:: Fişe de lectură - "Jane Eyre" şi "Femeia în negru"

Titlu: Fişe de lectură - "Jane Eyre" şi "Femeia în negru"
Autor:: http://colocvii.wordpress.com
Articol: Adriana Vasile:

Fişe de lectură - 1

Am citit "Jane Eyre" acum câteva săptămâni şi mi-a plăcut mult de tot. Câteva zile dupa ce am terminat-o parcă eram încă în transă. De fiecare dată când închideam ochii vedeam conacul Thornfield, pe Jane, tot decorul din Anglia secolului XIX. Cred că nicio carte până acum nu m-a trimis atât de puternic în timp şi nu m-a făcut să-mi doresc să trăiesc acolo. Chiar aş fi vrut să fie posibile călătoriile în trecut.

Am mai citit o carte a cărei acţiune se petrece în Anglia, "Femeia în negru", de Susan Hill. În aceasta era vorba despre o femeie moartă, care bântuie nişte mlaştini unde i-a murit băieţelul, şi despre un avocat care merge să locuiască în casa unde trăise femeia. E stranie povestea. În casă se petrec multe lucruri inexplicabile, zgomote, lumini. Avocatul îşi dă seama că femeia şi-a văzut copilul înecându-se şi că e condamnată să retraiască experienţa la nesfârşit. Pleacă din satul mlăştinos, dar i se spune că "femeia în negru" ascunde un blestem şi că, de fiecare dată când fantoma ei este văzută de cineva, moare un copil. Avocatul ignoră superstiţiile, dar un an mai târziu îi mor soţia şi copilul. Cartea e foarte captivantă şi chiar m-a speriat puţin, dar mai degrabă mi-a lăsat un gust amar pentru că "femeia în negru" fusese în viaţă foarte nefericită. Au despărţit-o de copil la naştere şi, când voia să-l recupereze, acesta a murit. După moartea lui s-a îmbolnăvit rău de o maladie care o măcina fizic şi toţi oamenii se ascundeau de ea. Aproape că înţelegeam de ce bântuie şi n-are odihnă.

Şi Jane se temea de strigoi şi o intrigau anumite încăperi de la Thornfield Hall. Şi "La răscruce de vânturi" începe cu un soi de apariţie a lui Catherine. Mi-ar plăcea să merg într-un castel vechi din Anglia să văd cât de reale sunt fantomele lor.


Mai multe pe http://colocvii.wordpress.com
--
Visitor Ip: 82.120.221.44

2 comentarii:

  1. Jane Eyre, o carte excelenta care am recitit-o la varste diferite si am perceput-o diferit de fiecare data.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult - si mie mi se pare la fel... :)

    RăspundețiȘtergere