Societatea civila nu accepta depolitizarea de fatada a serviciilor publice de radio si televiziune


Bucuresti

1 iunie 2010


Organizaţiile semnatare protestează faţă de modul în care proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune a fost votat de către Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat si cere plenului Senatului reexaminarea legii, prin trimiterea ei spre Comisia de specialitate pentru raport suplimentar, în conformitate cu art.105 din Regulamentul Senatului sau, in caz contrar, respingerea ei de catre plen.


Senatorii din Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă au decis, saptamana trecuta, într-o şedinţă cu uşile închise, soarta celor două instituţii. În prealabil, reprezentanţii sindicatelor, ai ONG-urilor din mass-media si jurnalistii acreditati la parlament au fost daţi afară din sală.

Amendamente depuse de organizatiile societatii civile nu au fost luate în considerare de membrii Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă. În forma avizată, proiectul de lege a fost deturnat de la principalul său scop: asigurarea independentei celor două instituţii şi reprezentativitate la nivelul întregii societăţi. Astfel, proiectul initiat de deputatul Raluca Turcan nu preia câteva propuneri majore ale ONG-urilor şi sindicatelor care vizau garantarea independenţei politice şi editoriale a SRR şi SRTV:


- Înlocuirea Consiliilor de Administraţie desemnate pe criterii politice cu unele reprezentative pentru întregul spectru al societăţii.


- Introducerea răspunderii individuale pentru membrii Consiliilor de Administraţie şi imposibilitatea demiterii în bloc a celor două Consilii.


- Asigurarea independenţei SRR şi SRTV prin garantarea unui mecanism eficient de finanţare.


Proiectul de lege validat de comisia de specialitate din Senat conţine prevederi discriminatorii şi nu asigură o depolitizare reală a radioului şi televiziunii publice. Astfel, mai multe articole din proiectul de lege contin prevederi periculoase pentru buna functionare in interes public a celor doua
institutii, cum ar fi:


- Art. 20- Consiliul de Administratie (CA) nu este structurat astfel încât toate domeniile importante ale societatii civile să fie reprezentate. Introducerea in CA doar a unor reprezentanţi ai societăţii civile (uniuni de creaţie şi unele organizaţii de media, un reprezentant al Academiei Române şi un singur reprezentant al salariaţilor) este discriminatorie. Deşi a existat un consens asupra eliminării din Consiliile de Administraţiei a reprezentanţilor zonei politice, proiectul avizat de Comisie include un reprezentant al Preşedinţiei şi un reprezentant al UDMR-ului.


Pe de altă parte, celelalte minorităţi cu reprezentare paralamentară primesc un singur loc în fiecare
Consiliu de Administraţie, încălcându-se astfel Carta Minorităţilor.


Organizaţiile semnatare consideră ca unele dintre organizaţiile nominalizate prin lege pentru
a desemna membri în Consiliile de administraţie se află în conflict de interese.

Astfel, uniunile de creaţie (care sunt direct interesate de promovarea producţiilor membrilor lor pe posturile publice si de recuperarea creantelor pe care le au de incasat de la cele doua societăţi) sunt chemate sa
numeasca 5 din cei 13 membri ai Consiliilor.
Reprezentantii acestor organisme sunt parti in contractele pe care legea le impune pentru a fi incheiate in mod obligatoriu intre radiodifuzori si aceste organisme, astfel candidatii propusi de catre aceste entitati vor reprezenta un alt interes decat cel prevazut in art 1 al legii. Tot astfel, CRP are în componenţă societăţi de presă cu activitate concurenta SRR si SRTV). Totodată, se îngrădeste posibilitatea altor organizaţii ale societatii civile să propună reprezentanţi. Nu in ultimul rand, alegerea reprezentantului salariatilor doar de catre personalul de specialitate este tot o discriminare, deoarece ne referim la reprezentatul angajatilor in CA, iar deciziile CA ii afecteaza pe toti angajatii.


- Art. 26 - introduce numirea Presedintelui CA de catre plenul Parlamentului, prin vot, desi toti membrii CA au fost deja supuşi o dată votului Parlament. Aceasta validare poate fi folosita ca un instrument de presiune pentru alegerea unui candidat acceptat politic.


- Art. 6 - s-a exclus obligativitatea promovarii productiei autohtone.


- Art 14 alin 11 care garanta confidentialitatea surselor,a fost eliminat, ceea ce incalca toate normele internationale privind libertatea de exprimare a jurnalistilor.


- Art. 16 alin. 3 desfiinteaza departamentele de emisiuni pentru strainatate din cele doua institutii.


- Art. 28 - se elimina restrictia ca persoanele care colaboreaza sau sunt angajate in companii de media concurente sa faca parte din CA.


- Art. 31 - Nu s-au introdus criteriile propuse de organizatiile din mass-media privind raspunderea individuala a membrilor CA.


- Art. 36 incalca flagrant Legea Sindicatelor deoarece restrictioneaza dreptul sindicatelor reprezentative de a avea cate un observator in CA.


- Art. 40 - nu s-a luat in calcul propunerea privind prezenta a 3 membri din SRR si SRTV in cadrul Comisiei de Examinare a Directorului
General.


- Art. 45 da posibilitatea structurilor teritoriale sa aiba personalitate juridica in conditiile in care Legea se refera doar la o singura persoana juridica. Se creeza posiblitatea unor structuri "stat in stat" in cadrul societatilor.


- Art. 55 da posibilitatea unor fraude inimaginabile si a constituirii unor entitati non - profit "profitoare" prin posibilitatea participarii SRR si SRTV la patrimoniul unor ong-uri.


- Art. 57 da posibilitatea Parlamentului sa demita CA in urma respingerii raportului de activitate, ceea ce menţine pîrghia controlului politic asupra radioului si televiziunii publice.


De asemenea, respingerea amendamentelor sindicatelor si ong-urilor privind finantarea corecta a celor doua societati mentine aceeasi politizare promovata si de actuala lege.


Organizaţiile semnatare fac apel la partidele politice parlamentare să dea dovadă de
responsabilitate şi să solicite, în plenul Senatului, reexaminarea în Comisia de specialitate acest proiect de lege atât de periculos pentru independenţa societăţilor publice de radio şi televiziune şi luarea în considerare a amendamentelor societăţii civile, chemată chiar prin această lege să guverneze cele două instituţii.


Organizatii sindicale:


Confederatia Nationala a Sindicatelor Cartel ALFA - Bogdan Hossu, Presedinte


Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania - Iacob Baciu, Presedinte


Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere Fratia - Marius Petcu, Presedinte


Confederatia Nationala Sindicala Meridian - Ion Popescu, Presedinte


Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind - Cristi Godinac, Presedinte


Federatia Sindicatelor din Societatea Romana de Radiodifuziune - Adrian Moise, Presedinte


Federatia Sindicatelor Unite din TVR - Anca Antonov, Presedinte


Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din Romania - Gabriel Grosu, secretar general


Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor din TVR - Sorin Rada, Presedinte


Sindicatul Liber din Radiodifuziunea Romana - Andrei Calora, Presedinte


Sindicatul 2002 din SRTV - Marian Balcan, Presedinte


Sindicatul Jurnalistilor din SRTV - Ioana Dumitrescu, Presedinte


Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti - Ion Moraru, Sef departament


Sindicatul Lucratorilor din Edituri si Tipografii - Dumitru Mangu, Presedinte


Organizatii profesionale si ale societatii civile:


ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei - Mircea Toma, Presedinte


Centrul pentru Jurnalism Independent - Ioana Avadani, Director Executiv


Conventia Organizatiilor de Media


Fundatia pentru o Societate Deschisa, Gabriel Petrescu, Director Executiv


Organizatii patronale:


Patronatul Presei din Romania ROMEDIA - Teodor Vasilescu, Presedinte



Contact: Ioana Avadani 021 311 13 75, Mircea Toma 0722
673 633, Cristi Godinac 0730 112 450


Sursa: MCP Press Agency, Irina Zaharia

10 comentarii:

  1. Cristina, cind vad pe acest blog articole serioase, asa cum sint cele scrise de tine, ma enervez ca vad ca nu are nimeni de zis nimic.Daca nici pe blog nu vor sa atitudine, ce sa le mai cerem sa iasa in strada.
    In strada vad numai virstnici, ajunsi la limita suportabilitatii, singuri.Unde sint tinerii si cei in floarea virstei care au datoria sa-i sustina? De caceea am pus si citatul lui Petru Cretia, ca sa arat ca tineretea e trecatoare si toti vom ajunge mai devreme sau mai tirziu batrini. Dar de asta cui ii pasa.?
    Eu iti multumesc pentru articolele scrise, as fi vrut si eu sa scriu, dar vazind ca scrii asa bine am renuntat si ma consider ca imi reprezinti gindurile.
    Cu drag, Odorica

    RăspundețiȘtergere
  2. Odorica ,prima data am crezut ca esti barbat,dupa numele tau si dupa felul in care comentai si te simteai mereu atacata de parca erai "buricul pamantului":)..acum vad ca esti femeie.. si tind sa cred ca ai o relatie amoroasa cu Cristina :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da? Sint doar impresionata de cit este de bataioasa.
    Cum asa cind eu nu sint(si nu am fost toata viata), capabila sa leg 2 cuvinte de dragoste?
    Ia sa mai vad ce am scris in urma, de a reiesit ca am o relatie amoroasa (virtuala cred), cu Cristina.
    Multumesc ca mi-ai atras atentia, sa fiu mai controlata in comentarii.
    Cu bine,
    Odorica

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa inteleg ca cineva s-a implicat deja intr-o relatie amoroasa cu mine si eu nu mi-am dat inca seama??? :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Da eu, dar nici eu nu mi-am dat seama !
    Te pup,
    Odorica

    RăspundețiȘtergere
  6. Si atunci... de ce nu ne-am continua relatia deschis, pe fata???:)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Toata lumea e viteaza sub ANONİMAT!!

    O persoana care nu are curajul sa ışi asume cele scrise CARACTER = 0... se zice pe la noi...

    Pe la voi??

    RăspundețiȘtergere
  8. Stiu si eu? E mai buna o porecla (nickname) dacat titulatura de anonim...

    RăspundețiȘtergere
  9. Mda..e plin pe aici de semi-intelectuali...
    doar pentru ca au un pic mai mult creier decat un galigan ce-asculta manele la telefon.
    pe strada.
    semi-intelectuali aştia ANONİMİ emana un iz de basina boema...

    RăspundețiȘtergere