Maramuresul Online

Titlu: Maramuresul Online
Autor: Morosan
Articol: Renumita regiune Maramures se afla in partea de nord a Romaniei si se bucura de un relief bogat cu munti, vai, depresiuni si coline. Munti precum Gutai, Tibles, Lapus, Maramures si Rodna fac din Maramures o importanta atractie a tarii. Vai precum cea a Viseului, a Izei si Marei concureaza cu cele mai frumoase peisaje ale Romaniei. Paduri vaste acopera intregul tinut, astfel Maramuresul a fost intotdeauna cunoscut ca si » Tara Lemnului ». Prima atestare documentara a Maramuresului a fost in secolulu XII si a apartinut Transilvaniei pe parcursul secolelor de dominatie straina, pana in anul 1918, cand a fost alipit Romaniei. Interesul cultural pentru aceasta regiune, consta indeosebi in faptul ca traditiile populare au fost pastrate si respectate in tot acest timp de existenta. Astfel, Maramuresul este una din putinele zone ale tarii, unde porturile populare traditionale sunt inca purtate, mai ales in zilele de sarbatoare sau cand localnicii merg la biserica. Capodoperele arhitecturale, si anume bisericile din lemn din Maramures, sunt trecute pe lista monumentelor protejate de UNESCO. Pe Valea Izei se pot vizita bisericile de lemn: Bogdan Voda, Rozavlea, Ieud si Barsana. In Maramues se afla si cimitirul vesel de la Sapanata, o adevarata capodopera populara a unui satean, care a conferit o latura amuzanta a acestui ritual trist al vietii. Nu numai saturile din Maramures reprezinta o atractie turistica ci si orasele cu propriile obiective turistice. Orase precum Baia Mare, Sighetul Marmatiei, Borsa, Baia Sprie,Viseul de Sus sunt bogate in constructii apartinand patrimoniului cultural precum : biserici ortodoxe si catolice, muzee de arta, muzee in aer liber ale satului.

"Nu sti ce este Romania , daca NU ai fost in MARAMURES"

Așe cum de-ai venit,măcar cu gândul dacă n-ai putut de tăt, cătră Maramureș,spre a ne bucura cu tații de-o pălincă,d'apăi și de-o slană cu pită și ceapă,așe și noi îți mulțămim că ești în cuget si-n simțiri una cu noi,fapt pentru care declarăm sus și tare ca de amu' rămâi de-al nost'.Român cu suflet de Ardeal. Indubitabil.No' așe! Dumnezeu să te bucure și să te-mburde-n rai! Pă noi nu ne poate pune nime'la-ntrebare. Adevăru-i în noi și curaju',așe că n-are cum să vie unu ș-altu' să ne spună nouă "CE" și "CUM". Nu-i bine,nu-i drept,nu-i oblu!

Am zis eu : Claudiu Danci


4 comentarii:

  1. Bravo! Ma bucur cand pot citi astfel de articole. Maramuresul e foarte bogat: are foarte multa autenticitate si spiritualitate. E ceva minunat...

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este,Maramuresul inseamna inca multa traditie,"ramai de-al nost'..." ce frumos ai spus...cam asa am ramas eu in Oas,degeaba ma bat fetele la cap sa vad casa,imi place zona!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa e, Maramuresul e unic.....poate sunt putin subiectiva dar e locul unde-mi incarc eu bateriile.

    RăspundețiȘtergere
  4. superba poza:)
    Maramures..visez la ziua cand am sa-l vizitez

    RăspundețiȘtergere