:: Veturia si Octavian Goga

Titlu: Veturia si Octavian Goga
Autor:: Odorica Ion
Articol: Foto :Veturia Goga(1883-1979) si Octavian Goga (1881-1938)(tradus in 11 limbi), (Caragiale in l5 limbi).Spre rusinea mea eu nu stiu pe dinafara, nici o poezie scrisa de el. Era interzis la scoala, in manuale ,era numai mentionat ca fost Prim Ministru.

Veturia agenta lui Hitler.


"Privighetoare a Romaniei" pe scena Bayreuth-ului wagnerian de la inceputul secolului trecut, recrutata in 1914 ca agent secret al Berlinului, Veturia Goga a urcat cu vremea toate treptele ierarhiei de umbra a nazismului. Metamorfozata în „Privighetoarea lui Carol II", Eminenta cenusie, egeria si Marea Doamna a dictaturii antonesciene, l-a slujit pe Hitler, catre care „si-a ciripit" propriul sot, pe Octavian Goga, dar si pe Carol II, pe Maresal - ca de altfel, pe toti cei din stafful celui de-al III-lea Reich - si i-a condus cu sarg la pierzanie.

Viata si moarte, „intriga si iubire", politica de culise si spionaj în linia intai a frontului deschis de catre Führer in Estul „salbatic", toate puse în scena de o femeie de o salbatica vitalitate, cu apetit de felina la ospatul Vietii, care si-a conspirat destinul anume pentru a culege si laurii puterii. Cu orice pret, cu orice risc.

Clarificari : Octavian Goga, Prim ministru(1937-1938), supranumit, "poetul patimirii noastre",( legionar), extremist de dreapta, cu vederi fasciste. In 1938, a declarat, referitor la evrei:"Este urgent sa maturam curtea , e inutil sa toleram la noi, aceste gunoaie".Acuzat de purificare etnica contra evreilor.

Inmormintat dupa un atac cerebral(decedat la 7 mai 1938) , la conacul Goga de la Ciucea cu funeralii nationale. Pelerinaj, a mii de persoane si la Bucuresti si la Ciucea.

Cocacul de la Rasinari unde s-a nascut Octavian Goga, a ramas mostenire nepoatei lui, o foarte cunoscuta actrita, Ili.....T....

Luati aminte si invatati ! Avea dreptate Lenin:"Invatati, invatati, invatati !"

Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
Octavian Goga - O clipa

Abia ne-am revazut o clipa
Si iar ne-a despartit talazul
Pandea din umbra nenorocul
Cand tu-mi incolaceai grumazul.

Dar revederea noastra muta
A fost de-ajuns ca sa-nfiripe
Un inteles de-o viata-ntreaga
In falfairea unei clipe.

Mi s-a parut ca-n largul marii,
In noaptea neagra si afunda,
Vad la lumina unui fulger
O luntre care se cufunda.
--
Visitor Ip: 85.186.214.25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu