Piatra-Neamt, oras de suflet

Piatra-Neamţ – oraş de suflet


Fiecare dintre noi are un oraş de suflet. Poate fi oraşul natal, oraşul bunicilor sau un alt oras ce ne-a plăcut când am avut ocazia să-l vizităm. Parcă de fiecare dată asteptăm sa se ivească ocazia pentru o nouă călătorie în oraşul ce ne-a patruns in suflet cu farmecul lui nemaintâlnit până atunci. Oraşul meu de suflet este Piatra – Neamţ...

Piatra – Neamţ este considerat „perla Moldovei”. Oraşul este situat pe valea Bistritei în N-E României. În prezent este reşedinţa judeţului Neamţ.
Oraşul a crescut in mod miraculos in ultimii ani, astfel încat, aici la Piatra – Neamţ poţi găsi şi mare si munte la un loc.
Spun mare si munte la un loc deoarece aici aveţi ştrand, pârtie şi munte in adevaratul sens al cuvântului.
Ştrandul se află în cadrul Complexului de Agrement Piatra-Neamţ. Aici în acest complex pe lângă ştrand mai puteţi găsi patinoar, bazine de înot, teren de fotbal, teren de tenis (câmp si masă), baschet, volei, role, plimbari cu atv-ul si bicicleta. Tot aici, în cadrul acestui complex vă puteţi caza deoarece acest complex deţine 40 de căsuţe de vacanţă. Pe lângă aceste lucruri, la Piatra-Neamţ, puteţi lua lecţii de echitaţie în cadrul Bazei Hipice Virgil Bărbuceanu.
Principala atracţie a acestui oraş este telegondola, care este cel mai simplu mijloc de transport pentru a ajunge la pârtia de ski de pe dealul Cozla şi în acelasi timp puteţi admira împrejurimile de la înălţime. Telegondola funcţionează zilnic, cu excepţia zilei de luni şi îşi începe fiecare cursă din gara oraşului.
Rezervaţia naturală a acestui oraş este reprezentată de muntele Cozla. Pe versantul sudic al acestui munte găsim gradina zoologica si Parcul Cozla.
Piatra-Neamţ deţine unele din cele mai frumoase muzee din ţară, şi anume: Muzeul de Artă neolitica Cucuteni (muzeul este unic in România); Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arta, Muzeul de Ştiinţe Naturale şi Muzeul memorial Calistrat Hogaş.
Acest oraş este gazdă a unor cetăţi: Curtea si Biserica Domneasca ( este situată în centrul oraşului şi potrivit izvoarelor istorice, acest ansamblu arhitectural îşi are începuturile în 1468-1475, ctitorită de Ştefan cel Mare) şi ruinele cetăţii geto-dacice de la Batca Doamnei (această cetate este situată la 4 km. S-V de oraş; este un monument istoric accesibil doar arheologic).
Edificiile culturale ale acestui oraş sunt reprezentate de Teatrul Tineretului (acesta funcţionează încă din 1961), Teatrul Vostru ( înfiinţat de către actriţa Draga Olteanu Matei, unde joaca actori neprofesionisti), Biblioteca Judeteana „G.T. Kirileanu (aceasta reprezintă continuarea unei tradiţii de lectura publică a judeţului Neamţ) şi galeriile de arta – Art Deco, Lascăr Vorel si Topart.
Acum, stârniţi de curiozitate vă las să poposiţi la Piatra – Neamţ...


PS. Articolul va aparea in Student Times saptamana viitoare:P si este semnat de mine:D:D:D

Un comentariu: