“Numai un mediu curat intretine o viata sanatoasa!” PRO – reciclare selectiva

Anul 2013. Romania. Orasul Roman. Imediata vecinatate a scolii. Pubele nepersonalizate. In toate, un adevarat de hartie, cartoane, PET-uri, deseuri menajere.
Exista o legislatie in vigoare, Legea 132/2010, dar cine o respecta? Unde, cum si cand se arunca gunoiul? Fiecare locuitor arunca, oricum, si la intamplare! Cetateni indiferenti sau lipsa educatiei ecologice? Gunoiul menajer, din locuinte, este aruncat in pubele, fara sa se dea prea mare importanta la ceea ce sta scris pe acestea.
Ignoranta? Indiferenta? Un modus vivendi, in ultima instanta! 

Ma numesc Andrei si sunt elev al unei din Roman, Romania. Sunt foarte ingrijorat de ceea ce vad ca se intampla sub ochii nostrii, in jurul nostru, si, mai ales, in imediata vecinatate a scolii in care invat. Una dintre principalele pe care am constatat-o, in orasul nostru, o constituie problema deseurilor si gunoaielor.
Vazandu-mi tristetea, parintii m-au chestionat pentru a vedea ce probleme am. Le-am povestit ceea ce v-am spus si voua in randurile de mai sus. Ei m-au incurajat, spunandu-mi ca vom incepe selectiva. Asa am constituit saci pentru fiecare tip de deseu, selectarea o realizam din casa, ca, atunci cand ducem deseurile si gunoiul menajer, sa le plasam in indicata.
Am colectat selectiv deseuri si gunoi menajer
Vreau sa fac ceva pentru mediu. Implementam in scoala noastra, din anul precedent, Programul Mondial ECO-SCHOOLS. Suntem bucurosi si ne implicam activ in toate activitatile ecologice din planul de actiune. Si nu numai!
La prima intalnire cu comitetele eco de la clase, am lansat provocarea pentru ceilalti colegi: trebuie sa constientizam locuitorii Romanului cum sa colecteze selectiv deseurile, inca din casa, ca, apoi, depozitarea sa se realizeze in pubelele personalizate. Am lansat, impreuna cu colegii din echipa eco, campania “Numai un mediu curat intretine o viata sanatoasa!”.
Astfel, ne-am organizat, am alcatuit un plan de actiune si am pornit la drum. Am fotografiat pubelele incarcate cu deseuri amestecate si le-am prezentat colegilor, le-am prezentat pe blogul eco, in mass-media, cautand, impreuna, solutii privind educarea locuitorilor din orasul nostru, prin exemplul nostru.
Grupuri de elevi s-au echipat cu saci, manusi, comprese sterile, au depozitat deseurile dupa fiecare categorie. In aceasta perioada, locuitorii din zona care aduceau gunoiul din locuinte nu a fost lasati sa le arunce oricum, ci li s-au dat indicatii cum sa sorteze resturile menajere, deseurile, inca din propriile locuinte, pentru a putea fi colectate si depuse mai usor in pubelele personalizate.
Am realizat si monitorizat astfel de actiuni la sase centre de colectare din oras, acolo unde exista pubele personalizate. Locuitorilor din zonele respective li s-a explicat importanta acestor actiuni si ca exemplul ar trebui urmat si de dansii.
Exemplul elevilor a fost urmat de adulti. Nutrim speranta reusitei, prin organizarea unor actiuni similare, mentinerea unor spatii curate in preajma scolii, a zonelor in care locuim, a comunitatii in care traim! Speram sa ne urmeze exemplul, pentru ca numai un mediu curat intretine o viata sanatoasa! Pe care ne-o dorim cu totii!
Andrei SEVERIN
14 ani
Romania, Neamt, Roman
Profesor: Emilia CIOMÂRTAN


Sursa: Ziarul de Roman
Pentru mai multe informatii amalgam, centre de colectare, curat, deseuri, eco, elevi, legislatie, locuinte, mediu, mediu curat, plan de actiune, aboneaza-te gratuit la Noul Newsletter EcoMagazin, personalizat pentru tine!
Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci alatura-te si tu celor peste 7500 de membri care s-au inscris deja in EcoSapiens si hai sa ne cunoastem pe forumul ecologistilor. Intrebarile si comentariile tale sunt binevenite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu