Venit de 2.500 de euro

Elvetia vrea sa asigure un venit de 2.500 de franci fiecarui locuitor, chiar si somer

autor: FrontPress 14.04.2012
Elvetia vrea sa asigure fiecarui cetatean un venit de 2.500 de franci, adica putin peste 2.000 de euro, indiferent daca acesta este angajat sau nu. 
Sustinatorii acestei idei incearca sa obtina 100.000 de semnaturi, pana pe 11 octombrie 2013, pentru a fi organizat un referendum in acest sens, informeaza The Local.
Initiativa prevede ca fiecare cetatean care locuieste legal in Elvetia sa primeasca suma de 2.500 de franci, chiar daca lucreaza sau este somer.
Potrivit 24 heures, tinerii sub 18 ani ar urma sa primeasca suma de 625 de franci elvetieni, iar masura i-ar ajuta in principal pe cei fara loc de munca si pe cei care castiga putin.
In cazul celor care au venituri care depasesc aceasta suma, angajatul ar urma sa le plateasca numai diferenta intre cei 2.500 de franci si salariul lor. Fondurile necesare unui astfel de demers se ridica la circa 200 de miliarde de franci elvetieni, in fiecare an, suma despre care initiatorii sai spun ca se poate strange.
Ideea este sustinuta de artisti, producatori de film sau politicieni socialisti, dar si de organizatia Basic Income Earth Network (BIEN), avand sediul in Geneva.
“Frumusetea acestei idei este evidenta: pentru prima oara in istoria omenirii, un trai suveran si independent este la indemana oricui, nu doar a celor care beneficiaza in urma marilor averi”, a declarat Albert Jorimann, presedinte al BIEN.
 Exista temeri, insa, ca aceasta masura ar urma sa reduca mult interesul oamenilor pentru munca. De Florin Necula – Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu