Numai cu carduri !

Suedia ar putea renunta la banii “cash” in favoarea cardurilor, pentru un control mai mare al populatiei!

autor: FrontPress 19.03.2012
Suedia a fost prima tara europeana care a introdus bancnotele, in 1661, si ar putea fi si prima care renunta la ele.
Una din cele mai dezvoltate tari din lume, Suedia, este la un pas de decizia de elimina folosirea banilor cash, in favoarea metodelor elecronice, relateaza Associated Press.
In cele mai multe orase, nu se mai accepta cash pentru plata biletelor pentru transportul in comun, acestea fiind cartele prepaid sau cumparate cu un SMS de pe telefonul mobil. Un numar din ce in ce mai mare de magazine nu mai accepta decat carduri de debit sau credit, iar unele sedii de banci, unde se efectueaza tranzactii electronice, nu mai detin deloc bani cash.
“In unele orase, nu mai poti intra intr-o banca si sa folosesti bani cash”, se plange Curt Persson, presedintele Organizatiei Nationale a Pensionarilor din Suedia.
Potrivit spuselor sale, acest lucru este o adevarata problema pentru batranii din zonele rurale, care nu au carduri de credit sau nu stiu cum sa le foloseasca.
Declinul utilizarii de bani cash este vizibil si in biserici. De exemplu, in Biserica Carl Gustaf din Karlshamn, vicarul Johan Tyrberg a instalat, recent, un reader de carduri, pentru a le fi mai usor enoriasilor sa faca donatii.
Bancnotele si monedele reprezinta doar 3 la suta din economia Suediei, in comparatie cu o medie de 9 procente in zona euro si 7% in SUA.
Renuntarea la cash are si avantaje nebanuite. Potrivit Asociatiei Bancherilor Suedezi, rata criminalitatii a scazut semnificativ. Astfel, numarul furturilor din banci din Suedia a scazut de la 110, in 2008, la numai 16, in 2011, cel mai scazut nivel din istorie.
De asemenea, mai putine tranzactii cu bani cash inseamna si mult mai putine cazuri de mita, in comparatie cu tarile in care cultura banilor cash este mai puternica, gen Italia sau Grecia, potrivit profesorului de economie Friedrich Schneider, de la Universitatea Johannes Kepler din Austria.
“Daca oamenii folosesc mai mult carduri, sunt mai putin implicati in activitati economice ilegale”, a spus profesorul, expert in economia subterana.
Pe de alta parte, poate creste riscul crimelor cibernetice. Numarul fraudelor computerizate a crescut la 20.000, in 2011, fata de 3.304, in 2000.
Oscar Swartz, fondatorul primului provider de Internet din Suedia, Banhof, sprijina ideea unei economii fara cash, insa sustine ca alte metode de plata trebuie sa fie introduse in schimb.
Totusi, nu este o surpriza ca Suedia este in fruntea acestui curent “fara cash”, avand in vedere accentul pus pe tehnologie si inovatie. Pentru al doilea an la rand, Suedia a fost pe primul loc in Raportul Global despre Tehnologia Informatiei, publicat de Forumul Economic Mondial. De asemenea, Economist Intelligence Unit a plasat Suedia pe primul loc in randul economiilor digitale, in 2010. Ambele topuri masoara cat de mult au integrat tarile respective tehnologia in economii.
Desi cei mai multi experti nu cred ca banii cash vor disparea cu totul prea curand, sunt de acord ca aceasta metoda de plata se va diminua, pe masura aparitiei altor optiuni. De Teodora Bodeanu – Ziare.com
http://teodorapetrescu.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu