Val de terorism


Europa se pregateste pentru un val de terorism intern

autor: FrontPress 04.04.2013
islamÎn timpul unei urmăriri, poliţia belgiană a împuşcat un algerian de 39 de ani, care furniza arme teroriştilor. Experţii atrag atenţia asupra faptului că viaţa europeană aminteşte tot mai mult de secvenţe dintr-un film de acţiune hollywoodian şi se îndoiesc de capacitatea autorităţilor de a reacţiona adecvat la un posibil val de teroare internă.
În prezent, serviciile speciale urmăresc cu atenţie ce se întâmplă în lumea arabă. Acolo, judecând după toate aparenţele, se formează „terorismul internaţional”, ascuţişul căruia este îndreptat spre Europa. Mulţi consideră că „primăvara arabă” a impulsionat extremiştii. MAI britanic avertizează în legătură cu apariţia pe continent a sute de europeni, care propovăduiesc Islamul. Acum ei răstoarnă de la putere regimurile autoritare laice din Africa de Nord, mâine va fi rândul guvernelor democratice laice din Europa. După părerea analiştilor, legile antitero europene nu sunt încă adaptate în aşa fel încât serviciile speciale să poată lucra eficient.
În acest sens vă prezentăm opinia lui Dmitri Danilov, expert la Institutul Europei din Rusia.
„Este clar că înăbuşirea grupărilor teroriste de pe teritoriul Mali nu înseamnă că ele au fost distruse. Am în vedere regruparea forţelor teroriste şi a mijloacelor financiare. Şi se poate presupune că lichidarea unor fronturi exterioare de luptă împotriva terorismului va avea legătură cu creşterea activităţii teroriste în interiorul Europei. Acum toţi înţeleg prea bine că nu se poate lupta individual împotriva terorismului. Trebuie coordonate eforturile la nivel internaţional”.
Experţii nu exclud faptul că la baza actualelor probleme se află greşeli sistematice, făcute cu câteva decenii în urmă. Străduindu-se să excludă recidivele ideologiei fasciste, europenii s-au concentrat pe confirmarea valorilor liberal-democratice, implementarea în conştiinţa societăţii a unei abordări respectuoase faţă de toate minorităţile naţionale, a toleranţei faţă de imigranţi. Aceste principii au fost exagerate. Şi, fireşte, radicalii s-au folosit de acest lucru.
În esenţă, este vorba despre cursul politic al Europei, care presupune anumite riscuri, consideră Dmitri Danilov.
„Este absolut clar că pericolul terorist nu se reduce, ci, din contră, va creşte. Şi cu cât statele europene se implică mai mult în lupta împotriva terorismului internaţional (nu doar în afara hotarelor Europei, ci şi în interiorul propriilor ţări), cu atât va fi mai mare pericolul atacurilor teroriste. Încă de la început, europenii au pus totul pe seama terorismului internaţional. Însă foarte repede s-a dovedit că nu se poate face o distincţie între terorismul internaţional şi intern. Terorismul internaţional tocmai de aceea este internaţional pentru că nu se opreşte la graniţe. De Serghei Duzi – Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu