Ciocolata



Delicioasa ciocolata Zamfirescu

La sfârşitul secolului al XIX-lea, în România, ciocolata era un produs de lux, venit din Europa de Vest. Delicatesele principale ale romanilor erau şerbetul , dulceata si intr-o oarecare masura cafeaua.Cacaua se folosea inca destul de rar în cofetării.
Compania Zamfirescu din Bucureşti a pornit la drum în 1840, cu o fabrică de lumânări. Produce din 1865 săpunuri de toaletă, utilizând uleiuri de flori aduse din Provansalia si incepand din 1898, ciocolata.
Constantin şi Olimp Zamfirescu adolescenţi fiind, au lucrat la inceput ca simple calfe in prima fabrica de ciocolata deschisa in Bucuresti de francezul F. Bresson. Ajung datorita vredniciei lor să cumpere în anul 1898 fabrica dlui. Bresson din actualul Bd. Kogălniceanu nr. 38 şi să o dezvolte pe cont propriu. Cei doi fraţi furnizau la început ciocolata chiar ei, mergând cu bicicleta până la Ploieşti, Giurgiu sau comunele mari din jurul Capitalei. Mai apoi prin 1906 fabrica se dezvoltă şi se modernizează rapid, iar produsele au ajuns să rivalizeze cu cele din străinătate.

                    

Sediul fabricii a devenit curând prea mic şi Constantin Zamfirescu, care rămâne singur în această afacere, cumpără terenuri în Calea 13 Septembrie, unde a construit o nouă fabrică la începutul aniilor '20. În afară de fabrica propriu-zisă care se întindea pe o suprafaţă de un hectar au fost construite şi locuinţe pentru lucrătorii fabricii, acesta fiind unul dintre primele exemple de răspundere socială a patronului faţă de angajaţi.

Zamfirescu

"Ciocolata Zamfirescu" devine principalul producător de dulciuri de calitate superioară, iar în anul 1922, casa "Grigore Capşa" acordă fabricii „Ciocolata Zamfirescu" dreptul de a se putea servi de numele de „Capşa SAR" pe etichetele sale de produse de ciocolată. Ambalajele bomboanelor de ciocolata erau deosebit de frumoase:

         

Mai mult, în anul 1931, „Capşa SRL" a încheiat o convenţie prin care acorda firmei Zamfirescu dreptul de a vinde orice produs de ciocolată sub marca, ambalajul şi denumirea „Capşa".
Ciocolata Zamfirescu, furnizoarea curţii regale, avea magazine de desfacere a produselor pe Bd. Regina Elisabeta nr. 34, Calea Griviţei 119, Lipscani 87, Calea Victoriei, Piaţa Romana, Piaţa Rosetti, Strada Berzei, dar şi în Sinaia, unde Constantin Zamfirescu era preşedintele Consiliului de Administraţie al hotelului Palace. De asemenea, magazine erau şi la Iasi şi Chisinau. Apare adesea in presa vremii - un exemplu de ceea ce numim acum reclama mascata este o caricatura din revista Furnica aparuta in luna august 1915:
Furnica

In 1948 compania este nationalizata si prin comasarea ei cu inca doua fabrici se constituie societatea Excelent S.A . – care isi continua activitatea si in zilele noastre.

deieri-deazi.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu