Otrava


Otrava incomozilor. Poloniu, dioxina sau DDT, “armele” secrete ale statelor

autor: FrontPress 26.11.2012
Eliminarea liderilor politici adverşi sau a personajelor devenite indezirabile, dintr-un motiv sau altul, este o practică clandestină folosită de state sau de anumiţi reprezentanţi ai acestora, de-a lungul istoriei. În ultima perioadă, numărul cazurilor făcute publice, unde există suspiciunea otrăvirii unor lideri, a crescut simţitor. Deshumarea, chiar în aceste zile, a liderului palestinian Yasser Arafat va lămuri prezenţa urmelor de poloniu radioctiv pe hainele sale. În octombrie, a fost deshumat fostul preşedinte turc Turgut Ozal, iar presa de la Ankara a anunţat deja că, în rămăşiţele sale, au fost descoperite patru substanţe ucigaşe: DDT, DDE, americiu şi poloniu. La rândul său, fostul preşedinte ucrainean Viktor Iuşcenko, a scăpat cu viaţă ca prin urechile acului, după ce a fost otrăvit cu dioxină, în timp ce spionul rus Aleksandr Litvinenko a fost ucis la Londra, cu o doză de poloniu.
Otrava rămâne o armă cât se poate de actuală, deşi ar părea că ţine mai degrabă de arsenalul politic medieval din vremurile familiilor Borgia şi Medici. Marţi urmează să fie deshumat trupul liderului palestinian Yasser Arafat, care se bănuieşte că ar fi murit otrăvit. Nu este singurul lider contemporan despre care se bănuieşte că ar fi fost otrăvit, lista celor care şi-au încheiat brusc cariera politică este mult mai lungă. Anul 2012 pare să fie unul al deshumărilor: pe lângă Yasser Arafat a mai fost deshumat şi fostul preşedinte turc Turgut Ozal, iar analizele efectuate până acum indică faptul că fostul lider de la Ankaraa fost şi el otrăvit.
Fostul lider palestinian Yasser Arafat va fi deshumat marţi în prezenţa judecătorilor francezi care anchetează cauzele decesului său intervenit în 2004. “Deschiderea mormântului va avea loc pe 27 noiembrie, experţii vor face prelevări şi totul se va face în aceeaşi zi în câteva ore”, a anunţat preşedintele comisiei palestiniene de anchetă Taufiq Tiraoui, precizând că funeraliile vor fi organizate la sfârşitul operaţiunii. Yasser Arafat a fost înmormântat la Muqataa, Cartierul General al Autorităţii Naţionale Palestiniene.
Deschiderea anchetei privind circumstanţele morţii lui Arafat în noiembrie 2004 a intervenit după ce un laborator elveţian a descoperit urme de poloniu-210, un izotop radioactiv mortal, pe obiectele personale ale fostului lider palestinian. Descoperirea a ridicat semne de întrebare în legătură cu o posibilă otrăvire a lui Yasser Arafat. Cauza oficială a morţii lui Arafat a fost un accident vascular cerebral, însă boala de care acesta a suferit în ultimele sale săptămâni de viaţă nu a fost niciodată clară.
Documentarul acuzator
Nevasta liderului palestinian, Suha Arafat, a depus o plângere privind presupusa asasinare a soţului său. Ipoteza otrăvirii lui Arafat a devenit credibilă după difuzarea de către postul tv Al Jazeera a unui film documentar care insista asupra descoperirii unei mari cantităţi de poloniu pe efectele personale ale liderului istoric palestinian. Probele au fost examinate de un laborator elveţian. “Trebuie să aflăm însă adevărul. Este necesar pentru poporul nostru, pentru familiile martirilor din Gaza. Trebuie să o facem pentru a aduce la lumină acest mare secret legat de moartea lui Yasser Arafat şi să aflăm dacă a fost sau nu vorba de o crimă”, a continuat văduva liderului palestinian.
Turgut Ozal, otrăvit de patru ori
Experţii criminalişti au descoperit patru substanţe otrăvitoare diferite în rămăşiţele pământeşti ale fostului preşedinte turc Turgut Ozal. Pe 17 aprilie 1993, preşedintele Turciei murea din cauze necunoscute şi multă vreme s-a presupus că a fost vorba de o afecţiune a inimii, mai ales că liderul turc era hiperponderal. În septembrie 2012, un tribunal de la Ankara a decis exhumarea sa pentru prelevarea de probe. Mormântul a fost deschis pe 3 octombrie 2012, iar investigaţiile făcute au dezvăluit prezenţa în trupul lui Ozal a patru substanţe otrăvitoare: DDT, DDE, americiu şi poloniu – ultimele două fiind elemente radioactive. Soţia sa, Semra Ozal a susţinut în tot acest timp că fostul preşedinte turc a fost otrăvit, acuzând mai ales lipsa unei autopsii.
Apropiaţii fostului preşedinte turc susţin că acesta ar fi fost otrăvit la o recepţie dată de Ambasada Bulgariei pe 16 aprilie 1993, unde a băut un pahar de limonadă. Turgut Ozal a fost primul-ministru al Turciei între anii 1983 şi 1989, timp în care a supervizat trecerea de la dictatura militară la un regim civil. În 1989 a fost ales preşedinte al Turciei şi unul dintre marile sale proiecte în condiţiile destrămării Uniunii Sovietice a fost realizarea unei mari uniuni a popoarelor turcice.
Dioxina electorală
În timpul campaniei electorale pentru preşedinţia Ucrainei din anul 2004, principalul candidat al opoziţiei pro-europene Viktor Iuşcenko a fost transportat de urgenţă la spitalul Rudolfinerhaus din Viena. Verdictul medicilor a venit rapid: otrăvire – în sângele lui Iuşcenko a fost găsită o concentraţie de dioxină de 6.000 de ori mai mare decât ar fi fost normal.
Efectele otrăvirii au fost vizibile imediat – candidatul Iuşcenko a devenit aproape de nerecunoscut, faţa fiindu-i deformată şi găurită, făcându-l să nu mai semene cu imaginile de pe panourile electorale. Viktor Iuşcenko a declarat că otrăvirea s-ar fi produs în timpul unei cine la care a participat directorul adjunct al serviciului secret ucrainean Volodimir Satsiuk. Din 2004 până în prezent au fost făcute mai multe anchete asupra otrăvirii lui Iuşcenko, însă nici una dintre ele nu a dus la rezultate clare. Unul din principalele motive este acela că Satsiuk s-a refugiat în Rusia, care refuză să-l extrădeze pentru a fi audiat.
Poloniu pentru spioni
Pe 1 noiembrie 2006, fostul ofiţer de informaţii rus Aleksandr Litvinenko se îmbolnăvea brusc. În ciuda îngrijirilor medicale acordate de cei mai buni medici britanici, Litvinenko a murit după trei săptămâni. Cauza morţii a fost stabilită cu precizie: otrăvire cu poloniu-210. În ziua în care Litvinenko a acuzat primele simptome, acesta se întâlnise cu doi foşti colegi din KGB: Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun.
Aleksandr Litvinenko a fost ofiţer de informaţii în KGB înainte de dizolvarea Uniunii Sovietice şi şi-a continuat această carieră în cadrul noului serviciu FSB până în anul 1998 când a susţinut o conferinţă de presă în care şi-a acuzat superiorii că i-au ordonat să îl asasineze pe omul de afaceri Boris Berezovski. După aproape doi ani de anchete şi procese, Litvinenko a fugit din Rusia şi a primit azil în Marea Britanie. Aici a devenit unul dintre cei mai vocali acuzatori ai lui Vladimir Putin şi a sprijinit portalurile şi agenţiile de presă pro-cecene. De George Damian - Puterea 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu