Liberalii germani


Liberalii germani se opun interzicerii unui partid nationalist

autor: FrontPress 24.03.2013
NPDGuvernul german a decis săptămâna aceasta să nu iniţieze procedurile de interzicere a Partidului Naţional-Democrat German (NPD), cel mai mare partid naţionalist din ţară, care funcţionează legal încă din 1964 şi care are reprezentanţi în două parlamente regionale. În ultimii ani tot mai multe voci au cerut scoaterea în afara legii a formaţiunii, pe baza unor rapoarte realizate de serviciile secrete conform cărora partidul este descris ca fiind o organizaţie “rasistă, antisemită şi revizionistă” care ar avea ca scop răsturnarea ordinii constituţionale actuale.
Guvernul a luat decizia de a nu cere interzicerea NPD-ului după ce partenerii de coaliţie ai creştin-democraţilor cancelarului Angela Merkel s-au opus. O recomandare în acest sens a fost trimisă marţi de către Partidul Liber Democrat (FDP).
Astfel guvernul federal nu va trimite o cerere oficială Curţii Constituţionale în vederea scoaterii în afara legii a formaţiunii radicale. Cu toate acestea, cereri similare au fost emise separat deja de cele 16 landuri.
“Nu putem susţine interzicerea NPD-ului”, a declarat pentru Deutsche Wellwe liderul FDP, Phillip Rasler. Acesta consideră că “prostia nu se poate interzice”.
Decizia politicianului liberal, care are origini vietnameze, a fost criticată imediat de Consiliul Central al Evreilor din Germania şi de către social-democraţii aflaţi în opoziţie. “Avem nevoie de solidaritate între democraţi împotriva NPD-ului”, a declrata Thomas Oppermann, liderul grupului parlamentar al social-democraţilor.
Ultima tentativă guvernamentală de interzicere a NPD-ului a fost în 2003, atunci Curtea Constituţională respingând cazul pe motiv că multe acuzaţii se bazau pe date şi declaraţii oferite de informatori plătiţi de statşi infiltraţi în funcţii de conducere, care numai de obiectivitate nu puteau fi bănuiţi. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu