E Halloween

Pe data de 31 octombrie se sarbatoreste Halloween, o sarbatoare preluata de mai multe popoare este ajunul zilei tuturor sfintilor, o zi plina de energie. In acea zi tot mai multe spectacole si petreceri se organizeaza aproape peste tot, inclusiv la noi in Romania.
Intre timp ce o sa povestesc mai multe despre aceasta sarbatoare, acest eveniment, las si pe Marilyn Manson sa ne acompanieze cu This is Halloween.

Oamenii saraci, actual mai mult copii umblau pe la casele oamenilor cu "ne dati sau nu ne dati", copiii avand diverse costumatii care mai de care reprezentand "intunericul", dracusori, strigoi, vrajitoare cu nasul mare pentru fete chiar si ingerasi, liliac si multe alte costumatii creative, doar e sarbatoare si cine ii primeste le ofera uneori bani sau dulciuri. La noi in Romania nu este asa popular insa e un fel de Craciun. Dovleacul cioplit in diverse forme, punand uneori si o lumanare inauntru pentru a da forma unui monstru infricasator, vezi imaginea de mai jos:

Acest dovleac reprezinta un simbol important pentru Halloween, acesti bostani pot deveni chiar o arta foarte originala decorandu-i.
Costumele sunt iarasi foarte importante precum costumele si deghizarea in liliac, vampir, vrajitor, zana, schelet, mai nou Harry Potter, eu m-as deghiza in Joey Jordison de la Slipknot care canta la baterie, pentru ca mi se pare cel mai frumos costum.
Halloween este plin de legende cum ar fi spiritele care se intorc pe pamant pentru a poseda corpuri vii, protile care separa mortii de vii se deschid pentru a li se permite spiritelor sa posedeze pe cei vii, iar aceasta sarbatoare este una dintre cele mai vechi sarbatori din lume de aproximativ peste 2000 ani cunoscuta ca si Sarbatoarea Mortilor sau ziua mortilor. Portocaliu asociat cu recoltele si negru asociat mortii, o combinatie speciala, cat despre pisicile negre se spune ca aduc ghinion fiind subordonatele vrajitoare, in alte popoare se spune ca doar cele albe aduc ghinion.
Si totusi aceasta sarbatoare este pe locul doi ca avand un mare succes comercial.
O mica superstitie, se spune ca daca vezi un paianjen de Halloween, poate fi spiritul unui iubit.
Tot in acea noapte obiceiul oamenilor sa citeasca, sa povesteasca povesti de groaza si sa se uite la filme horror. Aceasta festivitate isi are origniea in festivalul pagan al celtilor si este asociat cu ocultul, lumea spirituala poate intra in contact cu lumea fizica si magia si/sau vrajitoria au o putere mult mai mare.
“Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curînd de acela care poate şi
sufletul şi trupul să le piardă în gheenă” (Matei 10, 28).
“Pentru că ce-i va folosi omului, dacă va cîştiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde? Sau ce va da omul în
schimb pentru sufletul său?” (Matei 16, 26)
Aceasta este mai mult sarbatoarea vrajitoarelor, care o sarbatoresc cu entuziasm si ziua de 31 octombrie e o zi foarte energetica.

Povesti care imi aduc eu aminte cand le-am citit si doresc sa le povestesc aici:
Se spune ca era mai demult o fetita care asculta de parinti si era foarte deschisa fata de parintii ei, prin asta intr-o zi statea de vorba cu parintii ei si le cere parintilor voie sa mearga in vizita la o vrajitoare batrana la casa aceea minunata si mare. Parintii nu au acceptat acest lucru privind-o ca pe o pagana vicleana si suparata fetita a trecut peste cuvintele parintilor si s-a dus la batrana sa o vada, aceasta vrajitoare a intrebat-o de ce este suparata si speriata, aceasta s-a speriat de un om negru care statea in fata casei si batrana i-a spus ca este un miner, dar nu intelegea ce era si cu omul verde, vrajitoarea i-a raspuns ca era un vanator si omul rosu era un macelar, insa fata s-a speriat cel mai mult de o creatura urata si ciudata imbracata si care semana cu vrajitoarea. Vrajitoarea ii spune ca a vazut adevarata vrajitoare care o astepta pe fetita de mult timp sa ii ofere lumina, schimband-o pe fata intr-un copac si o arunca in foc, iar batrana se incalzea la acel foc pe care nu l-a mai avut de mult timp in casa ei. Povesti de genu' citeam sau ascultam cand eram mai mic, de Halloween. Pe vremea aceea imi placeau foarte mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu