Turcia

TURCIA face presiuni pentru intrarea BOSNIEI in UE si NATO

autor: FrontPress 13.02.2014

turcia si bosniaTurcia, tara membra NATO, s-a implicat in anii ’90 in razboaiele din fosta Iugoslavie, sprijinind pe diverse cai formatiunile musulmane, fie ca este vorba de islamistii din bosnia sau de separatistii albanezi. Dupa ce a participat astfel la destabilizarea Balcanilor, Ankara face acum presiuni pentru integrarea Bosniei in NATO si UE.
Desi Turcia nu este tara membra a Uniunii Europene, a cerut miercuri ca Bosnia sa fie integrata “cat mai rapid”, asemenea altor state foste iugoslave, precum Slovenia si Croatia. Deasemenea, diplomatia de la Ankara a pledat si pentru acceptarea si in NATO a acestui stat divizat si artificial.
In prezent Bosnia Hertegovina se confrunta cu proteste si violente de strada, cauzate de nemultumirile sociale ale populatiei. Deasemenea, din cauza mozaicului etnic si religios, statul este o entitate artificiala, sustinuta doar prin presiuni economice si diplomatice, caroria li se adauga cei circa 600 de soldati stationati in Bosnia si Hertegovina, in cadrul operatiunii Eufor-Althea, sub mandat ONU.
In plus, afectata de o coruptie endemica, aceasta mica republica balcanica cu o populatie de 3,8 milioane de locuitori este una dintre cele mai sarace din Europa. Somajul afecteaza 44 la suta din populatia activa, dar Banca centrala estimeaza ca proportia persoanelor fara un loc de munca este de 27,5 procente, deoarece multi oameni lucreaza la negru. Salariul mediu lunar este de 420 euro si aproape un locuitor din cinci traieste in saracie, potrivit statisticilor oficiale.
Cu toate acestea, Turcia doreste acceptarea in structurile NATO si UE a unui stat instabil si cu probleme grave de natura etnica, religioasa si economica. “Ridicarea obstacolelor si deschiderea drumului in vederea unei proces accelerat de apropiere a Bosniei de UE si NATO este de o importanta cruciala”, a declarat ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, intr-o conferinta de presa la Sarajevo.
“Avem exemple in istorie ca atunci cand oamenii ezita si asteapta pentru a gasi solutii, factura este la final mult mai mare decat ar fi fost daca ajutorul ar fi venit la timp”, a adaugat seful dipomatiei turce, la finalul unei intalniri cu omologul sau bosniac, Zlatko Lagumdzija.
“Nu trebuie sa pierdem vremea, trebuie sa incepem acordarea acestui ajutor imediat”, a adaugat oficialul turc.
Bosnia a fost scena unor lupte sangeroase in timpul razboiului dintre 1992 si 1995, dintre croatii catolici, sarbii ortodocsi si musulmani. Toate taberele au fost acuzate de comiterea de atrocitati, in urma conflictului pierzandu-si viata zeci de mii de persoane, militari si civili. In conformitate cu prevederile Acordului de pace de la Dayton, Bosnia Hertegovina este divizata in doua entitati teritoriale distincte: Federatia Bosnia si Hertegovina, reprezentand 51% din teritoriul statului (locuita in proportie de peste 75% de musulmani bosniaci, croatii reprezentand putin peste 20%) si Republica Srpska, reprezentand 49% din teritoriu, etnicii sarbi fiind aici populatia majoritara. Sursa: FrontPress.ro  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu