Criza - o etapa in formarea Statelor Unite ale Europei?

Autor:Cătălina Cornea- ND Cluj
Uniunea Europeană e alcătuită din 27 de state, fiecare stat având sisteme economice şi politice diferite, de asemenea tradiţii şi o cultură distinctivă.
Oricât de mult nu ar încerca să ne convingă unii filozofi, politicieni de istoria comună, istoria ne demonstrează că fiecare stat şi-a format propriul stat trecând diferite etape ca să ajungă la statul modern de astăzi.
Societăţile din Europa au trăsături comune, dar modelarea statului modern a fost diferit la fiecare naţiune. Fiecare naţiune are cultura sa  proprie ce s-a implementat în formarea statului modern făcându-l diferit de altele.
Ideea formării unei uniuni europene era cea că Europa totuşi are o istorie şi o cultură comună, valorile democratice şi liberale iau naştere în Europa, dar ele totuşi au fost implementate diferit în fiecare stat.

O altă cauză pe care o promovau adepţii Statelor Unite ale  Europei era că doar o Europă unită va putea evita un nou război. Căci după două războaie mondiale se considera că soluţia pentru evitarea unui nou război ar fi formarea unei structuri supranaţionale, iar statele să fie subordonate acestei structuri.
Statele Unite ale Europei ar insemna o Europă în care statele să devină federaţii controlate de o entitate comună, superioară lor.
Istoria comună, frica de un nou război au format Uniunea Europeană, poate dar criza să formeze Statele Unite ale Europei? Vor renunţa oare statele la suveranitatea lor doar pentru o înrobire ce se maschează cu aşa numită protecţie şi siguranţă economică?
Statele fiind în zona euro, pot fi mult mai uşor controlate din punct de vedere economic, iar cine controlează economicul, controlează şi politcul.Iar statele cu economii slabe, care încă nu au făcut greşeala să intre în zona euro, sunt şi ele controlate de liderii puternici ai UE, din cauza dorinţei lor de a intra în cursă numită zona euro.
Doar doi lideri in UE formează normele, părerile, pe care restul trebuie să le adopte, deoarece au cele mai puternice economii din UE, e vorba de Germania şi Franţa.
Oare frica de nu a se ajunge la o criza mai gravă, va împinge statele spre renunţare la propria libertate? Căci sunt propuneri a unor lideri europeni, de formare a unei instituţii care să contoleze statele aflate în criză pentru a nu dăuna zonei euro sau a agrava situaţia.
Oare statele vor fi capabile să încredinţeze economia lor unor străini, care nu doresc decât înrobirea lor.
Pericolul pierderii suveranităţii este mult mai grav decât pericolul crizei.
http://blog/nouadreapta.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu