Baba Novac

Maghiarii cer indepartarea placutei de pe statuia lui Baba Novac

autor: FrontPress 17.03.2012
Conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu o plăcuţă de pe statuia lui Baba Novac din Cluj-Napoca, solicitând îndepărtarea acesteia pe motiv că are „un mesaj ofensator la adresa maghiarilor”.
„PPMT a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în legătură cu o plăcuţă instalată pe vremea fostului primar al Clujului, Gheorghe Funar, pe statuia lui Baba Novac. Aceasta conţine un mesaj ofensator la adresa maghiarilor, în condiţiile în care se spune că fostul căpitan al lui Mihai Viteazu a fost ucis de unguri. În Clujul secolului al XXI-lea credem că a venit vremea ca această plăcuţă să fie schimbată şi cerem CNCD îndepărtarea acesteia pentru că are un mesaj antimaghiar”, a declarat, joi, liderul regional al PPMT, Gergely Balazs.
Potrivit acestuia, sesizarea va fi analizată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în 26 martie, la Bucureşti.
Plăcuţa cu textul „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601″ a fost amplasată pe statuia lui Baba Novac de lângă Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca în septembrie 1998, în perioada în care Gheorghe Funar era primarul Clujului. De Monika Krajnik – Adevarul
http://odoricaion.weblog.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu