Omagiati

Voluntarii spanioli de pe Frontul de est omagiati de nationalistii iberici si romani (FOTO)

autor: FrontPress 12.02.2014

0Membrii mai multor grupări naţionaliste, printre care reprezentanţi ai Alianţei Naţionale şi ai Falangei, s-au reunit în cimitirul  Carabanchel din Madrid în faţa mormântului generalului Agustin Munoz Grandes, primul comandant al Diviziei Albastre, compusă din voluntari spanioli plecaţi să lupte în Rusia  împotriva comunismului, în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
efemeridesDin partea României a participat şi o delegaţie a Noii Drepte, în semn de respect faţă de relaţiile de camaraderie istorice între naţionaliştii spanioli şi români, clădite pe jertfa eroilor legionari Ion Moţa şi Vasile Marin, căzuţi pe câmpul de luptă, lângă Madrid, în timpul Războiului Civil.
wPe lângă omagiul adus generalului, participanţii la acţiunea comemorativă au marcat şi 74 de ani de la Bătălia de la Krasny Bor din 10-13 februarie 1943, una din cele mai sângeroase la care au luat parte soldaţii spanioli în cea de a doua conflagraţie mondială. Practic spaniolii şi germanii au lutat eroic pentru a stopa un atac sovietic care a încercat încercuirea trupelor care asediau oraşul Leningrad. Deşi depăşiţi numeric de inamic aceştia au reuşit să oprească asaltul Armatei Roşii. Preţul plătit de voluntarii spanioli a fost imens, Divizia Albastră înregistrând pierderi de circa 70 la sută din efective. Nu mai puţin de 3.645 de spanioli şi-au pierdut viaţa şi alţi circa 300 au fost capturaţi sau au fost daţi dispăruţi. Cei căzuţi prizonieri au fost trimişi în lagărele din Siberia şi supravieţuitorii s-au reîntors în Spania abia în 1954, după moartea lui Stalin.
aaAnterior, la sfârşitul săptămânii trecute, soldaţii din Divizia Albastră au mai fost omagiaţi printr-o acţiune comemorativă similară, de data aceasta în cimitirul La Almudena din capitala Spaniei, unde naţionaliştii au rostit scurte cuvântări şi au depus coroane de flori la monumentul funerar ridicat în memoria acelora care au luptat contra bolşevismului şi pentru “gloria Europei”. Şi la acel eveniment a fost prezentă o delegaţie a filialei din Spania a organizaţiei Noua Dreaptă. Sursa: FrontPress.ro
Citeste si DIVIZIA ALBASTRA: Ultimii cruciati ai Spaniei (FOTO+VIDEO)

1 2  4 5 6 7 8 9 10 11

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu