Impresii din Tel Aviv


Israel vs. Hamas, o poveste de razboi fara sfarsit. Impresii din TEL AVIV

autor: FrontPress 17.11.2012
Primul ministru israelian a aprobat mobilizarea a peste 75.000 de rezervişti în vederea unei invazii terestre în Fâşia Gaza, ca parte a unui conflict militar redeschis în ultimele zile între cele două părţi. În această noapte, avioanele israeliene au atacat clădiri guvernamentale din Fâşia Gaza, inclusiv biroul primului ministru Ismail Haniyeh, unde vineri a avut loc o întâlnire oficială cu prim ministru egiptean. Fâşia Gaza, o regiune dens populată, a fost lovită de 180 de ori de aviaţia israeliană doar în ultimele zile, cel mai spectaculos atac fiind cel prin care a fost asasinat Ahmed Jabari, unul dintre liderii Hamas. Victimele acestui conflict numără 41 de palestinieni, printre care şi 8 copii şi o femeie însărcinată, dar şi 3 israelieni ucişi de o rachetă lansată din Fâşia Gaza de către Hamas.
Acest conflict, început în 14 mai 1948 după rezoluţia ONU care a confirmat formarea statului Israel într-un teritoriu locuit de palestinieni, este în prezent cel mai de durată conflict militar al istoriei recente, antrenând la un moment dat toate statele din lumea arabă, dar mai important, schimbând într-un mod radical peisajul politicii globale şi atitudinea externă a statelor puternice ale lumii, cum ar fi SUA sau Rusia. Şi acest conflict pare să fie o poveste de război fără sfârşit.
Lumea întreagă tinde să ia partea fie Israelului, fie palestinienilor. Să fiu sincer, şi eu gândeam astfel până nu demult, dar sunt mai convins ca niciodată ca adevărul e undeva la mijloc, ca nici evreii şi nici palestinienii nu sunt deţinătorii adevărului absolut, aşa cum se proclamă ostentativ. Cred că atitudinea celor două părţi a fost sumarizată excelent şi involuntar în cadrul unei emisiuni de astăzi de la Realitatea TV, în care un jurnalist evreu, originar din România şi un palestinian stabilit în România s-au certat în direct pe tema acestui conflict. Dacă jurnalistul evreu susţinea cu tărie că dreptul Israelului ca stat suveran de a se apăra ofensiv în faţa atacurilor teroriste ale Hamas trebuie puse la egalite cu cel al Turciei în conflictul cu Siria, de exemplu, reprezentantul palestinian îi cerea socoteală pentru copiii morţi în atacurile asupra Fâşiei Gaza şi punea la îndoială rezoluţia ONU care confirma înfiinţarea statului Israel condus de Ben Gurion. Şi sincer, argumentele ambelor părţi sunt perfect valide. Dar la fel cum răzbătea ura din glasul palestinianului pentru interlocutorul său evreu, aşa răzbătătea dispreţul şi superioritatea din zâmbetul fals şi ironic al jurnalistului evreu, semn că ambele părţi sunt la fel de nesincere şi de neconciliante.
Şansa a făcut ca în urmă cu o lună să fac o călătorie în Israel. Am fost pus în dilemă de călătorii cu cefe late şi tatuaje, cetăţeni israelieni, care se îmbarcaseră în cursa Bucureşti-Tel Aviv. Gălăgioşi şi lipsiţi de respect faţă de personalul de zbor, doi dintre ei aproape că s-au luat la bătaie la ieşirea din Aeroportul Ben Gurion. Aveam să aflu că aceştia erau turiştii tipici de weekend din Israel, care vin în Bucureşti pentru jocurile de noroc şi cazinouri, interzise în Israel, dar deţinute în Bucureşti de oameni de afaceri evrei. Destinaţia principală pentru mine a fost Tel Aviv, un oraş al contrastelor, cu un iz mediteraean al laisesz-faire-ului. De la clădirile de birouri somptuoase din centru, cum ar fi sediul bursei de diamante sau sedii ale diferitelor corporaţii multinaţionale, la cartierele învechite şi murdare care păreau importate din Cuba. În afara zonei de turism religios din Ierusalim şi Bethleem, care reprezintă pentru restul lumii imaginea de tip carte-poştală a Israelului, oraşele de pe coasta Mediteranei, Tel Aviv, Ashdod şi Ashkelon arată o altă faţă a tânărului stat Israel. Tel Aviv, un oraş extrem de scump, unde chiria pentru un apartament cu o cameră este de 1000 de dolari, cu salarii comparabile cu cele din România, cu o circulaţie haotică, unde semafoarele sunt opţionale, cu multe zone care par abandonate, un mix de civilizaţie europeană şi haos oriental, compensează prin infracţionalitatea scăzută, amabilitatea suprinzătoare a locuitorilor, cu numeroasele restaurante şi baruri care par a fi pretutindeni şi prin faptul că este un oraş care pare să nu doarmă niciodată.
Dar cu adevărat interesant este mix-ul curios a ceea ce numim noi “evrei”. Am cunoscut în fiecare zi câte un evreu cu origini în România, ba din Satu-Mare, ba din Arad, ba din Piatra-Neamţ. Unii cu nume româneşti, unii cu nume evreieşti sută la sută, iar unii cu nume ungureşti. Toţi s-au chinuit să îmi vorbească în română, până şi cei cu origini ungureşti şi să îmi spună cât de dor le e să se întoarcă în România, măcar şi pentru o vizită. La alţii am găsit bunici sau părinţi din România, dar la toţi exista ca o regulă o călătorie “la origini” în România, exact ca în cartea “Totul este iluminat” a lui Jonthan Safran Foer. De altfel, nu toţi păreau fericiţi pentru că au imigrat în Israel. Salariile nu sunt mari şi în general modul de viaţă pare unul modest, chiar şi comparativ cu cel din România. Emigrarea în Israel, se pare că a fost doar un miraj al paradisului evreiesc promis, un paradis care s-a împlinit doar pentru unii. Cum am cunoscut evrei care vor să se întoarcă în România, cunosc evrei care după 1990 chiar s-au mutat în România.
Israelul nu are doar o mare minoritate arabă, aproape 2 milioane, dar şi una rusească, unde o dată cu marea imigraţie a evreilor din Rusia au venit tot atâţia non-evrei. Ca o glumă se spune că a doua limbă oficială în Israel este limba rusă.
În această societate care nouă ne pare una unificată, dar de fapt nu este aşa, părerile faţă de conflictul cu palestinienii sunt la fel de împărţite. Am vorbit cu evrei care sunt atât de radicali şi de exageraţi în păreri, care vorbeau atât de uşor de uciderea palestinienilor din Fâşia Gaza “care sunt toţi terorişti”, încât m-a dus gândul la un alt stat care în anii 1940 gândea la fel de radical despre evrei. Am descoperit cu această ocazie că pe cât de necunoscută ne este nouă societatea din Israel, pe atât le este israelienilor societatea din Europa, unde “valorile” războiului, ale asasinatelor din avioanele de vânătoare, serviciul militar obligatoriu şi ale paranoiei generalizate sunt necunoscute. “You europeans do not understand”, mi-a fost dat să aud de multe ori, dar cu toate aceastea nu pot să înţeleg cum Israeli Defense Force (IDF) poate să arate înregistrarea cu uciderea în direct a lui Ahmed Jabari, de parcă ar fi fost un film de acţiune. Răzbunarea tip ochi-pentru-ochi la nivel de stat, televizată, brutală şi violentă este o valoare pe care eu nu o pot înţelege, la fel cum nu am rezonat nici cu bucuria retardă uciderii lui Gaddafi.
Dar la fel am întâlnit şi israelieni care sunt sătui şi obosiţi de acest conflict şi care înţeleg că de multe ori escaladarea conflictelor este doar opera unor lideri politici din ambele părţi. Surpriză, politică este la fel oriunde am fi, doar armele sunt diferite. În timp ce pe de o parte se încearcă domolirea tendinţelor teroriste din Fâşia Gaza prin acordarea unor ajutoare umanitare de către Israel (dar totodată folosindu-se aceste ajutoare ca un mijloc de control, fiind instaurată o blocată a altor ajutoare umanitare în Marea Mediterană), liderii politici puternic influenţaţi de comunitatea evreilor ortodocşi provoacă deliberat conflicte, mai ales în timpul campaniilor electorale. Dacă în Israel se munceşte mult şi se câştigă banii foarte greu, pentru oamenii de rând, comunitate evreilor religioşi sunt susţinuţi integral de stat prin ajutoare sociale. Bărbaţii nu fac altceva decât să se roage şi să citească din Tora toată ziua, iar soţiile loc muncesc rareori, dar fac mulţi copii. Şi această comunitate, care ar dori ocuparea tuturor teritoriilor locuite în prezent de palestinieni, fie Fâşia Gaza sau West Bank, are din ce în ce mai mare influenţă în politica israeliană.
Nu cred că momentul 14 mai 1948 mai poate fi anulat, la fel cum nu cred că problema terorismului musulman poate fi rezolvată prin exterminarea palestinienilor din Făşia Gaza. Până la urmă adevărul e la mijloc şi fiecare parte are şi dreptatea, dar şi vina ei. Situaţia internaţională, mai precis “primăvara arabă” care a înlocuit regimurile totalitare cu unele musulmane descendente din Frăţia Musulmană, nu ajută acestui conflict. La fel cum nu ajută nici atitudinile extremiste şi radicale, fie ele pe de o parte sau de alta. Este clar că Israelul va răspunde cu atacuri armate rezultând cu victime colaterale nevinovate, de fiecare dată când Hamas va ataca Israelul cu rachete. Este şi mai clar că orice face IDF-ul pentru a bloca înarmarea militanţilor Hamas nu are rezultat, dacă zilnic sunt lansate rachete din Făşia Gaza. Aducerea la puterea Fatah, o facţiune mai tolerantă a islamiştilor, a eşuat în 2007, Hamas-ul executându-i cu sânge rece pe oponenţii lor din Fâşia Gaza.  O regiune de 365 de km pătraţi ţine în şah întregul Orient Mijlociu şi întreaga lume, încă dovadă că orice ocupaţie a unui popor cu mândrie şi conştiinţă naţională, fie el vietnamez, afgan sau palestinian nu va avea niciodată sorţi de izbândă. De George Bara – NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu