Cum functioneaza Rachetele Stinger

Cum functioneaza Rachetele Stinger

Introducere:

Racheta Stinger este un lucru obisnuit care apare la stiri de fiecare data cand are loc un conflict armat care implica fortele Statelor Unite. Apare de asemenea si dupa anumite accidente aviatice – accidentul in care a fost implicata o aeronava TWA 800 este un exemplu recent. Motivul pentru care auzim asa de multe despre Stinger in aceste contexte este datorat faptului ca Racheta Stinger este o arma extrem de eficienta pentru a dobora un avion sau un alt tip de aeronava. Racheta foloseste un senzor cu infrarosu pentru a tinti caldura emisa de evacuarea motorului, si va lovi orice aeronava aflata in zbor la o altitudine mai mica de 3.300 de m.



In cadrul acestui articol, vei avea ocazia sa inveti mai multe despre Racheta Stinger. Ce fel de aeronave poate lovi ? De ce este asa eficienta ? Vei invata de asemenea despre rolul rachetei Stinger in Afganistan.

Lucruri de baza:
Racheta Stinger, cunoscuta oficial si sub denumirea de FIM-92A, este conceputa sa ofere trupelor de la sol o cale de a reactiona la aeronave care zboara la joasa altitudine sau elicoptere. Din perspectiva soldatilor de la sol, aeronavele inamice de joasa altitudine sunt in mod normal o problema deoarece fie bombardeaza, sau survoleaza zona adunand informatii, introduc, scot sau realimenteaza trupele inamice. Doborarea acestor aeronave este cea mai usoara cale de a elimina amenintarea.


Un Soldat lanseaza o racheta Stinger, anti-aer lansata spre o tinta aeriana in timpul unui exercitiu militar.


Sunt patru lucruri care o fac pe Stinger o arma asa de eficienta pentru trupele de la sol:
Este o arma usoara si portabila. Racheta si lansatorul cantaresc aproximativ 15 kg.
Lasatorul este reutilizabil. Fiecare racheta este o unitate sigilata care cantareste doar 10 kg.
Este o arma lansata de pe umar, si o persoana poate lansa o racheta Stinger (desi de obicei este o echipa de doi oameni care opereaza rachetele).
Foloseste un cautator infrarosu pasiv.
Este o arma de tip Lanseaza-si-Uita.
Senzorul infrarosu este capabil sa tinteasca caldura pe care motorul aeronavei o produce.
Este denumit un cautator pasiv deoarece, fata de o racheta ghidata prin radar, nu emite unde radio pentru a-si vedea tinta.

Lansarea Rachetei


Aici sunt partile principale ale unei rachete Stinger:

Si aici sunt partile principale ale sistemului de lansare:


Pentru a trage cu aceasta arma, soldatul tinteste racheta la tinta. Cand cautatorul se blocheaza pe tinta, scoate un sunet distinctiv. Soldatul apasa tragaciul, si se intampla doua lucruri:
O mica racheta de lansare, lanseaza racheta afara din tubul de lansare si bineinteles de soldatul care o lanseaza.
Motorul de lansare se desface si racheta solida principala se aprinde. Aceasta racheta o propulseaza pe Stinger pana la o viteza apriximativa Mach 2 (1500 mph).
Racheta apoi zboara la tinta automat si explodeaza.

O echipa Stinger, trece prin procedura pe care o vor folosi pentru a ataca o aeronava inamica.


Racheta Stinger poate lovi tinte zburand la 3500 m altitudine, si are o raza de aproximativ 8 km. Asta inseamna, in general, ca daca un avion este la mai putin de 2 mile inaltime si este vizibil ca si forma (nu doar ca si punct), atunci este foarte posibil ca Stinger sa il poata lovi. Rachetele Stinger sunt foarte exacte.

Urmarirea Tintei:
Rachetele Stinger folosesc senzori IR/UV pasivi. Rachetele cauta lumina infrarosie (caldura) produsa de motorul avionului tinta si urmaresc avionul urmarind caldura. Rachetele identifica de asemenea si umbra UV a tintei, si folosesc aceasta identificare pentru a distinge tinta de alte obiecte care produc caldura.
Daca ai cititi despre detectoare de miscare, atunci stii ca luminile cu senzor de miscare folosesc senzori pasivi cu infrarosii. Senzorii aflati intr-o lumina cu senzor de miscare sunt calibrati pentur temperatura unui om. Ei se “uita” afara si cand vad o schimbare brusca in cantitatea de lumina infrarosie pe care o simt, presupun ca o persoana a pasit in raza de actiune si atunci aprind lumina.

Un senzor de lumina are nevoie doar de un senzor. O racheta Stinger are nevoie de o retea de senzori, deoarece munca ei este de a urmari tinta in timp ce aceasta zboara. Capul unei rachete Stinger, are in principal, o camera digitala cu infrarosu inauntru. Aceasta camera poate avea o retea incepand de la 2x2 (la modelele mai vechi) si pana la 128x128 (in cel mai nou model Sidewinder) senzorii infrarosii care primesc o imagine infrarosu a scenei. Cand soldatul este pregatiti sa lanseze racheta, aceasta trebuie sa aiba tinta vizibila undeva in centrul acestui senzor.
Cat timp zboara racheta, imaginea avionului pe care incearca sa-l loveasca s-ar putea sa ajunga descentrata pe senzor. Atunci, asta ii spune rachetei ca este inafara traseului, si sistemul de ghidare din racheta trebuie sa decida cum sa ajunga inapoi pe traseu. Aici intervine navigatia proportionala. Racheta se uita la unghiul descentrarii si schimba unghiul de zbor proportional. Cu alte cuvinte, foloseste un multiplicator. Fac multiplicatorul este 2, atunci sistemul de ghidare crede ca este cu 10 grade inafara traseului, va schimba directia cu 20 de grade. Apoi o zecime de secunda mai tarziu se va uita din nou la unghi si va schimba din nou. Prin aceasta supra corectare, ii este permis rachetei sa anticipeze calea de miscare a avionului in acelasi fel in care tu anticipezi calea unui obiect in miscare. Daca esti un fundas care incearca sa arunce o minge unui alergator care fuge pe teren, nu vei arunca mingea inspre locul unde se afla fundasul in momentul aruncarii, o vei arunca inspre unde acesta tinde sa se deplaseze si unde se va afla cand mingea va ajunge la el.
Evident, sistemul de ghidare este mult mai complicat decat atat. Senzorul imagine calatoreste pe o Racheta rotitoare giratoare la o viteza Mach 2, si incearca sa loveasca o tinta mica care ar zbura cu Mach 1. Nu este o problema simpla. Dar aceasta este ideea generala.

Statistici despre Racheta Stinger:
Lungime – 1.5 m
Diametru – 7 cm
Greutate – 10 kg
Greutate cu lansator – 15.2 kg
Explozibil – 2.2 pounds, amorsa de impact (explodeaza la contactul cu tinta)
Viteza – 1.500 mph (Mach 2)
Altitudine – aproximativ 3000 m
Distanta – aproximativ 8 km

5 comentarii:

  1. Interesant articol. Mi-am adus aminte de perioada (20 ani) cind am lucrat in armata la fabricarea bateriilor de avioane de bombardament si rachete (patent sovietic). Am pus si eu astfel de articole cu tehnica de atunci, dar au fost foarte putini iinteresati de MIG 29, etc... O seara frumoasa,
    Odorica

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte educativ articolul Alex.Si e original.Felicitari! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca as avea asa o racheta as lanasa-o direct in parlamentul Romaniei :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca trag cu racheta in monitor,explodeaza internetul?Astept rasp.

    RăspundețiȘtergere
  5. Apreciez comentariile, dar va rog sa fie la subiect :) si legate de articol :)

    RăspundețiȘtergere