Despre sticla

Chimia sticlelor
Sticlele sunt un amestec de dioxid de siliciu si silicatii ai diferitelor metale. Sunt materiale necristalizate (amorfe), cu rezistenta mecanica si duritate mare, cu coeficient de dilatare mic. La temperaturi mai inalte se comporta ca lichidele subracite cu vascozitate mare. Nu au punct de topire definit. Prin incalzire se inmoaie treptat, ceea ce permite prelucrarea sticlei prin suflare, presare, turnare, laminare.
Sticlele se obtin, in general, prin topirea in cuptoare speciale a unui amestec format din nisip de coart, piatra de var, carbonat de sodiu (sau de potasiu) si materialele auxiliare.
Proprietatile fizice ale sticlelor sunt determinate de compozitia lor. Sticla obisnuita, sticla de sodiu are compozitai aproximativa 6SiO2·CaO·Na2O. Se intrebuintiaza la fabricarea geamurilor si a ambalajelor de sticla.
Sticla de potasiu are compozitia 6SiO2·CaO·K2O si este rezistenta la variatii de temperatura. Se folosestela fabricarea vaselor de laborator.
Cristalul (sticla de plumb) este o sticla in care sodiu si calciul au fost inlocuiti cu potasiu si plumb (6SiO2·PbO·K2O) si se caracaterizeaza prin proprietati de refractie bune si densitate mare. Flintul si strasul contin un procent de plumb mai mare ca cristalul. Flintul se foloseste pentru prisme si lentile optice.
Prin adaugarea unor cantitati mici de Al2O3 sau B2O3 se obtin sticle rezistente la variatii bruste de temperatura care se folosesc la fabricarea vaselor de laborator (sticla Jena, Pirex sau Duran). Au o rezistenta chimica mare si coeficient de dilatatie mic.
Sticla e un material oarecum dificil.  Dar merita.

Unul dintre cei mai cunoscuti sticlari romani e Nemtoi. Artist plastic care a invatat sa se joace cu materialul asta si il exploateaza intr-un mod unic.
La noi sticla e apreciata doar ca utilitate. Dar sticla poate sa fie mult mult mai mult. Dincolo de faptul ca este spectaculoasa, durabila si oarecum enigmatica, fiindca mereu poate sa surprinda, sticla e un material inepuizabil. Se foloseste din antichitate, si inca surprinde. Imagineaza-ti lumea de azi fara siliciu. Nu poti, nu?





6 comentarii:

  1. Minunatie, ce mai?
    Si te poti abtine sa nu faci si tu o vaza? Pina cind?
    Daca esti la scoala asta incerca! Incercarea nu-i pe bani, si inca ceva, incercarea nu omoara, cel putin te va transpira putin.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. @heramariana Vazele sunt pentru piata. Am facut cateva obiecte de sticla, nu vaze. Obiecte. Anul asta am licenta si am sa fac un proiect ceva mai amplu. Sticla nu e doar pentru vaze si pahare...
    Si de fapt, transpiri, mult. Sticla se topeste pe la 800 grade, cam atat au cuptoarele noastre. Si e caaald, foarte caaald. Destul cat sa te arzi de la aer cand bagi teava in cuptor sa iei sticla.

    RăspundețiȘtergere
  3. Livia,
    citisem undeva pe la tine ca nu ai facut nimic din sticla...Poate era un articol mai vechi, eu sunt in urma cu citirea pe 100RO.
    Ma bucur daca ai inceput si iti doresc succes la marele examen, ce bate la usa ta!
    Eu am vizitat fabrica de sticla de la Turda, stiu la ce temperaturi se expune cel ce lucreaza asa ceva.
    Oare mai functioneaza fabrica de la Turda?

    RăspundețiȘtergere
  4. N-am facut nimic din sticla anul asta, nu in toata facultatea. Sincer nu stiu de Turda nimic. Oricum cuptoarele devin o raritate,

    RăspundețiȘtergere