Despre TOLERANTA

Titlu: Despre TOLERANTA
Autor: Dana
Articol: Ce parere aveti despre toleranta?

Toleranta(lat.: tolerare = a suporta) este un termen social, etic si religios, aplicabil unei colectivitati sau individ, care defineste respectul libertatii altuia, al modului sau de gandire si comportare, precum si al opiniilor sale de orice natura (politice, religioase etc.).

In principiu, este un concept frumos, prin care se presupune ca respectam libertatea celuilalt de a alege ce pofteste, fara sa ne implicam in judecarea deciziilor lui. Toleranta se accepta… …cand nu e indolenta si nepasare pur si simplu.
Sa te schimbi pe tine este mult mai eficient decat sa astepti sa se schimbe ceilalti – asta este stiut. Dar pana unde trebuie sa accepti „neschimbarea" lor?

Ce inseamna sa fii tolerant?
Sa accepti, in primul rand, ca exista diferente. Sa incerci sa intelegi modul in care ceilalti sunt diferiti fata de tine. Sa respecti aceste diferente si sa inveti sa traiesti linistit cu ele. Toleranta presupune un „alt fel" al celuilalt, la care tu trebuie sa faci fata. Acest „alt fel" de a fi al celorlalti poate sa se bata cap in cap cu felul tau de a fi – si de aici apar problemele. Prin urmare, toleranta inseamna sa te straduiesti sa accepti un lucru cu care, in realitate, iti vine greu sa fii de acord. Situatia devine grava in momentul in care, de atatea obiceiuri cu care nu esti de acord, iti pui problema daca sa il mai tolerezi pe el – cu totul – ca persoana, sau nu.
Daca tu faci o greseala, esti imediat dispusa sa o intelegi si sa o ierti. Fata de tine insati, manifesti o nesfarsita ingaduinta. Daca intelegi aceasta, ai posibilitatea sa te pui in pielea celui care e altfel decat tine si sa te intrebi: oare de ce a actionat asa? Ai sansa de a-i tolera alegerea, de a fi ingaduitor. Obtinem un beneficiu dintr-o actiune gresita si atunci o toleram. Pana unde ar trebui sa se intinda limitele tolerantei?

Ce nu inseamna toleranta din punctual meu de vedere

Indiferenta. Daca nu-ti pasa de un anumit lucru, nu inseamna ca il tolerezi. se pune problema de toleranta de-abia atunci cand ai putea sa respingi un lucru, dar tu alegi sa-l intelegi si sa-l accepti.

Resemnarea. Sa accepti ceva numai pentru ca nu ai incredere ca se poate schimba. acest mod de a pune problema aduna foarte multe frustrari care vor izbucni la un moment dat. mai bine spune lucrurilor pe nume.

Disimularea. Sa te prefaci ca esti de acord cu un lucru, numai ca sa faci impresie buna sau ca sa eviti alte neplaceri. Mai devreme sau mai tarziu vei rabufni. Asa ca tot sinceritatea si dialogul sunt de baza.

Stiu 2 proverbe despre toleranta:


* "Daca vrei sa culegi miere, trebuie sa suferi intepaturile albinelor"
* "Există un singur lucru care nu poate fi tolerat şi anume intoleranţa"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu