ZI NELUCRATOARE ???

Ziua maghiarilor de pretutindeni, zi nelucratoare in Transilvania?

autor: FrontPress 11.03.2012

Lista zilelor libere legale s-ar putea îmbogăţi cu o nouă zi nelucrătoare. În 2012, angajaţii Primăriei Sfântu Gheorghe (Covasna) vor avea “oficial” zi liberă joia viitoare, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, una dintre cele trei zile naţionale ale Ungariei, care celebrează începerea revoluţiei din 1848 în ţara vecină.
Aceasta după ce, la iniţiativa primarului Antal Arpad, preşedintele organizaţie municipale UDMR Sf. Gheorghe, la începutul anului trecut s-a creat şi o “bază legală” în acest sens, prin modificarea contractul colectiv de muncă al angajaţilor primăriei printr-un act adiţional. Într-o declaraţie pentru Mediafax, edilul udemerist a explicat: “Noi de multă vreme spunem că normal ar fi ca în Parlamentul României să se adopte o lege prin care ziua de 15 martie să fie zi liberă în Transilvania , însă, se pare, clasa politică românească încă nu poate să asume în mod public o astfel de decizie”. De ce zi liberă doar în Transilvania, Antal Arpad n-a mai spus, adăugând în schimb că, întrucât în tot mai multe localităţi cu populaţie majoritar maghiară administraţiile locale şi întreprinzătorii dau liber angajaţilor în 15 martie, “simt că se va ajunge până la urmă ca acest lucru să fie ceva firesc, pentru că întotdeauna realitatea precede legile, documentele, şi acest lucru se întâmplă şi în acest caz”.
Deputatul Marton Arpad: “E prevăzut în proiectul legii minorităţilor, aflat în Parlament”
Întrebat de Gandul dacă intenţionează să elaboreze o propunere legislativă pentru declararea zilei de 15 martie ca zi liberă – adică de sărbătoare legală – deputatul UDMR de Covasna, Marton Arpad ne-a declarat că nu e nevoie, întrucât “e prevăzut deja în proiectul legii minorităţilor”: “Teoretic, chiar în proiectul legii minorităţilor naţionale, aflat la Parlament, există o prevedere prin care minorităţile naţionale pot să-şi serbeze zilele de sărbătoare specifice cum doresc. Şi dacă acest proiect de lege se adoptă, atunci va exista şi un text de lege în acest sens. Există deja legi în România specifice pentru foarte multe minorităţi prin care se statuează ce pot face în astfel de zile, nu văd de ce n-ar fi o astfel de formă legală şi pentru minoritatea maghiară.”
Parlamentarii români, la unison: “Nu!”
În replică, parlamentarii români chestionaţi de Gandul au reacţionat la unison, indiferent de culoarea politică: “Nu!”
Horia Grama, deputat PSD Covasna: “Să meargă în Ungaria”: “În nici un caz, dom’le, dacă vor să sărbătorească mai bine 15 martie, să meargă în Ungaria! A, dacă autorităţile de la Budapesta ar legifera 1 decembrie, Ziua Naţională a României, ca zi liberă, de sărbătoare în Ungaria pentru minoritatea românească, atunci cred că s-ar putea justifica o asemenea lege şi în România pentru minoritatea maghiară, altfel, vorba lor, nem!”
Gabriel Andronache, deputat PDL Braşov: “Este o aberaţie”: “E o aberaţie, în primul rând din punct de vedere constituţional, nu poţi declara ziua de 15 martie ca zi de sărbătoare naţională în România. Această zi e importantă pentru poporul maghiar, dar nu are aceeaşi semnificaţie şi pentru poporul român. În plus, cum să te apuci să institui prin lege o zi liberă, adică de sărbătoare oficială, doar pentru o regiune din România?”
Cornel Popa, senator PNL Bihor: “Nu văd logica unei astfel de idei”: “Din punctul meu de vedere, nu e deloc nevoie de nici un fel de zi liberă prin lege, pentru că maghiarii pot sărbători cum doresc, manifestările lor de 15 Martie sunt neîngrădite, şi oricum îşi iau zi liberă, fără nici o oprelişte. Nu văd logica unei asemenea idei, pentru că românii nu sărbătoresc o asemenea zi, iar ca să o legiferezi doar pentru maghiari şi doar în Transilvania n-are nici o logică.”
Corneliu Grosu, senator UNPR Mureş: “NU există motivare istorică sau logică”: “Nu există nici o motivare, nici istorică, nici logică, nici de altă natură ca noi ardelenii, indiferent de naţionalitate, să simţim nevoia unei zile libere de 15 martie, ca zi de sărbătoare legală. Şi vă spune asta un ardelean care are o cumnată unguroaică şi o noră săsoaică. Iar un minim bun-simţ ar trebui să-l facă pe domnul primar din Sfântu Gheorghe să nu depăşească măsura şi să se gândească mai bine dacă n-ar trebui ca la Ziua Naţională a României el şi colegii săi din UDMR să vină, atunci când o fac, şi altfel decât cu panglici negre pe jerbele şi coroanele de flori.”
Varujan Pambuccian: “Riscăm ca zilele libere să devină excepţia”: Pe aceeaşi lungime de undă cu parlamentarii români, deputatul armean Varujan Pambuccian, liderul Grupului parlamentar al minorităţilor din Camera Deputaţilor ne-a declarat: “Prin inducţie, ar trebui să facem asta pentru toate minorităţile şi am adăuga încă vreo 20 de zile libere la cele şi aşa prea multe pe care le avem deja, în ritmul ăsta riscăm să ajungem ca zilele lucrătoare să devină excepţia. Nu cred că e vreo problemă pentru minoritatea maghiară să aibă o zi liberă de 15 martie, practic o şi are şi acum, iar dacă vor şi o lege în acest sens, să facă un proiect de lege, să vină cu el în Parlament şi vedem. Dar nu doar pentru o singură zonă din România, asta mi se pare o chestie amuzantă, ca să nu spun altfel.” De Adrian Popescu – Gandul
http://odorica.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu