce inseamna "culturalizare aplicata matematic"? Regula de 3 simpla, 1 da si restu data viitoare?

    RăspundețiȘtergere
  2. Degeaba eşti cult dacă nu eşti deschis spre lume şi te-nchizi în turnuri de fildeş. Poţi fi extrem de valoros profesional într-un anumit domeniu (matematica - spre exemplu) şi să nu fii deloc cult, pentru că acest termen nu desemnează asimilarea aglomerată a cât mai multor cunoştiinţe, ci mai ales înţelegerea şi interpretarea lor. Un om care-a citit toate cărţile de pe Pământ, dar n-a scos niciodată nici o vorbă e cult ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca da, un om care a citit enorm si n-a vorbit cu siguranta e cult. A fi cult nu cred ca este echivalent cu a fi sociabil si ati comunica cunostiintele acumulate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt sătulă de culţi care te privesc de sus de parcă ar fi buricul Pământului. Am cunoscut oameni cu 4 clase de o fineţe şi cultură cum nu vă închipuiţi. Este cazul unei bătrâne care s-a născut oarbă, dar ştia istorie cum nu ştiu mulţi nici după terminarea facultăţii. Nu vreau să jignesc pe nimeni, spun doar că unii fac pe culţii şi nu sunt, alţii sunt culţi şi stau în banca lor.
    O seară faină!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar daca ascunzi in tine si in capul tau tot ce sti, la ce foloseste, sau cui foloseste faptul ca esti cult?
    Eventual, sa scrii in alte carti ceea ce ai acumult. Pe vremurile astea, scriu doar cei care au bani multi , si ca sa fie "cul"...

    RăspundețiȘtergere
  6. Lumea se imparte in culti si desculti, dupa Zaharia Stancu.
    Semidoctii sunt culti sau inculti?
    Bine ca un cult are grade de comparatie, pentru ca altfel nu-l poti identifica exact.

    RăspundețiȘtergere