Zile libere


Musulmanii din Germania cer zile de sarbatoare recunoscute oficial

autor: FrontPress 02.04.2013
stopDe Paşte, magazinele şi birourile sunt închise în Germania: e sărbătoare, nu se lucrează! O situaţie normală pentru cele mai importante sărbători creştine. Musulmanii din Republica Federală revendică acum la rândul lor două zile libere la nivel naţional.
60% din locuitorii Germaniei sunt creştini. Prin urmare, în această ţară există nouă zile de sărbătoare cu substrat creştin la nivel federal. În anumite landuri, numărul zilelor de sărbătoare pe an ajunge la 13. În toate aceste zile nu se lucrează.
Zile libere pentru sărbători musulmane nu există încă în Germania, unde 5% din populaţie se declară de religimie islamică. Un dezechilibru nefericit, în opinia şefului Consiliului Central al Musulamanilor din Germania, Aiman Mazyek: “Numărul musulmanilor este aici deja semnificativ. De ce să nu existe un calendar interreligios de sărbători?”
Două zile libere oficiale
Mazyek propune declararea oficială a două zile de sărbătoare pentru musulmani: una în timpul lunii de post Ramadan, a doua în cea mai importantă zi din an pentru credincioşii islamici – Sărbătoarea Sacrificiului. “Nu este vorba de introducerea unei zile libere suplimentare pentru toţi. Dar dacă astfel de zile ar fi recunoscute oficial, ar fi un semn frumos de toleranţă şi integrare”, consideră Mazyek.
Propunerile lui Mazyek au stârnit, cum era de aşteptat, reacţii diverse. Partidul Social-Democrat a salutat de principiu aceste idei, în timp ce ministrul pentru probleme sociale din landul Renania de Nord-Vestfalia crede că noi zile libere nu ar putea fi finanţate de bugetele actuale. Episcopul auxiliar catolic de Hamburg Hans-Jochen Jaschke consideră că şi sărbătorile musulmane ar merita să fie protejate prin lege, chiar dacă “nu au caracterul public şi amploarea sărbătorilor din tradiţia creştină.”
Creştin-democraţii vor să apere actualele sărbători
Parlamentarul CDU Patrick Sensburg a declarat pentru Deutsche Welle că numărul musulmanilor din Germania – aproximativ patru milioane – nu reprezintă un argument pentru zile libere speciale: “Ar trebui acum să calculăm procentajul musulmanilor din societatea germană şi să împărţim sărbătorile după acest criteriu? Am crea astfel o societate bazată pe arbitrar şi reprezentare proporţională.” În acest fel, fiecare ar putea revendica zile de sărbătoare proprii. “Am deschide o discuţie privind cotele de sărbători pe care le-ar primi fiecare religie”, spune Sensburg, care arată că, în acest caz, şi evreii, hinduşii sau ateiştii ar putea cere anumite zile libere oficiale.
Sensburg crede că este mai importantă protejarea sărbătorilor actuale în Germania. “Nu avem în această ţară o tradiţie musulmană, aceasta este realitatea. Sărbătorile existente au deja o bogată tradiţie. Nu le putem diminua acest statut acordând în compensaţie statut de sărbătoare altor zile.” Sensburg avertizează că discuţia despre declararea de sărbători religioase suplimentare periclitează tradiţiile din societatea germană.
Primele concesii, în Bremen şi Hamburg
Aiman Mazyek face propuneri concrete. Angajaţii creştini şi musulmani ar trebui să-şi ţină locul reciproc în zilele de sărbătoare ale celor două religii. Modelul ar exista deja în poliţie, unde angajaţii musulmani lucrează de Paşte pentru colegii lor creştini. Acelaşi lucru l-ar putea face creştinii de Sărbătoarea Sacrificiului, dacă aceasta ar fi recunoscută oficial în Germania, arată Mazyek.
Pentru moment, este puţin probabil să se declare oficial sărbători musulmane la nivel federal, cu sau fără zi liberă. Totuşi, comunitatea islamică primeşte sprijin de la unele landuri. În cel mai mic land german, Bremen, a intrat anul acesta în vigoare un acord semnat de autorităţi cu asociaţiile musulmane, care le permite angajaţilor din această comunitate religioasă să îşi ia trei zile libere neplătite pe an, cu ocazia unor mari sărbători musulmane. Şi la Hamburg s-a elaborat o înţelegere similară, care urmează să fie aprobată.De Friedel Taube, Ovidiu Suciu - Deutsche Welle

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu