Ciocnirea civilizatiilor


Tragedia din Algeria confirma teoria lui Samuel Huntigton privind ciocnirea civilizatiilor

autor: Second 21.01.2013

clash of civilizationsSamuel Phillips Huntington a fost un celebru profesor de la Harvard și un analist politic care a obținut o excepțională notorietatea internațională prin lucrarea “Ciocnirea civilizațiilor și refacerea ordinii mondiale” (1993), în care susținea teza unei noi ordini mondiale, instaurată la sfârșitul Războiului Rece.
Teoria a fost formulată  prima oară în 1993, în “Foreign Affairs”, unde a publicat un articol intitulat “Ciocnirea civilizațiilor?”. “Ipoteza mea susține că sursa fundamentală a conflictului în această lume nouă nu va fi determinată de aspectul economic sau de cel ideologic. Marea diviziune în rândul rasei umane și sursa dominantă a conflictelor va fi cea culturală. Statele naționale vor ramâne în continuare cei mai importanți actori în problemele lumii, însă principalele conflicte între națiuni și grupuri din diferite civilizații. Ciocnirea civilizațiilor va domina politica mondială. Linia dintre civilizații va reprezenta în viitor linia frontului” .
În esență, teza “Ciocnirii civilizațiilor” este aceea că creșterea violențelor în lume este determinată de conflicte între state și culturi care se bazează pe tradiții religioase. Mai mult, el prevedea din anii 90 supremația economică a Asiei în fața Occidentului decăzut și creșterea islamului prin forța sa de extindere demografică extraordinară. În completarea tezei lui Huntigton privind un război al religiilor au venit și atacurile teroriste puse la cale de celula islamistă Al Qaeda din 11 septembrie 2001 asupra SUA și războaiele din Irak și Afganistan. Oricum prin forța demografică musulmanii au ajuns în Europa occidentală să aibă, prin imigrație, o pondere de aproape 15% din structura populație, care aproape în câțiva ani va paraliza forța de reacție a Occidentului față de islamism. Am văzut cu ochii mei în aceste zile la Berlin și Leipzig, unde cartiere întregi sunt controlate economic și demografic de musulmani. De aici, nu mai este decât un pas și spre un control politic, împlinindu-se profeția lui Huntigton.
Recenta tragedie de la rafinăria și complexul de exploatare a gazelor de șist din sudul deșertului algerian de la In Amenas, este o continuare a “ciocnirii civilizaților” din teoria lui Huntigton. Moartea a circa 40 de ingineri și muncitori occidentali și japonezi uciși cu sânge rece, fiind împușcați de o grupare islamistă din Mali cu legături în lumea Al Qaeda, dovedește că războiul între islamiști și Occident e departe de a se încheia.
Din declarațiile supraviețuitorilor occidentali și români e interesant de aflat cum insurgenții islamiști s-au purtat frumos cu algerienii considerându-i musulmani. Le-a dat acestora apă să bea și să sune pe telefoanele mobile acasă, iar pe creștini i-a vânat cu sălbăticie împușcându-i cu sânge rece. Guvernul Algeriei a mințit că armata a intervenit. Paznicii înarmați algerieni au dat bir cu fugiții, iar trupele algeriene nu au intervenit de prima dată de teamă, lăsând lucrurile să decurgă în defavoarea occidentalilor care au fost executați și vânați cu sânge rece. Deși armata știa de la algerienii arestați care au trimis sms-uri și apeluri telefonice către familii spunând că rafinăria e atacată de islamiști, niciun elicopter militar algerian nu a intervenit, lăsând pe creștini să fie împușcați.
Se pare că în Algeria teama militarilor e mai mare față de islamiști decât de reacțiile placide ale Occidentului. Din păcate, în această tragedie și-au pierdut viața și doi români din Prahova, cu familie și o situație înstărită, dovedind că românii nu mai pot fi siguri nicăieri în lume în fața atacurilor teroriste ale islamiștilor. De remarcat, este faptul că insurgenții islamiști au venit din nordul statului Mali, în Algeria. În Mali se poartă un război violent între trupele franceze și gherilele islamiste. În acest război a fost cerută și implicarea militară a Românei, fapt ce creează din cetățenii români o nouă țintă. Războiul din Mali și atacul de la rafinăria algeriană confirmă celebra carte a lui Huntigton. Fanatismul religios a luat locul războaielor ideologice, politice sau economice. Occidentalii au de partea lor libertatea și tehnologia, iar musulmanii islamiști au demografia și credința puternică. Cine va câștiga războiul, pe viitor? De Ionut Tene – Napoca News 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu