Autorul cartii, un batran de 100 de ani

Autorul cartii de poezii cu substrat legionar, un batran de 100 de ani inchis cinci ani in temnitele comuniste

autor: FrontPress 19.04.2012

George Ungureanu se arată mirat de scandalul stârnit în jurul cărţii sale, „Păţania lui Somnorilă“, pe care a scris-o în timpul detenţiei în închisorile comuniste şi pe care a dat-o la tipărit în urmă cu câţiva ani, fără să se îngrijească de partea tehnoredactării.
Fostul deţinut politic a fost închis în închisorile comuniste între 1959 – 1964, perioadă în care, printre altele, a scris şi versurile care compun cartea „Păţania lui Somnorilă“. George Ungureanu, ajuns acum la vârsta de 100 de ani, spune că volumul de versuri a fost dat spre tipărire în urmă cu câţiva ani şi că nu s-a ocupat personal de detaliile tehnoredactării, sarcină preluată de Editura Muşatini, acolo unde a fost tipărită lucrarea.
Fotografia de pe coperta cărţii este realizată într-una din camerele casei lui George Ungureanu, iar imaginea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu, care a stârnit revolta Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului, apare în fundal, printre imaginile înrămate păstrate de câmpulungean încă din tinereţe.
Autorul volumului s-a arătat mirat de faptul că Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” a criticat apariţia cărţii, despre care spune că promovează „o literatură memorialistică sau destinată tinerei generaţii, având ca mesaj idei şi personaje ale Mişcării Legionare”.
„Este o poveste pentru copii despre un motan. Am scris-o în puşcărie. Am dat-o la tipărit în Suceva şi nu m-am mai gândit la ea. Cine s-a supărat, o să-i treacă“, a replicat George Ungureanu.
În perioada Statului Naţional-Legionar, George Ungureanu a locuit în Bucureşti unde a ocupat postul de comisar de românizare. Suceveanul a povestit reporterilor Adevărul că se ocupa de aprovizionarea fabricilor, avea grijă să fie angajaţi doar români şi să fie adusă doar materie primă din ţară.
În 1959, George Ungureanu a fost arestat după ce a stat ascuns timp de şapte ani într-o cămăruţă de la subsolul casei părinteşti din Câmpulung Moldovenesc, acuzat de simpatiile sale legionare.
La 47 de ani, atunci când a fost încarcerat în temniţele Securităţii din Suceava, a fost torturat timp de 400 de zile în „Camera 0″, celula rezervată condamnaţilor la moarte. De Gabriela Toma - Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu