CRIZA MARE, BANI PUTINI (1932)In scurt timp Romania infloreste si imprumuta bani si Germaniei

Nu iarta pe nimeni depresiunea economica in care ne afundam fara putinta de scapare. Se vede in umilintele noastre de zi cu zi, cand nu avem parale nu pentru o bere la birt sau alte fandoseli, ci pentru o paine sau un litru de lapte. Pana si plicul de chibrituri s-a scumpit de la 2 la 3 lei! Ce daca pe bancnotele noastre scrie Nihil Sine Deo, daca Dumnezeu ne-a uitat complect in aceste vremuri de restriste.

ministerul de finante

Vesti ingrijoratoare ne parvin de la inaltii nostri. Strainatatea nu mai vrea graul si titeiul nostru, exporturile au scazut cu 57,6%. Nori negri sunt deasupra agriculturii. Ne costa mai mult sa recoltam chintalul de grau decat sa-l vindem iar taranii nostri au datorii de neimaginat - 2,5 milioane de tarani datoreaza nu mai putin de 52 miliarde de lei la bancile creditoare! Dar nici bancile n-au viata usoara, stiti bine ca Banca Generala a Tarii Romanesti, Banca Bercovits sau Marmorosch Blank s-au prabusit.

Zbuciumate timpuri mai traim! Nu avem cum vinde, dar datoram bani multi strainilor - patru datorii externe are Romania si onorabil ar fi sa le platim curand.

Dar ce sa faci cand oamenii nu mai au unde sa munceasca? Aproape trei sute de mii de nenorociti sunt someri si traiesc in saracie, batand din usa in usa pentru un ban efemer. Ba chiar din disperare se ajunge la gesturi necugetate, se fac bani falsi, camatarii sunt necrutatori, numarul talhariilor creste si oameni odata avuti isi iau viata sau ajung in sanatorii.

"Ne aflam intr-o vreme de criza grava, cand materialismul inabusa toate avanturile" drept spunea domnul Victor Ioan Popa in Romania Literara deunezi si mare adevar se afla in vorbele sale.

Ce elan poetic sa mai ai in vremuri de adanca depresiune? Ce muze sa te mai viziteze? Ce opere de arta sa lasi posteritatii cand foamea te chinuie? Tristetea cea mare vine din preocuparea de neocolit pentru bani si pentru ziua de maine. Cu speranta ca vor veni si vremuri mai bune, Bucurescii si tara intreaga incearca sa treaca de aceste clipe grele.
http://interbelic.metropolitam.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu