Antoine de Saint Exupery - 110 ani

Antoine de Saint Exupery - 110 ani

Astazi se implinesc 110 ani de la nasterea marelui scriitor Antoine de Saint Exupery.

alexandru hategan, antoine saint exupery, scriitor, autor, micul print, 29 iunie, 110 ani

Antoine de Saint-Exupery s-a născut la 29 iunie 1900 în Lyon. În 1910 intră în colegiul din Mans şi îşi continuă studiile in Elvetia la Fribourg.
În 1921 intră în aviaţia franceză şi, în 1926, devine pilot de linie al unei companii particulare. La începutul celui de al doilea război mondial se înrolează în aviaţia militară franceză şi, după armistiţiul din 1940, părăseşte Franţa şi se stabileşte la New York.
În toamna anului 1942, odată cu debarcarea trupelor aliate în Africa de nord, Saint-Exupéry părăseşte America şi îşi reia activitatea de pilot de război.

După o perioadă de instructaj în Statele Unite ale Americii, participă, începând din 1943, la mai multe misiuni în Africa, Sardinia şi Corsica. În timpul unui zbor de recunoaştere deasupra Mării Mediterane la 31 iulie 1944, avionul său este doborît şi Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci disparut.

Opera:

Primele sale romane, "Courier Sud" ("Curierul de Sud", 1929) şi "Vol de nuit" ("Zbor de noapte", distins în 1931 cu Premiul Femina), tematizează experienţa sa de aviator şi se remarcă prin descrierea unor situaţii periculoase (risc de prăbuşire, singurătatea la mare înălţime etc.). Operele ulterioare, "Terre des Hommes" ("Pământul oamenilor", premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului) şi "Pilote de guerre" ("Pilot de război", 1942) redau filosofia de viaţă împregnată de umanism a lui Antoine de Saint-Exupéry.

Povestirea modernă "Le Petit Prince" ("Micul print", 1943), având deviza: "Numai cu inima poţi vedea bine, lucrurile esenţiale rămân ascunse ochilor", s-a bucurat în epoca de după război de o mare popularitate în rândurile tinerilor, dar şi ale adulţilor. Micul locuitor al unei planete minuscule porneşte într-o lungă călătorie prin lume ca să caute adevăratul sens al vieţii. În cursul peregrinărilor sale ajunge să-şi dea seama că pentru a fi fericit "ajunge să te gândeşti că undeva, printre milioane de stele, există fiinţa iubită" iar ceea ce conferă un sens existenţei sunt relaţiile dintre oameni, care implică şi responsabilitatea fiecăruia pentru soarta celorlalţi.

Citate celebre:
  • Nu are nicio noima sa cersesti prietenia.
  • Ospitalitatea, curtoazia si prietenia sunt intalniri ale omului in om.
  • Nu prea stiu de ce-ti scriu. Simt ca am mare nevoie de o prietenie carea sa-i incredintez nimicurile ce mi se intampla. Poate ca-mi scriu chiar mie.
  • Nimic, niciodata, nu va inlocui pe camaradul pierdut. Caci nu pot fi creati vechi camarazi.
  • Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim. Iar oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Cumpara lucruri gata facute de la negustori. Si cum nu exista negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu