Indemnizatii pentru voluntari


Un oras din Ucraina va plati indemnizatii voluntarilor Waffen SS

autor: FrontPress 04.04.2013
ss galitiaDe la începutul lunii aprilie, Consiliul Municipal al orașului Lviv din vestul Ucrainei va acorda indemnizaţii băneşti foştilor combatanţi din divizia Waffen SS Galiţia, care au luptat în timpul celui de al Doilea Război Mondial contra Uniunii Sovietice. Proiectul de Hotărâre a fost susţinut de partidul naţionalist Svoboda.
Consilierii locali naţionalişti şi-au motivat iniţiativa prin faptul că voluntarii uncrainieni au luptat pentru independenţa ţării şi nu au fost menţionaţi în deciziile Tribunalului de la Nuremberg cu referire la crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii.
Divizia SS Galiţia a fost formată în 28 aprilie 1943 şi din ea au făcut parte în principal etnici ucrainieni. Au mai existat şi voluntari slovaci, cehi sau olandezi. Divizia a fost aproape anihilată pe Frontul de est în vara anului 1944, după Bătălia de la Brody, în urma luptelor cu Armata Roşie. După reorganizare, unitatea a fost redenumită Prima Divizie a Armatei Naţionale Ucrainiene şi a luat parte la alte operaţiuni militare din Slovacia, Iugoslavia şi Austria. Soldaţii ucrainieni au luptat până în ultima zi a celui de al Doilea Război Mondial, predându-se Aliaţilor în data de 10 mai 1945.
Deşi exită controverse legate de activitatea diviziei, membrii acesteia nu au fost condamnaţi de nici un tribunal militar pentru genocid sau crime de război. După înfrîngerea puterilor Axei, membrii Diviziei Galiţia rămaşi în viaţă au fost închişi în lagărele de prizonieri Aliate. Alţii au reuşit să fugă şi să emigreze în toate colţurile lumii. În prezent în Lviv mai trăiesc doar patru veterani ai fostei unităţi de elită.
În regiunea Lviv, a cărei capitală este oraşul cu acelaşi nume, partidul Svoboda a obţinut scoruri electorale record. La ultimele alegeri regionale, formaţiunea radicală şi-a însuşit nu mai puţin de 25,98 la sută din voturi.Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu