Un esec total

Filmul Angelinei Jolie un esec total la Moscova. PROTEST al nationalistilor rusi

autor: FrontPress 04.04.2012
Lansarea filmului Angelinei Jolie despre războiul din Bosnia a fost un eşec total la Moscova. Doar 13 persoane au participat şi în plus a avut loc şi un protest al unei organizaţii naţionaliste. Filmul “In the Land of Blood and Honey” (În ţinutul laptelui şi mierii), regizat de actriţa de la Hollywood, a stârnit deja un val de critici şi în Serbia deoarece ar reflecta doar versiunea musulmană a războiului din fosta Iugoslavie.
La premiera de sâmbătă din Moscova organizaţia naţionalistă “Russky Obraz” (Onoarea Rusească) a ţinut să protesteze într-un mod inedit. Mai mulţi militanţi au pătruns în sala de cinema şi au desfăşurat o pânză cu mesajul “Sârbi ucişi? Nu, nu am văzut şi asta”, alăturat chipului Angelinei cu sânge la gură. Au fost scandate slogane de genul “Stop minciunilor”, “Sârbii ne sunt fraţi” şi “Bosnia e pământ sârbesc”. Deasemenea au fost distribuite pliante informative despre războiul din Bosnia, care dezvăluiau orori nedescrise în film, precum lagărele de concentrare unde au fost închişi sârbii.
Angelina Jolie a debutat ca regizor în 2011 cu filmul “In The Land of Blood and Honey”. Pelicula controversată ilustrează povestea de dragoste dintre o femeie musulmană bosniacă şi un soldat sârb. Cei doi se îndrăgostesc înainte de izbucnirea războiului civil din Bosnia, dar viaţa îi va readuce împreună. Femeia ajunge în timpul conflictului, prizonieră şi sclavă sexuală într-o tabără de refugiaţi, unde îl reîntâlneşte pe bărbatul iubit, ajuns gardian.
“Sunt şocat că sârbii joacă doar roluri negative. În film, aceştia sunt descrişi ca fiind singurii vinovaţi pentru declanşarea războiului”, declara anul trecut Branislav Djukici, preşedintele “Asociaţiei bosniaco-sârbe a deţinuţilor din lagăre”.
Bosnia a fost scena unor lupte sângeroase în timpul războiului dintre 1992 şi 1995, între croaţii catolici, sârbii ortodocşi şi musulmani. Toate taberele au fost acuzate de comiterea de atrocităţi. În conformitate cu prevederile Acordului de pace de la Dayton, Bosnia Herțegovina este divizată în două entități teritoriale: Federația Bosnia și Herțegovina, reprezentând 51% din teritoriul statului (locuită în proporţie de peste 75% de musulmani bosniaci, croaţii reprezentând puţin peste 20%) și Republica Srpska, reprezentând 49% din teritoriu, etnicii sârbi fiind aici populaţia majoritară. Sursa: FrontPress.ro  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu