NOI, BURICUL EUROPEI


Suntem noi romanii buricul Europei? Multe sunt legendele care infierbanta astazi mintile romanilor. Tablitele de lut de la Tartaria, desi reprezinta una dintre problemele controversate ale oamenilor de stiinta arheologi, au devenit peste noapte o mare certitudine, un argument de netagaduit pentru romanii care vor sa-si adjudece locul de buricul Europei si de buricul Pamantului in istoria popoarelor lumii. Nu este o noutate ca in general, in mentalul colectiv al popoarelor sarace troneaza ideea de l'ombelico del mondo. Am ales pentru voi doua fragmente din doua articole care se intalnesc pe net. Alegeti fiecare ce vi se potriveste dar inainte de a transforma niste ipoteze in certitudini, incercati sa vedeti macar din curiozitate si ce spun ceilalti.


În localitatea Tărtăria, din judeţul Alba, a fost descoperit, în anul 1961, un important complex de cult, cu materiale ce atestă o continuitate de locuire de câteva mii de ani. Printre altele, s-au găsit şi trei senzaţionale tăbliţe de lut ars, realizate pe la 4500 î.Hr., conform datărilor cu izotopul Carbon 14.
Aşa arată tăbliţele de la Tărtăria, pe care sunt gravate literele primei scrieri din lume. Semnele nu au fost descifrate nici până în ziua de azi
Două dintre tăbliţe sunt acoperite cu semne cu caracter pictografic, cu peste un mileniu anterioare celor sumeriene. Iniţial, oamenii de ştiinţă ai considerat că tăbliţele găsite sunt un fals. Însă, datarea cu izotop Carbon 14 a dovedit că aceste obiecte au o vechime de cel puţin 6.500 de ani.
Mai mult, şi în Bulgaria s-a găsit un vas vechi de “doar” 5.500 de ani pe care este desenat acelaşi tip de scriere. Concluzia este că în cazul Tărtăria, vorbim despre prima scriere din lume, care s-a răspândit de aici în Asia şi Europa. Din păcate, semnele au rămas nedescifrate până în ziua de azi.


Adevar si mistificare in cazul tablitelor.
O datare controversata
In privinta datarii celor trei tablite, documentarea arheologica inca nu este 100% sigura.Tablitele de la Tartaria par sa apartina migratiilor civilizatiei Vinca, una dintre cele mai vechi culturi europene, cu o vechime recunoscuta de circa opt milenii, cand un asemenea sistem de scriere era folosit nu numai in sud-estul Europei, dar si in aria civilizatiilor proto-sumeriene. In acelasi timp, alti oameni de stiinta au datat artefactele in mileniul V i.H. sau a doua jumatate a mileniului VI i.H. Conform acestora, tablitele sunt primele atestari ale unei scrieri vechi europene. In zilele prezente, controversa continua. Dar ce s-a intamplat cu adevarat la Tartaria? O analiza ulterioara asupra descoperirilor, efectuata ulterior, a facut mai multa lumina in acest caz.

In fapt, tablitele nu au fost niciodata analizate cu ajutorul radiocarbonului, insa acest lucru nu a impiedicat legendele sa se nasca in jurul subiectului. Conform unor arheologi romani, tablitele nu pot fi datate cu C14 din cauza tratamentelor la care au fost supuse in necunostinta de cauza. Se pare ca arheologul Nicolae Vlassa nu se afla in situl arheologic la momentul descoperirii care a avut loc cu cateva ore inainte de incheierea lucrarilor de excavare. Tablitele erau moi si acoperite de calcar din cauza umiditatii. Pentru a le intari, unul dintre restauratori a decis sa le usuce in cuptorul aflat in laboratorul muzeului, insa temperatura si perioada coacerii au ramas necunoscute. Dupa acest tratament, tablitele nu ar mai putea fi supuse unei datari cu C14, deoarece stresul termic a compromis calitatea de baza a lutului, indispensabila in cazul unei analize cu carbon. O mare parte dintre arheologii romani si straini se plang de faptul ca Vlassa nu a fotografiat artefactele in momentul dezgroparii si a refuzat sa colaboreze cu colegii lui, evitand in acelasi timp sa dea prea multe detalii despre descoperirile sale in cadrul raporatelor pe care le redacta periodic, multumindu-se sa repete aceleasi informatii sub denumirea de noutati.

Lipsa fotografiilor de la locul sit-ului si mai ales, dificultatea de a-l localiza chiar si in prezent, cumulate cu alti factori, cum ar fi imposibilitatea de a data cu exactitate placutele, dificultatea de a identifica o civilizatie puternica in bazinul Dunarii care ar putea sa “fabrice” scrisul cu 1 000 de ani inaintea Sumerului, toti acesti factori au indreptatit generatii intregi de arheologi si istorici sa se indoiasca de rolul pe care tablitele le-ar putea juca in stablirea unei cronologii precise si sa isi puna intrebari referitoare la adevaratul loc de nastere al civilizatiei.

4 comentarii:

  1. Ce pot sa spun decat ca ar trebui sa fim mandri ca stramosii nostri au descoperit :roata, plugul, jugul, caruta cu doua si cu patru roti iar apoi uite, aflam ca ne-au lasat poate si primul mesaj scris din istoria omenirii...
    Citisem undeva (cred ca in cartea lui P. Corut-Lumina Geto-Daciei) ca placutele ar avea o vechime de 6500 ani..
    E binevenit articolul tau Dane,te felicit pentru idee,chiar daca inca ramine un mister,generatiile de arheologi si istorici banuiesc ca se vor stradui sa afle cat mai multe,pentru ca stii cum se spune..cine nu stie de unde vine nici nu stie incotro se indreapta..:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Tasha,
    Misterele se vand bine, stie el Corutz ce stie. Sunt 6500 de ani cum la fel de bine pot fi si 2500, caci nu s-a folosit datarea cu C14. Este scriere tot atat de mult pe cat seamana cu o scriere. Nu s-a putut descifrat incat sa nu consideram ca sunt doar biete semne grafice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da,unii spun ca ar fi glifele astrologice ale celor 7 planete cunoscute in antichitate.
    VEZI:http://astroinfo.ro/tartaria.php

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere