Platlanda si lumea cu patru dimensiuni


Platlanda este o lume cu doua dimensiuni, foarte asemanatoare cu lumea noastra, si totusi diferita de lumea cu patru dimensiuni.

Cati dintr voi nu v-ati intrebat vreodata cum ar arata lumea cu 4 dimensiuni ?

Multi sustin ca traim intr-o lume cu patru dimensiuni, ce-a de-a patra dimenisune fiind timpul. Dupa parerea mea, e gresit, dar poate nu in totalitate. Intrebarea mea pentru aceia care sustin ca ce-a de-a 4-a dimensiune este timpul ii invit sa imi explice in lumea cu 5 dimensiuni care e a 5-a dimensiune ? calatoria in timp ? :))

Sa revin la subiect si sa nu ma pierd. Cand eram prin liceu am inceput sa citesc o carte foarte interesanta care mi-a placut foarte mult si anume: "Calatorii in lumea de dincolo" de Ioan Petru Culianu - o carte foarte interesanta care trateaza subiecte frumoase, nu neaparat legate de viata de dupa moarte. Ce m-a pasionat pe mine a fost chestiunea legata de Platlanda, lumea imaginata de Edwin Abbott (1838-l926), un shakespearolog. Prima editie a cartii "Platlanda" a aparut in 1883.

alexandru hategan, ioan petru culianu, Calatorii, lumea,  dincolo, moarte,  dimensiuni, platlanda, patru dimensiuni, n dimensiuni, calatorii in lumea de dincolo, recenzie,  carte
O sa ma opresc aici cu explicatiile si va voi lasa pe voi, cei curiosi, si dornici sa afle mai multe sa deslusiti la ce ma refer din randurile scrise de Ioan Petru Culianu:

"Eludind aici intriga dramatica a cartii lui Abbott si detaliile privind aceasta stranie societate plata, cu toate implicatiile antifeministe, ne vom concentra asupra esentei ideii sale.

Este usor de imaginat un univers complet plat, in care traiesc fiinte bidimensionale. Un perete in Platlanda este o linie, si la fel este pielea unui individ, in spatele careia se afla organele sale interne. Platlandezii sunt intrucitva ciudati, pentru ca trebuie sa foloseasca acelasi orificiu pentru ingurgitare si pentru excretie; altfel s-ar desface in mai multe parti. Ei se pot deplasa in doua directii (inainte-inapoi si stinga-dreapta). in timp ce incaperile noastre sint paralelipipedice, ale lor sint dreptunghiulare. Fiind fiinte tridimensionale intr-un spatiu tridimensional, este usor pentru noi sa avem o imagine a Platlandei, dintr-o dimensiune ce nu exista in spatiul acesteia. Desi, in cadrele lor liniare, sunt riguros protejati de privirile vecinilor lor, platlandezii nu au secrete fata de noi: putem privi nestinjeniti in camerele si sertarele lor incuiate si, oricit de straniu li s-ar parea, putem vedea interiorul corpului lor in orice moment.

Fata de ei, noi ne putem manifesta ca niste zei: putem face obiectele sa apara si sa dispara din cele mai tainice locuri (cum ar fi seifurile bancilor), ii putem muta intr-o clipa dintr-un loc in altul al spatiului lor (o experienta pe care ei ar interpreta-o, probabil, in termeni mistici) si chiar putem sa-i rasucim, trecindu-i prin dimensiunea a treia, astfel incit partea lor dreapta sa devina partea lor stinga si invers. ii putem oricind observa, fara ca noi sa fim remarcati.

Evident, morala povestii este aceea ca o fiinta dintr-un spatiu cvadridimensional va putea actiona in lumea noastra tridimensionala in exact acelasi mod in care actionam noi intr-o lume bidimensionala. O astfel de fiinta ar putea fi aici si totusi sa ramina neremarcata, ar putea trece prin corpuri solide si ar putea avea acces la continutul unui sertar sau seif, fara sa le deschida.

Daca acest rationament poate fi inteles fara prea mare dificultate, doua intrebari, care se pun in continuare, necesita o mai mare concentrare: cum am vedea noi o fiinta cvadridimensio-nala si cum ne-ar vedea aceasta pe noi ? La prima intrebare nu se poate raspunde adecvat, dar imaginatia poate furniza unele analogii clarificatoare; la cea de a doua intrebare se poate raspunde, dar imaginarea situatiei reale este extrem de complicata. Prin munca sa de o viata, Hinton a dat un raspuns satisfacator la cea de-a doua intrebare, in timp ce ideile sale privind prima intrebare - desi nu sint sustinute de nici un calcul matematic - au fost surprinzator de revolutionare.

Respinse timp de multe decenii de toti savantii, ideile sale au fost in cele urma acceptate pe deplin abia in anii 1980. in esenta, in acceptiunea sa, o fiinta plata care traieste pe suprafata supei pe care ma pregatesc s-o mananc va percepe (dureros, imi inchipui) lingura care traverseaza spatiul sau ca pe simpla linie, a carei dimensiune variaza in timp. Oricat de uimitor ar parea, singurul mod in care un platlandez ar putea percepe o a treia dimensiune a spatiului ar fi prin intermediul timpului.

Avantajul meu consta in aceea ca pot sa realizez ca este o lingura, vazandu-i toate partile in acelasi timp; pentru creatura de pe supa, lingura este o trasnita fiinta bidimensionala care se transforma imprevizibil, o fiinta care apare din nimic si dispare in nimic si a carei forma prezinta misterioase schimbari timp. Numai un matematician bidimensional de geniu ar fi stare sa efectueze calculele care sa duca la concluzia ca zeul nastrusnic este de fapt un obiect solid tridimensional, dar evident, nimeni n-ar intelege un astfel de geniu, pentru ca nici o fiinta plata – nici macar geniul insusi - n-ar fi realmente in stare sa-si imagineze cum arata o lingura tridimensionala.

Chiar si cei mai deschisi la minte colegi bidimensionali ai matematicianului nostru ar crede ca lingura nu este nimic altceva decat un construct matematic. Faptul ca fortele cvadridimensionale nu sint doar constructe matematice este astazi unuilateral acceptat; ceea ce percepem drept electricitate in spatiu tridimensional devine forta gravitationala in dimensiunea patra. In mod analog, ceea ce percepem ca fiind timp poate fi conceput ca a patra dimensiune a unui amestec spatiu-timp (as cum a facut Einstein, desi el a aratat clar ca timpul nu este numai o alta directie a spatiului).

Dar cum ne-ar vedea pe noi o fiinta cvadridimensionala ? [...]"

Pentru cei carora le place cum scrie Ioan Petru Culianu le recomand sa cumpere aceasta carte, si sa isi imbogateasca biblioteca cu inca un volum, iar pentru cei dornici sa citeasca gratis, desi nu e foarte accesibil, voi pune mai jos posibilitatea de a citi direct pe blog.

Si de aici va las pe voi sa continuati, si sa raspundeti la intrebare. Sunt ingerii fiinte cvadridimensionale ? Sau fantomele ? Dar daca v-as intreba cum arata o fiinta pentadimensionala ? cum v-ati imagina-o ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu