23 August 1944 - Data cind Romania a capitulat

Data de 23 august a insemnat in mod principal doua evenimente semnificative pentru Romania:  Semnarea pactului intre Stalin si Hitler si data capitularii Romaniei in favoarea fortelor sovietice.
RIBBENTROP-MOLOTOV
In data de 23 August 1939, germanii si sovietii au hotarat sa semneze un act controversat in cadrul unui protocol secret. Actul s-a numit “Ribbentrop-Molotov” – act incheiat intre Stalin si Hitler – prevedea impartirea sferelor de influenta in Europa de Est si a dus in anul 1940 la pierderea Basarabiei si Bucovinei de Nord.
Sunt mai multe de spus aici insa o sa trec direct la urmatorul subiect.
CAPITULAREA ROMANIEI IN FATA URSS
O alta data mult mai importanta pentru istoria romanilor – desi nu prea este discutata azi din motive usor de inteles- a fost 23 August 1944, data cand Regele Mihai I a capitulat in fata lui Stalin.

La aceasta data memorabila, Regele Mihai I declara in fata poporului roman ca rupem alianta cu Axa (Germania, Italia si Japonia) si ca ne aliem cu sovietii. Insa lucrurile nu stateau intocmai, Romania fiind atacata in acea vreme (ba chiar fix in acea zi) de Armata Rosie a sovietilor. Asadar, Mihai I doar cauta sa capituleze cat mai repede, atacandu-l si pe generalul Ion Antonescu, aflat la putere in acea vreme. Casa regala a dat o lovitura de stat impotriva lui Antonescu si a ordonat arestarea sa. Pe 1 septembrie 1944, Antonescu a fost livrat comunistilor.
Intre timp, lucrurile se intamplau exact ca in celebra carte a lui George Orwell, “1984″, care probabil si-a gasit inspiratia din aceasta intamplare si din viitoarele intamplari de pe teritoriul nostru. Nu mai eram de partea nazistilor, acum eram de partea sovietilor. La 6 zile dupa aceasta declaratie, se puteau vedea pe strada romanii ce aparent aveau creierele spalate, mizand acum pe ajutorul sovietilor.
Fototeca
Insa repet, in acea perioada noi inca eram atacati de sovieti, inclusiv Capitala era sub asediu. Ulterior, doar am fost ocupati. Armistitiul a fost semnat tarziu, pe 12 septembrie 1944, iar regele Mihai nu a mobilizat armata romana, lucru ce a dus la caderea in prizonieratul sovietic a aprox 130.000 de soldati si militari romani, deportati ulterior in Siberia. A fost un dezastru de neinchipuit.
Stalin l-a recompensat pe Mihai I cu cea mai inalta decoratie sovietica pentru decizia sa, insa nu in simbol de recunostinta, ci in simbol de ironie, din cauza a ceea ce cosidera Stalin ca e tradare a poporului roman.
Pe atunci, Antonescu se ocupa deja de discutii diplomatice cu mai multe state, inclusiv cu URSS. Ba chiar, Hitler l-a atras pe Antonescu cu oferta returnarii tinuturilor rapite in anul 1940. Insa lucrurile s-au schimbat complet.
Fototeca
Fototeca
Pe 30 august 1944, armata sovietica intra in Capitala si era primita de poporul roman “extaziat” si de politicieni, printre care se afla si Ceausescu. In aceasi zi, acelasi lucru s-a intamplat si in orasul Constanta.
Peste un timp, ziua de 23 august a devenit zi nationala, schimbandu-se apoi in 1 Decembrie dupa caderea aparenta a comunismului din 1989.
Fototeca
Data tragica de 23 August 1944 reprezinta noul capitol al Romaniei care ne-a trimis intr-o spirala a involutiei in care  inca ne aflam. Tradarea regelui se spune ca este o notiune exagerata, insa facand armistitiu cu sovietii si intorcandu-ne impotriva germanilor, n-a fost o idee deloc inspirata, mai ales din cauza ca germanii inca se aflau in numere mari pe teritoriul nostru. Insa, in acel moment, nu stiu sigur daca aveam o alta cale. Multi zic ca am sacrificat cateva zeci de mii de militari pentru cateva milioane de oameni, lucru oarecum plauzibil in conditiile existente.
BOMBARDARI IN ORASUL CONSTANTA
Fototeca
Poza de mai sus este facuta in orasul Constanta, pe 23 august 1967, aratand ca si constantenii erau obligati sa se bucure de memoria sovietilor care ne-au “salvat”, insa hai sa revenim la 1944.
La 20 august 1944, Constanta era atacata de Armata Rosie. Acestia au confiscat flota romaneasca si a supus portul Constanta intereselor sovietice.

Fix in acea perioada si in acea zi, germanii aveau baza in Constanta si eram aliati. In ziua de miercuri, 20 august 1944, Portul Constanta era plin de nave militare si comerciale. Sovietii au atacat din senin la ora 9:50, luand prin surprindere pe toti. Navele se grabeau sa iasa din port dar se inghesuiau si se ciocneau intre ele, a fost un mare haos. Bombele cadeau si explodau iar toti erau speriati, atat romanii cat si germanii se chinuiau sa se salveze.
Bilantul a fost tragic: zeci de morti si raniti, nave si submarine distruse.
SITUATIA A DEVENIT SI MAI INCORDATA
Incredibil, dar acum romanii se aflau intr-o noua primejdie. A venit ziua de 23 august si s-a anuntat presupusa pace dintre romani si sovieti si noul razboi purtat acum cu germanii, adica cei cu care militarii romani se jucau fotbal cu doar cateva zile inainte. Toata aceasta intamplare a creeat o tensiune maxima.
Desi Mihai I a rugat ca trupele germane sa se retraga pasnic de pe teritoriu, acestia s-au miscat in pozitie ofensiva preventiva. De exemplu, contraamiralul Macellariu, martor al timpului, povestea ca 2 submarine romanesti se aflau paralel de 2 submarine germane, pregatite sa traga in caz ca lucrurile se precipiteaza. Cele romanesti aveau cate 3 guri de foc, cele germane aveau cate 12. Asadar, cei din Marina Regala Romana, Portul Constanta cat si orasul Constanta, putea fi nimiciti pe loc de germanii mult mai bine dotati.
Situatia era aberanta, brusc aliatii ne erau dusmani, in tot acest timp, eram atacati si de sovieti, dar nu aveam cum sa-i atacam inapoi caci trebuia sa ascultam de decizia regelui Mihai I. Asadar, germanii nu doar ca s-au aparat singuri dar ne-au aparat si portul.
EROUL ORASULUI SI PORTULUI CONSTANTA

Acelasi contraamiral Horia Macellariu, se dovedeste a fi un adevarat erou al Constantei! Vazand ca situatia este tensionata, a decis sa se riste, ducandu-se in bateria germana Tirpitz pentru a discuta cu amiralul Brinkmann. Germanii au dovedit inca o data ca au un punct sensibil pentru zona Constantei si au decis pe 25 August 1944, sa se retraga pasnic, desi au avut ei insisi de pierdut, multi din ei murind pe mare si desi Hitler ordonase distrugerea orasului Constanta! In restul porturilor, inclusiv in cel din Galati, s-au retras dar au si distrus totul in urma. Asadar, a fost un castig absolut pentru Constanta.
Conducerea Marinei Romane n-a fost de acord insa cu faptul ca acest constraamiral nu a incercat sa-i dezarmeze si sa-i predea sovietilor (lucru aberant desigur), asa ca l-a anchetat pe amiral, gasind-l totusi nevinovat. Horia Macellariu declara candva in memoriile sale:
Pe germani i-a dezarmat marea. Dacă am fi încercat s-o facem noi, împotriva ordinelor pe care le aveam, iniţiativa noastră n-ar fi reuşit decât să creeze un dezastru naţional. Mi-ar fi fost uşor, dacă aş fi fost nebun, să ordon: Deschideţi focul! Dar nici un amiral, în toată istoria războaielor navale, n-ar fi admis o asemenea soluţie: să se bată în port! Dacă aş fi procedat totuşi aşa, probabil că acei oameni de la Tribunalul Poporului m-ar fi considerat un erou, deşi în realitate n-aş fi fost decât un criminal plin de sângele camarazilor mei – puşi de ţară sub ordinele mele, să-i apăr, nu să-i ucid -, plin de sângele populaţiei nevinovate, pe care trebuia s-o cruţ, ca să nu mai pomenesc de mormanul de ruine în care ar fi fost transformată Constanţa şi localităţile din jurul ei.
A fost persecutat mai incolo de Partidul Comunist Roman, fiind trimis in inchisoare timp de 16 ani (1948 – 1964). Dupa iesirea sa din inchisoare i s-a redat gradul de contraamiral. A decedat la varsta impresionanta de 94 de ani, in data de 11 iulie 1989, in Bucuresti.
Daca as fi fost primar, nu doar ca as fi numit o strada dupa acesta, dar as fi ordonat construirea unei statui sau macar a unui bust pe care as amplasa-o undeva in vecinatatea Portului Constanta.
Asadar, cam acestea sunt doar cateva din detaliile istoriei zilei de 23 August 1944 si urmarilor sale, care m-au uimit si pe mine, afland de-abia acum despre aceste lucruri. Mai jos va las cateva trimiteri catre articole legate de istorisirea de mai sus.

.:: 23 August 1944 la Constanta
.:: Arhivele Nationale
http://joie.ro/

2 comentarii:

  1. Imi pare rau sa iti spun ca Romania nu a capitulat la aceea data deoarece am spus aceasta informatie la un examen si am lua 4...motivul fiind ca Romania nu a capitulat pe 23 august 1944...

    RăspundețiȘtergere
  2. Te informezi mai bine la autorul blogului, dar eu sint de acord cu el. Romania a capitulat caci, s-a alaturat sovieticilor, fara voia ei. In privinta profesoarei care ti-a pus 4, lasa-ma sa ....:))
    O seara frumoasa anonimule,
    Odorica

    RăspundețiȘtergere