Cadou pentru Fidel Castro, care a implinit 85 de ani:prima nunta gay din Cuba


Ignacio Estrada, un barbat cubanez homosexual si logodnica sa, Wendy Iriepa, transsexual si oficial femeie din 2007, s-au casatorit sambata in ceea ce este considerata prima “nunta gay” din Cuba, relateaza BBC. Nunta a avut loc in aceeasi zi in care fostul lider Fidel Castro a implinit 85 de ani, iar cuplul a anuntat ca uniunea este un cadou pentru acesta.
“Este cea mai fericita zi din viata mea”, a declarat Iriepa, 37 de ani, care a beneficiat in 2007 de una dintre primele schimbari de sex sponsorizate de stat intr-o clinica ce apartine fiicei lui Raul Castro, Mariela.
Sotul sau, 31 de ani, dizident si unul dintre liderii activisti pentru drepturile homosexualilor,a fost depistat pozitiv cu HIV.
“Este un mare pas inainte pentru comunitatea gay,” a spus acesta, potrivit CNN. Cei doi au ales sa faca nunta in aceeasi zi cu aniversarea lui Fidel pentru a atrage atentia asupra drepturilor homosexualilor.
“Teoretic, nu este o nunta intre homosexuali, dar este cel mai aproape lucru de asta. Un mare pas intr-o mica Cuba”, a declarat un blogger dizident, nasa pentru cei doi.
Casatoria intre homosexuali este ilegala in Cuba.
La inceputul revolutiei lui Fidel Castro, homosexualii erau persecutati si trimisi chiar in tabere de reeducare. Insa homosexualitatea a fost legalizata in 1970, iar Raul Castro a introdus o serie de drepturi pentru homosexuali dupa ce a preluat puterea de la fratele sau, in 2006.
Anul trecuta, Fidel Castro si-a cerut scuze el insusi pentru persecutii, numindu-le “o mare nedreptate”.
In aproape toata tara au avut loc celebrari in cinstea aniversarii lui Fidel, care a condus Cuba timp de aproape 50 de ani.
Nepoata lui Castro, activistă pro-gay
La începutul revoluţiei conduse de Fidel Castro, homosexualii şi transexualii erau trimişi la închisoare sau în lagăre de muncă.
Acum, însă, nepoata lui Fidel, Mariela Castro, fiica actualului preşedinte Raul Castro, este cea care conduce bătălia contra “homofobiei”. Ca şefă a Centrul Naţional pentru Educaţie Sexuală, ea a lucrat din interiorul sistemului pentru a educa poliţiştii şi membrii de partid, promovând dialogul, dar şi o paradă gay foarte scurtă, dar colorată, în fiecare an.
Datorită ei, Cuba oferă operaţii gratuite de schimbare de sex, din 2007. Wendy Iriepa a fost una dintre primele persoane care a beneficiat de această lege. În ciuda eforturilor Marielei Castro, asociaţiile homosexualilor sunt ilegale, însă.
http://blog.nouadreapta.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu