:: Manipulari de sezon

Titlu*:Manipulari de sezon
Autor:*:http://simioncristian.wordpress.com/2010/09/24/manipulari-de-sezon/
Poza:
Articol*:Populaţia din fiecare ţară sau regiune are o serie de temeri alimentate de obicei de situaţia socio-economică, de perioada traversată şi, uneori, de contextul geopolitic.

Informaţiile prăpăstioase propagate într-o perioadă tulbure au şanse să stârnească reacţii în masă, mai ales atunci când sunt preluate şi amplificate de mass-media. Zvonurile privind potenţiale catastrofe naturale s-au înmulţit în ultima perioadă. Acum fac carieră exploziile solare, cutremurele şi gerul năprasnic.

Şi în cazul românilor apar „isterii" de sezon, unele „hrănite" în special de presa dornică de senzaţional. Dacă o epidemie este declarată încheiată, urmând să treacă o perioadă până la declanşarea alteia, oamenii sunt alimentaţi cu un nou combustibil menit să-i „inflameze". În perioada de vară, în vogă sunt potenţialele ameninţări reprezentate de radiaţii şi de vietăţile de pe litoral – cum ar fi dragonul de mare sau păianjenii din specia Văduva Neagră – , primăvara şi toamna fac ravagii bolile (diverse tipuri de gripă, de pildă) şi ţânţarii.

La ordinea zilei este şi cursul valutar. De fiecare dată când euro se apreciază, românii iau cu asalt băncile şi casele de schimb valutar pentru a nu avea de suferit mai mult, pe viitor, din cauza deprecierii monedei naţionale.

În spatele zvonurilor se află, de multe ori, interese financiare sau chiar politice. Există întotdeauna o anumită componentă politică sau economică a zvonurilor, fie că vorbim de strategii de luptă între companii, fie că vorbim despre bătălia dusă între diverse tabere politice. Pe timp de criză, de pildă, aducerea în plan public a unei potenţiale catastrofe abate atenţia populaţiei de la problemele economice. Totodată, „dacă anunţi o iarnă foarte friguroasă, cei care vând combustibil ar putea avea de câştigat. Se schimbă automat comportamentul de consum…

...

mai mult aici




2 comentarii:

  1. - Succesul unui popor sta in Echilibru si Intelepciune Creatoare - C.E.I. mai BUNI in gand , cuvant si fapta , fiecare dupa puterea lui psihica si fizica !

    RăspundețiȘtergere