Scenariu

Scenariu IRAKIAN? SUA ameninta cu razboiul SIRIA din cauza “folosirii armelor chimice”

autor: FrontPress 26.08.2013

arme chimice siriaRegimul naţionalist secular al preşedintelui sirian Bashar al-Assad se apără în faţa comunităţii internaţionale, după ce a fost acuzat că ar fi folosit “arme chimice” împotriva teroriştilor islamişti. SUA au folosit acelaşi pretext al utilizării armelor de distrugere în masă şi când au invadat Irakul condus de Saddam Hussein, în 2003. Acuzaţiile s-au dovedit ulterior a fi false.
Atacul cu gaz sarin invocat în Siria ar fi fost comis însă de rebeli, nu de armată. Ca dovadă, televiziunea de stat a prezentat imagini cu un tunel al insurgenţilor, unde ar fi fost găsit un depozit improvizat de arme chimice. Autorităţile de la Damasc susţin că Opoziţia a plănuit totul pentru a genera o intervenţia internaţională.
Mai mult, președintele Bashar al-Assad califică drept ”nebunești” acuzațiile care vin din Occident. “Declaraţiile unor politicieni din Statele Unite şi Occident sunt o insultă la adresa bunului simţ. Statele Unite vor avea parte de un eşec ca în toate războaiele anterioare pe care le-au lansat, începând cu cel din Vietnam”, a mai spus acesta.
“Armata siriană nu are nevoie să utilizeze arme chimice, pentru că moralul ei este ridicat şi ea realizează progrese împotriva terorismului”, a asigurat la rândul lui ministrul sirian al informaţiilor, Omran al-Zohbi.
Angela Kane, înaltul reprezentant al ONU pentru dezarmare, a ajuns la Damasc şi va negocia cu autorităţile siriene accesul experţilor în zona unde ar fi fost comis atacul cu gaz sarin. În funcţie de rezultate, această evaluare ar putea influenţa o posibilă intervenţie militară a Statelor Unite şi a aliaţilor săi. Chiar şi în lipsa concluziilor, Franţa susţine că nu există urmă de îndoială: regimul sirian se face vinovat de utilizarea armelor chimice, informează Realitatea TV.
Pe de altă parte, Iranul consideră că s-a folosit arsenalul chimic, doar că dă vina pe rebelii susţinuţi de unele state arabe, Turcia şi Occident.
Aceeaşi părere o are şi Rusia, care a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la Damasc pe 21 august, afirmând că este un act de manipulare în scop propagandistic. “Opoziţia siriană refuză să ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce în ce mai multe dovezi că este vorba de un act criminal plănuit cu mult înainte, un act provocator. Pe Internet, relatările despre incident circulau cu câteva ore înainte de aşa-numitul atac. Este o acţiune premeditată”, a reacţionat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. “În contextul acestui nou val de propagandă antisiriană, credem că apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU şi de utilizare a forţei sunt inaccceptabile”, insistă Ministerul rus de Externe.
Şi China, un alt aliat puternic al Damascului, a anunţat că se opune ferm unei intervenţii militară străine în Siria. Partea chineză susţine ONU în demersul de desfăşurare a investigaţiilor privind zvonurile legate de utilizarea armelor chimice în Siria, precizând că potrivit rezoluţiilor, acestea trebuie desfăşurate independent, obiectiv, corect şi profesionist. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu