Che Guevara


O trasatura de caracter a lui Che Guevara: VAGABONDUL

autor: FrontPress 25.11.2012
Zilele acestea în loc să mă uit seara la emisiuni şi talk show-ri electorale am citit „Jurnal pe motocicletă” al lui Che Guevara. Citind anii trecuţi „Jurnalul Revoluţiei Cubaneze” şi „Jurnalul Bolivian” mi-a sărit în evidenţă o trăsătură de caracter a revoluţionarului argentinian Che Guevara: vagabondul.
Che aveau un suflet neostenit, de a hălădui prin lume, de a călători mult cu bani puţini şi a dormi sau mânca pe unde apuca, încă de când era student. În toate jurnalele sale spune că era ca un vagabond. Che Guevara a fost un nestatornic, un neliniştit, un căutător disperat de noi trăiri sufleteşti, de cunoaştere a unei multitudini de tipuri umane şi de peisaje. Această trăsătură de vagabond i-a intuit-o perfect asasinul şi călăul său, agentul CIA, cubanezul Felix Rodriguez în cartea „Luptătorul din umbră: un agent CIA şi bătăliile sale secrete”.
Rodriguez recunoaşte atât în carte cât şi la conferinţa de presă de la Bucureşti, când a fost adus în ţară de istoricul Marius Oprea, că Che Guevara avea un comportament de vagabond. Când Ce Guevara a fost prins de către armata boliviană în junglă acesta arăta ca un vagabond: neingrijit, nebarberit, fără bocanci în picioare, cu hainele şi şosetele rupte. Pe 9 octombrie 1967 când l-a întâlnit agentul CIA Felix Rodriguez, acesta a fost surprins să vadă în faţa sa nu pe eroul de gherilă al revoluţiei cubaneze, ci un vagabond după atitudine şi înfăţişare. Parcă era Raj Kapoor eroul săracilor din filmele indiene.
Când am citit „Jurnal pe motocicletă” mi-a sărit în ochii, la aproape două pagini Che Guevara scria că era s-au arătau ca nişte vagabonzi el şi prietenul său Alberto Granada. Din ianuarie până în iunie 1952 studentul la Medicină Ernesto Guevara şi biochimistul Alberto Granada au pornit călare pe motocicleta cu ataş denumită simbolic La Poderosa. Jurnalul este o sumă de însemnări a doi tineri porniţi „de nebuni”, fără bani şi mâncare, într-un periplu iniţiatic prin ţările Americii Latine. E pasionant cum cei doi tineri, ca nişte vagabonzi, străbat continentul sud-american, descoperind sărăcia şi uriaşele diferenţe sociale, precum şi exploatarea muncitorilor şi a indienilor.
Citind cartea descoperi un continent bogat în istorie, dar locuit de oameni trişti şi foarte săraci. Che descoperă în Chile şi mai ales în Peru că indienii nu sunt toţi la fel, ci de două categorii umane: urmaşii foştilor incaşi, războinicii Quechua, de la care poate proveni renaşterea indiană şi indienii simpli, care au fost sclavi mereu şi pe vremea incaşilor ca şi pe vremea conchistadorilor. Ei au caracterul înfrânt şi de la ei nu poate veni speranţa eliberării Americii Latine. De fapt, în 1967 aceşti indieni simpli l-au trădat armatei boliviene.
Che Guevara pe parcursul peripeţiilor şi vagabondajului pe jos sau la ocazie cu camionul, după ce La Poderosa s-a stricat, prin oraşele, satele şi leprozeriile Americii Latine realizează necesitatea izbucnirii unei revoluţii globale continentale împotriva SUA şi a clasei politice latine subordonate nord-americanilor. Ernesto Guevara era şi un posedat. La un moment dat scrie în jurnal că atunci când a ajuns într-un sat pe timpul slujbei religioase a făcut o criză de isterie, nu numai de astm cu care ne obişnuise până atunci în paginile însemnărilor. Parcurgând jurnalul realizăm cum Ernesto Guevara călit de experienţa acestei călătorii iniţiatice prin continentul sud-american se transformă şi devine viitorul revoluţionar neînfricat Che. El devine un adept al lui Simon Bolivar pentru unitatea Americii Latine. Cartea a fost ecranizată la Universal Studios, în regia lui Walter Salles, „The Motorcycle Diaries”, ce a câştigat în 2005 un Oscar pentru coloana sonoră şi premiul Bafta.
Jurnalul Che Guevara îl încheie apoteotic şi profetic, presimţind cu 15 ani moartea sa în luptă cu arma în mână pentru victoria revoluţiei pentru o lume mai bună, dar utopică: „Ştiu asta, văd scris pe cerul nopţii că eu, ipocrit eclectic al doctrinei şi psihanalist al dogmei, urlând ca un posedat, voi lua cu asalt baricadele sau tranşeele, îmi voi lua arma pătată cu sânge şi plin de furie, voi masacra orice duşman care îmi va cădea în mâini…mă văd pe mine însumi, jertfit în revoluţia cea adevărată, marea încercare a voinţei individuale, proclamând un mea culpa final. Îmi simt nările dilatîndu-se, savurând mirosul caustic de praf puşcă şi sânge, moartea inamicului: îmi împietresc trupul, sînt gata de luptă şi mă pregătesc să devin un spaţiu sacru în care urletul bestial al proletariatului triumfător să răsune cu energie şi speranţă nouă.”
Che şi-a împlinit destinul tragic visat, el a murit în jungla boliviană ucis de armata contra-revoluţionară prin glonţul sergentului Teran pe 9 octombrie 1967. Prietenul său de călătorie şi vagabondaj, biochimistul Alberto Granada a preferat o carieră ştiinţifică în Havana victoriei socialismului, după 1959, murind în patul său pe 5 martie 2011. De Ionuţ Ţene – NapocaNews
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu