Sever Muresan


NOUA DREAPTA, Sever Muresan si acelasi Ion Coja

autor: FrontPress 21.11.2012
Toti oamenii dreptei. Sever Muresan se reinventeaza ca patriot si om de cultură. Este secondat de acelasi Ion Coja
Controversatul om de afaceri Sever Mureşan a “renăscut din cenuşa uitării”, după ce a fost achitat în 2010 pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals material, uz de fals, folosirea creditului cu rea credinta si abuz in serviciu, in dosarul fraudarii Bancii Dacia Felix, după un proces care a durat mai bine de 10 ani. Revenirea lui Sever Mureşan este susţinută de către colectivul redacţional al ziarului Naţiunea, a unor membri ai PNDC, dar şi ai profesorului Ion Coja şi a liderului Noua Dreaptă, Tudor Ionescu. Mai mult, Sever Mureşan a înfiinţat chiar o fundaţie culturală numită “Fundaţia Mureşanu – Deşteaptă-te române!”, cu care îşi propune să se relanseze mediatic, cultural, social şi chiar politic.
O scurtă istorie a fraudării Băncii Dacia Felix
Fraudarea băncii Dacia Felix şi preluarea acesteia de către grupul evreiesc Leumi Bank a rămas unul dintre misterele neelucidate ale Clujului, alături de fenomenul Caritas. Banca Dacia Felix a fost prima bancă înfiinţată în România după 1989, mai precis în 1991, la Cluj-Napoca. Banca a fost constituită de către membri ai Vetrei Româneşti şi s-a dorit a fi o bancă cu capital integral românesc. Printre membri fondatori se află Adrian Moţiu, Iustian Petrescu, dar şi actuali lideri ai Vetrei Româneşti, cum ar fi Ion Coja, actual preşedinte al Vetrei Româneşti Cluj, sau Ioan Balotă, preşedinte al Vetrei Româneşti Cluj. Potrivit propriilor declaraţii, Ioan Balotă era responsabil în Cluj cu lobby-ul pe lângă marile companii, pentru a-şi trece toate activitaţile bancare prin nou înfiinţata bancă.
Problemele băncii au început în anul 1997, când Sever Mureşan, unul dintre finanţatorii băncii, alături de Mircea Horia Hossu, sunt trimişi în judecată pentru înşelăciune. Fostul tenismen de performanţă din Câmpia Turzii, Sever Mureşam, îşi începuse afacerile chiar în 1990, prin intermediul firmei Paniro SA, o companie de panificaţie şi morărit cu capital româno-francez. Pentru a porni firma, Mureșan a luat un împrumut de 16.684.000 franci francezi de la Societe Generale din Paris, creditul fiind garantat de Banca Română de Comerț Exterior (Bancorex). De altfel, Bancorex a susţinut afacerile lui Server Mureşan în perioada 6 iunie 1991 – 5 iulie 1993, prin intermediul unor credite de 677 milioane lei vechi. Datorită acumularării de datorii către Societe Generale, datorii plătite de către Bancorex, Sever Mureşam reuşeşte garantarea datoriilor prin intermediul Băncii Daci Felix, în august 1993. Hossu, prim vicepreşedinte al BDF, garantează datorii ale lui Sever Mureşan, prin Paniro SA, East Europe Trading şi SM Invest, de peste 12,5 milioane franci francezi si peste 130.000 marci germane. Îm mod bizar, Server Mureşan este cooptat la finanţarea Băncii Dacia Felix prin intermediul fondului de investiţii SM Invest.
Dosarul Banca Dacia Felix începe în 28 decembrie 1995, când o parte a acţionariatului BDF a depus o plingere penala prin care atât Mureşan cât şi Hossu sunt acuzaţi că în perioada 1993-1995 au prejudiciat “prin prezentarea de documente falsificate, au mentinut si indus in eroare membrii C.A. cu privire la legalitatea participarii societatii «Astra Romana Capital» SAH- Luxemburg, la capitalul social al bancii, in acelasi timp sustragind suma de 160 milioane dolari, ce reprezenta contravaloarea mai multor produse metalurgice, pe care si-au insusit-o in interes propriu”.
Ce s-a întâmplat de la momentul decembrie decembrie 1995 şi până în prezent reprezintă doar una din enigmele încă nedezlegate ale României de tranziţie, alături de fenomenul Caritas. Cert este că în prezent Sever Mureşan a fost achitat de toate acuzele din dosarul Dacia Felix, dar şi din alte dosare conexe. În martie 2010 este achitat de un tribunal din Lille, Franţa, după ce a fost acuzat că a plănuit asasinarea unui finanţist eleveţian, Rolf Gehrig. În 2009 tribunalul din Constanţa deja decise achitarea lui Mureşan şi a lui Mircea Horia Hossu în dosarul care viza falimentul Băncii Dacia Felix, dar îl obliga pe Mureşan să plătească 100 de milioane de dolari despăgubiri. Procesul a durat nu mai puţin de 14 ani, şi chiar dacă instanţa constănţeană a decis achitarea suspecţilor pentru fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasa si abuz in serviciu. unele infracţiuni, cum ar fi înşelăciunea, s-au prescris între timp.
Prima bancă românească, preluată de israelieni
Dar dincolo de vinovăţia sau nevinovăţia lui Sever Mureşan în acest dosar, este interesant să urmărim ce s-a întâmplat cu Banca Dacia Felix, care de fapt nu a fost falimentată, ci a fost preluată de banca israeliană Leumi. Banca naţionaliştilor clujeni, în a cărei fondare şi conducere au fost implicaţi mai toţi liderii PUNR şi VR, a fost vândută unor israelieni. În toată povestea BDF au fost implicaţi, pe lângă Sever Mureşan şi alte personaje ale politicii şi economiei româneşti de după revoluţie. Şerban Mihailescu – Miki Şpagă, Flavius Băiaş, Valeriu Stoica, Arin Octan Stănescu, Fredz Robinson, Liviu Alfred Mandler şi Ilie Mania. Toate aceste persoane sunt acuzate în prezent de către Sever Mureşan şi apropiaţii săi că ar fi încercat, cu ajutorul premierului Adrian Năstase, preluarea abuzivă a băncii, o acţiune coordonată de Mossad şi de mafia italiană. Pe cât de încâlcite sunte iţele acestei poveşti, pe atât de lămuritor este finalul: Banca Dacia Felix este preluată de un fond de investiţii israelian, redenumită în Erom Bank şi apoi în Leumi Bank, după ce aceasta a fost preluată de către omul de afaceri evreu Fredy Robinson. În 2001 Robinson deţinea deja 47,26% din acţiunile băncii, după cu se arată într-un memoriu adresa premierului. Acţionarii care activau la acea vreme în numele lui Robinson erau Yigal Zilkha (4,90%), Fredy Robinson (4,90%), Aurelia Marascu ((4,90%), Liviu Mandler (4,90%), Paulina Litman (4,90%), Lily Eiss (4,90%), Meir Biton (4,90%), Israeli Arik (4,50%) si BNS (4,00%). La finalul anului 2000, după ce sunt anulate participaţiile la capitalul băncii ale societăţilor lui Sever Mureşan, grupul Robinson ajunge să deţină de facto 70,18% din actiunile Bancii Dacia Felix. Numele băncii este schimbat şi orice urmă a istoriei fondării acestei bănci este ştearsă.
Un alt personaj interesant care a fost implicat în dosarul BDF este Ilie Mania, care în 1999 semnează cu Banca Dacia Felix un contract de colaborare pentru recuperarea unor credite, din care Mania ar fi primit un comision de 5%, plus 50.000 de dolari pe an cheltuieli. În mod bizar, Ilie Mania era acţionar al BDF din 1993. În calitate de acţionar, acesta obţinuse şi credite pentru numeroasele sale firme, pe care le-a falimentat controlat prin alte firme căpusă: STIMA INGINERING s.r.l, LIROM s.r.L, MATAL STAR s.r.l. şi STIMEL ş.a. Potrivit unor surse, Ilie Mania fusese condamnat în 1979 la un an de închisoare pentru fals şi uz de fals. Acesta pleacă din România în Italia în anii 1980 şi revine în România după 1990, când cumpără acţiunile unor firme de stat privatizate. Nu numai că toate firmele preluate de Mania au ajuns falimentare, dar pentru ele s-au luat credite neperformante, niciodată rambursate, de la Banca Dacia Felix. De recuperarea acestor credite ajunge în 1999 să se ocupe tot Ilie Mania.
Renaşterea din cenuşă a lui Sever Mureşan
Îjcă înainte de achitarea lui Sever Mureşan, “acelaşi” profesor Ion Coja era singura persoană din spaţiul public încă dispusă să susţină nevinovăţia acestuia. Într-un material de presă intitulat De ce îl susţine pe SEVER MUREŞAN (www.ioncoja.ro, 01.06.2008), Ion Coja prevede achitarea lui Mureşan în acest dosar şi reînceperea unei lupte, cel puţin mediate, de recucerire a băncii devenite între timp israeliene:
“Deunăzi, Sever Mureşan s-a întors în ţară după 11 luni petrecute, nevinovat, în temniţele Franţei. Printre altele îşi revendică drepturile de acţionar majoritar la Dacia Felix. Foarte concis spus, timpul poate fi dat inapoi de Sever Mureşan şi procesul de înstrăinare al băncii Dacia Felix poate fi anulat, iar banca reînfiinţată. Cum a fost la început : cu capital majoritar românesc. Se va regăsi acolo şi suma depusă de mine la Dacia Felix, prin 1992-3, bani pe care eu nu i-am retras exact cu această nădejde, cu convingerea chiar că Dacia Felix nu trebuie lăsată să moară şi nu va muri. Nu ştiu care sunt intenţiile şi nădejdile dlui Mureşan, dar eu îl susţin cu nădejdea că, dacă se va face dreptate pentru Sever Mureşan, atunci se va ivi şi prilejul ca Dacia Felix, rediviva, să-şi reia şi să-şi ducă până la capăt misia cu care au imaginat-o iniţiatorii ei, colegi de-ai mei din Vatra Românească. Îi chem şi pe ei alături de Sever Mureşan.”
Pasul următor a fost publicare unei cărţi despre falimentarea BDF în septembrie 2012 de către Donis Cezar Mihalache, fost redactor la revista Naţiunea, deţiuntă de defunctul Iosif Constantin Drăgan şi desfiinţată de soţia sa, fiica generalului Guşă. Cartea, intitulată Renăscut din cenuşsa uitării, între Dacia Felix şi Leumi Bank este un manifest menit să spele imaginea lui Sever Mureşan, însă explică prea puţin de cum a fost posibilă preluarea băncii de către grupul israelian. Se axează mai mult pe o omniprezentă mafie masonică condusă de Mossad-Iliescu-Năstase-Ndragetta, care a făcut tot posibilul pentru a-l discredita pe Sever Mureşan şi a-l acuza pe nedrept, îngropând totodată capitalul autentic românesc sădit de Vatra Românească şi PUNR. Cartea, scrisă de noul redactor şef al publicaţiei online Naţiunea, Cezar Adonis Mihalache, este evident o carte scrisă la comanda lui Sever Mureşan şi îi lipseşte puternic orice obiectivitate sau fler investigativ.
Lansarea cărţii a avut loc în iunie 2012 la librăria Mihail Sadoveau din Bucureşti, în prezenţa autorului, a lui Sever Mureşan, Ion Coja, membri ai Partidului Naţional Democrat Creştin (PNDC), dar şi preşedintele Noua Dreaptă, Tudor Ionescu.
La 30 octombrie 2012, Sever Mureşan lansează Fundaţia Andrei Mureşanu “Deşteaptă-te Române”, alături de redactorii ziarului online Naţiunea, printre care şi Romeo Tarhon, membru al PNDC, dar şi Ioan Lăcătuşu, presedintele Forumului Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures. Lansarea a avut loc în Sfântu Gheorghe la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”. La eveniment a participat chiar şi prefectul Codrin Munteanu. Potrivit Ziarului Naţiunea:
“În cadrul programului, Andrei Sever Mureșan a făcut o scurtă prezentare a Fundației Andrei Mureșanu – „Deșteaptă-te, române!” care, în parteneriat mediatic și cultural cu ziarul și editura Națiunea, va da viață unor însemnate proiecte spirituale și patriotice în care intenționează să antreneze cât mai multe ONG-uri, asociații civice și personalități din toate mediile, pentru redeșteptarea conștiinței naționale și afirmarea patriotismului autentic, drept formă de rezistență a comunităților românești enclavate în problematica și netoleranta populație maghiară. [...] În cadrul alocuțiunii, omul de afaceri și cultură Andrei Sever Mureşan şi-a exprimat poziția critică față de îndoielnica și nociva clasă politică și și guvernanții care s-au succedat la putere în 23 de ani de capitalism nechibzuit, arătând că povara crizei apasă asupra națiunii române pe nedrept, deși România a dispus nu doar de o conjunctură geo-strategică avantajoasă și de un generos patrimoniu de resurse, dar mai ales de inteligenţa și capacitatea remarcabilă a românilor, obligați de către conducătorii destinelor națiunii să își caute rost în lume și nu în propria țară.”
Afacerile relansate ale lui Sever Mureşan alături de gen. Mircea Chelaru
Îm iulie 2009, România Liberă relata despre asocierea unor generali de armată într-o firmă controlată de Sever Mureşan, având ca obiect investiţiile imobiliare. Potrivit RL, Generalii de armata Ion Magdalena, Mircea Chelaru si Dorin Gheorghiu, precum si generalul Ioan Costas, fost ministru al Apararii in Republica Moldova, au acceptat sa fie administratorii unei firme controlate de controversatul Sever Muresan, girand cu numele lor afaceri imobiliare de peste 150 de milioane de euro. Firma Asset Management System, coordonata din umbra de Sever Muresan are ca administratori patru generali, respectiv generalii MApN Ion Magdalena (fost secretar general al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii), Mircea Chelaru (fost sef al Armatei Romane), Dorin Gheorghiu (fost sef al Armatei a IV-a Transilvania) si Ion Costas (fost ministru de Interne si al Apararii din Republica Moldova). Cei patru generali au acceptat sa ofere credibilitate afacerilor imobiliare ale lui Sever Muresan exact in perioada in care acesta era cautat prin INTERPOL de catre autoritatile judiciare din Elvetia si Franta pentru infractiuni financiare. Generalii au intrat ca administratori in firma Asset Management, controlata de Sever Muresan, in anul 2005. Dupa doar un an, generalul Magdalena a iesit din afacere. Au ramas insa generalii Chelaru, Gheorghiu si Costas, ale caror nume au fost folosite pentru a se aduna avansuri de circa 15.000 euro pentru fiecare dintre locuintele din proiectele rezidentiale “Solaria” (din cartierul bucurestean Baneasa) si “Casa Nova” (din Corbeanca – localitate din nordul Capitalei). Asset Management System a adunat, in 2007, avansul de la 100 de persoane, suma incasata ridicandu-se la aproape 1.000.000 de euro. Potrivit contractelor, casele trebuiau finalizate cel tarziu pana la sfarsitul anului 2008, cand beneficiarii urmau sa achite valoarea integral. In functie de suprafata apartamentelor, preturile variau intre 125.000 si 300.000 euro. Insa pana astazi imobilele nu au fost construite.
Generalul Chelaru este convins ca afacerea a fost finantata de o puternica firma americana cu numele pompos “George Washington Financial Company”, condusa de marele politician american “Jim” Schultz, fost sef al Federal Reserve din SUA, prietenul fostului presedinte american George Bush senior, firma care s-a dovedit a fi o casuta postala. Generalul Chelaru, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române până în anul 2000, a participat în calitate de militar la evenimentele din Târgu Mureş din martie 1990 şi apoi devine director al Diviziunii III de contraspionaj (cu atribuții în supravegherea activităților iredentiste) din cadrul SRI, până în 1993. Devine în 2002 preşedinte al PUNR şi apoi vicepreşedinte la PC, după absorbirea partidului. În 2007 este exclus din partid alături de Codrin Ştefănescu de către Dan Voiculescu.
Pe scurt despre Sever Mureşan
Andrei Sever Mureşan s-a născut pe 23 octombrie 1948, la Câmpia Turzii, judeţul Cluj. S-a remarcat ca tenismen profesionist, fiind membru al echipei române de Cupă Davis, în anii 1970, apoi, ca primul român membru ATP. A locuit în Franţa din 1980, a creat la Dijon un club de tenis renumit, după care, obţinând exclusivitate asupra comercializării materialelor sintetice pentru sporturi „indoor” şi „outdoor”, s-a lansat în afaceri internaţionale. Descendent al lui Andrei Mureşanu, după propriile spuse, are chiar un blazon propriu. După 1990 revine cu afaceri în România, punând bazele grupului SM Invest cu filiale în aproape fiecare judeţ din România şi peste 6000 de angajaţi. În 1994 devine principal acţionar al Băncii Dacia Felix, cu 68% din acţiuni.
În anul 1995, Sever Mureşan îl aducea la Bucureşti pe fostul preşedinte american George Bush, pentru un meci de tenis demonstrativ la care a participat şi Adrian Năstase. Acest eveniment a făcut parte din campania electorală a PSDR. De George Bara – NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu