Guvernul slovac vrea sa acorde ajutor financiar tigancilor ce vor sa se sterilizeze

Guvernul Slovaciei a elaborat un proiect de lege prin care se doreşte ajutorarea financiară a famililor de ţigani în care femeile sunt de acord să se sterilizeze printr-o operaţie gratuită. Această măsură stârneşte controverse la Bratislava.
Justificarea acestei legi, aflată în stadiu de proiect, este că ajută familile sărace cu prea mulţi copii de hranit. Soluţia guvernului ar fi să ofere femeilor anticoncepţionale sau sterilizare gratuită.
Sociologul Elena Kriglerova Gallova este de părere că normele programului sunt făcute special pentru ţigani iar că scopul acestuia este reducerea numărului populaţiei ţigăneşti din Slovacia.
Slovacia este una din ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est care are o numerosă comunitate ţigănească. Oficial numărul ţiganilor este de 89,920, sumă ce reprezintă 1,7% din populaţia ţării, fiind a doua minoritate ca reprezentanţi după minoritatea ungurească. Dar numărul real al ţiganilor ar putea fi de peste 500.000, cea ce ar însemna aproape 10% din populaţie. Iar în cazul astă ţiganii pot ajunge majoritari în Slovacia în câteva decenii, acelaş pericol existând şi în România.
Sursa: Blog ND

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu