:: Romanii din Timoc

Titlu*:Romanii din Timoc
Autor:*:Odorica Ion
Poza:
Articol*:Romanii din Timoc s-au bucurat de recunoastere timp de doi ani, cand li s-a permis aparitia a doua ziare (scrise in romana cu litere chirilice), precum si un post de radio! (Asta si poate pentru faptul ca Dvoriana Paun, amanta lui Iosip Broz Tito, de atunci, era romanca din Timoc!) Dupa otravirea ei de catre cei ce o sustineau pe sarboaica Iovanca, cea care ii va deveni sotie lui Tito, drepturile le vor fi luate! Ultima data mai apar ca romani in 1953, cand la recensamant vor fi "gasiti" 99.000 de romani in Banatul sarbesc si Timoc. La urmatoerele recensaminte numarul lor va scadea drastic, si li se va gasi o noua identitate, fiind numiti "vlahi", un alt popor diferit de romani!Se va spune ca Vlahii sunt ori "sarbi latinizati" ori urmasi ai sarbo-celtilor!!! In continuar! e vor fi lipsiti de scoala si biserica in limba romana! La scoala, romanii ce vorbeau in pauza romaneste, erau pedepsiti!
Construirea unei biserici romanesti la Malainita, langa Negotin, in urma cu cativa ani, au infuriat autoritatile locale laice si bisericesti sarbe. Numai interventia presedintelui Basescu si a societatii civile romanesti au dus la salvarea bisericii si la pedepsirea parintelui Boian la inchisoare cu suspendare! Sprijinul acordat de episcopul roman de la Varset, au dus la expulzarea acestuia, care acum locuieste la Deta in Romania!!! Sa nu uitam si pozitia patriarhului sarb Pavle, care a atacat Biserica Ortodoxa Romana, punandu-se pe aceeasi pozitie cu Patriarhul Alexei al Rusiei in privinta Mitropoliei Basarabiei!
Asa ca de ce sa-i sustinem pe sarbi? Nu i-am vazut pe parlamentarii nostri, cu exceptia domnilor Horatiu Buzatu si Marian Jean Marinescu, precum si a doamnelor Roberta Anastase si Monica Iacob Ritzi, sa ia atitudine fata de tratamentul romanilor din Timocul sarbesc!
19.2.08
Eu asta am vrut sa scot in evidenta nu faptul ca Iosip Broz Tito a avut amanta. Amanta are si ultimul calic, dar cel mai proeminet sef de partizani din Europa din timpul celui de al 2-lea razb.mondial? Dar am legat treaba asta de faptul ca, romanca noastra Dvoriana Paun(secretara lui Tito, eliminata prin uciderea ei a contribuit la o recunoastere mai buna romanilor din Timoc. Atit si nimic mai mult.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
(sursa: http://peromaneste.blogspot.com/)
http://odorica.blogspot.com/



Powered by EmailMeForm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu